Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, önceki gün yaptığı açıklama ile bölgemizde sona eren buğday hasadına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Keşanlı çiftçinin çok büyük bir bölümünün ürününü TMO’ya vererek değerlendirdiğini söyleyen Şen, “Zamanında yağış alan bölgelerde verimler beklentileri karşıladı. Bu yıl fiyat ortalama ton/800 TL oldu. Üretici zarar etmedi. TMO’nun açılmadığını düşünürsek fiyatlar dengede oldu.” dedi.

REKOLTE VE KALİTE DÜŞÜK SEVİYEDE DEĞİL

Bölgemizde buğday hasadında pek fazla sıkıntı yaşanmadığını, herkesin ürününü topladığını ve değerlendirdiğini belirten Şen,Rekolte ve ürün kalitesi düşük seviyede değil. 400-600 kilogram arasında seyretti. Zamanında yağış alan bölgelerde verimler beklentileri karşıladı. Ancak bazı yerlerde verim açısından ufak olumsuzluklar oldu. Üretici bu yıl ürününün %90’nını TMO’ya verdi. fiyat ve ödemelerden memnunuz. Zamanında ödeme yapıldı. Bölge yetiştiricilerimiz ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz saman ihtiyaçlarını da karşıladı. Korkulan olmadı. Olumlu bir şekilde hasat bitti. Sadece TMO’ya ürün dökülüyor. Bu yıl fiyat ortalama ton/800 TL oldu. Üretici zarar etmedi. TMO’nun açılmadığını düşünürsek fiyatlar dengede oldu. Çiftçi son yıllarda ne zaman para kazandı ki?” diye konuştu.

GÖZLER AYÇİÇEĞİ HASADINDA

Gözlerinin ayçiçeği hasadına çevrildiğini ifade eden Hasan Şen, şunları söyledi: “Ayçiçeği fiyatı makul seviyelerde. Bu nedenle çiftçi borcunu ayçiçeği ve çeltiğinde öder. Buğday da üretici masraflarını çıkarıyor. İnşallah hasat başladığında ayçiçeği fiyatı iyi seviyelerde seyreder. Yağ oranlarımız yüksek olur ve bölge çiftçilerimiz açısından olumlu olur. Fiyatların bin 600 TL seviyesinde seyrettiğini duyuyoruz. Fiyatların bu seviyede kalıp-kalmayacağını hep birlikte göreceğiz. Kalırsa üretici memnun olur.”

SIKINTI VAR ANCAK ÇÖZÜMÜ MEVCUT

Bölgedeki çeltik ekili sahalarda yaşanan su sıkıntısının takipçisi olduklarını dile getiren Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Bize gelen bir şikayet henüz olmadı. Meclisimizde çeltik eken arkadaşlarımız var ve konudan bilgimiz var. Ancak çok büyük bir sorun yok. Sıkıntı var ancak çözümü mevcut. Tehlike arz edecek bir durum söz konusu değil.”