SONGÜL KONAR

Şen, Tarım İlçe Müdürlüklerine yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği fatura teslim etme tarihinin 31 Mart olduğunu söyledi.

Diğer desteklemelerle ilgili de bilgilendirme yapan Şen, organik tarım desteği ve iyi tarım uygulamaları desteği son başvuru tarihi 29 Mart Pazartesi, hububat baklagil ve dane mısır fark ödemesi desteği son başvuru tarihi 30 Nisan Cuma, yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği son başvuru tarihi 30 Ekim Cumartesi ve sertifikalı fidan üretim desteği son başvuru tarihinin31 Aralık Cuma günü olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Keşan Ziraat Odası tarafından üreticilere yönelik yapılan bilgilendirmede ise: “Bitkisel Üretim Desteklemeleri 2020 üretim yılı uygulamaları; 5.11.2020 tarihli ve 3190 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan ‘2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ ve bu Kararın uygulama esaslarını belirleyen 25.11.2020 tarih ve 31315 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2020/31)’ ile 30.12.2020 tarih ve 31350 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2020/31)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2020/52)’ hükümleri doğrultusunda yürütülmektedir. Bu kapsamda desteklemeye ilişkin belgeler ile üreticilerimizi mağdur olmaması için süresi içerisinde il/ilçe Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

“PİYASALARDA AYÇİÇEĞİ YAĞ FİYATI UÇMUŞ VAZİYETTE”

Daha sonra Resmi Gazete ’de yayımlanan karar doğrultusunda; bazı yağlı tohumlar ve yağlardaki gümrük vergisi oranlarının 30 Haziran 2021’e kadar geçici olarak yüzde sıfır olarak uygulanacağını hatırlatan Hasan Şen, konuyla ilgili şunları söyledi: “Üreticinin üretim yapmadığı bir zaman. Türkiye’de Ayçiçeği yağı petrolden sonra en çok ithal ettiğimiz ürün. Bunu da temmuz ayına kadar sıfırlardılar. Şu an piyasalarda ayçiçeği yağ fiyatı uçmuş vaziyette. Bu fiyat artışını ithal ürünle frenlemeye çalışıyorlar. Türkiye, Ayçiçeği yağında kendi kendine yeten bir ürün değil. Devlette açığı bu şekilde kapatmaya çalışıyor.”