Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Trakya Birlik yönetimin önceki gün bin 475 TL olarak açıkladığı 2015 Yılı Ayçiçeği Avans Alım fiyatının şu an oluşan piyasaların ve beklentilerin çok altında olduğunu kaydederek, “Bölgemiz çiftçisinin geleceği karartılmıştır.  Bugünkü şartlarda verilen bu fiyatla çiftçi ayaklar altına alınmıştır” dedi.

SÖYLEYECEK BİR SÖZÜMÜZ KALMAMIŞTIR

Serbest piyasada ayçiçeği fiyatlarının bin 500, bin 550 TL’den oluştuğu ve bu fiyatların daha da yükselme meyli gösterdiği bir sırada Trakya Birlik’in bu fiyatların çok altında bir avans alım fiyatı açıklamasının çiftçi açısından şok etkisi yarattığını söyleyen Şen, “Biz üreticiler olarak oluşan şartlar doğrultusunda Trakya Birlik yönetiminden bir beklentimiz vardı. Başkan Rafet Sezen’de rakipsiz olarak seçiliyordu. Buna vesile olan insanlar bu durumdan dolayı bir beklenti içersindeydiler. Sezen’in 3 yıldır hiçbir rakibi yok. Demek ki Rafet Sezen’de, Trakya Birlik yönetimi de miadını doldurmuş vaziyete geldi. Bundan sonra artık üreticiler Trakya Birlik’in bu yöneticilerine bu şekilde güvenmeye devam ederlerse bundan sonra bizim söyleyecek hiçbir sözümüz kalmamıştır” dedi.

BÖLGEMİZ ÇİFTÇİSİ İÇİN VAHİM BİR DURUM

“Trakya Birlik tarafından yapılan bu avans alım fiyatı ile bölgemiz çiftçisi ayaklar altına alınmış oldu” diyen Şen, bölgemizdeki ziraat odaları başkan ve yönetimleri olarak yaptıkları görüşmelerde bu yıl ki ayçiçeği maliyetinin bin 450 ile bin 500 lira olduğunu tespit ettiklerini de kaydetti.  Trakya Birlik’ in fiyat açıklarken bu maliyet fiyatının üzerine en az %10 yıllık enflasyon farkı koyması gerektiğini söyleyen Şen, “Şimdi buna bahane bularak çok güzel bir şekilde ‘Bu avans fiyatıdır, yarın öbür gün ne olacaktır belli değil. Ben birliği mi batırayım?’ diyebilirler ama örnek olarak bir TORKU Konya var önümüzde.  O bölgede verimlerin bizim bölgemizden çok daha yüksek olduğu söyleniyor. Türkiye’de ayçiçeğinin yeni yeni ekilişinin yapıldığı bir bölge. Bazı hastalıklar daha ortaya çıkmamış, toprak Trakya’daki verimden daha fazla olduğu bir bölge. Böyle bir bölgede TORKU Konya bin 650 TL fiyat açıklamış. Trakya’nın ana ürünü buğday ve ayçiçeği. Ayçiçeğine bu fiyat verilmesi bölgemiz çiftçisi için vahim bir durumdur”  diye konuştu.

TRAKYA BİRLİK SANAYİCİYE Mİ ÇALIŞIYOR?

Trakya Birlik tarafından yapılan avans alım fiyatı zamanlamasının da manidar olduğunu da ileri süren Şen,  şöyle konuştu: “Biz daha önceki yıllarda fiyatlar piyasalarda her geçen gün düşmeye başladığı için ısrarla Trakya Birlik tarafından avans alım fiyatının açıklanmasını isterdik.  Bu yıl gene tam tersi oldu. Trakya Birlik daha önceki yıllarda 15 Eylül gibi fiyat açıklardı. Ama ilginçtir bu yıl hem Trakya Birlik hem de Çukobirlik aynı gece avans alım fiyatı açıkladı. Trakya Birlik bin 560 TL fiyat açıklarken TORKU Konya bin 650 TL fiyat açıkladı. Arada 90 kuruş fark var.  Ayrıca serbest piyasadaki fiyatlar da her geçen gün yükselmeye devam ediyor.  Bu durum bu yıl neden böyle gelişti? Yoksa Trakya Birlik sanayiciye mi çalışmaya başladı.  Trakya Birlik fiyat açıklamak yerine sessizliğini koruyabilirdi.  Şu an tüccar bizim bölgemizde bin 550 TL’den ayçiçeği alıyor. Bu rakam hem de yağ oranına bakılmadan verilen bir fiyat.  İsteyen ve malına güvenen ona göre tohum eken, ona göre gübre atıp bakımını yapan çiftçi yağ ölçümünü yaptırıyor ve malını tüccara bin 650 TL’ye kadar satabiliyor.”

SEÇİM VAR AMA TRAKYA ÇİFTÇİSİNDEN BİRŞEY BEKLEMİYORLAR HER HALDE

Trakya Birlik’in bir çiftçi kuruluşu olduğunun altını çizen ve şu anki başkan Rafet Sezen’i ve yönetim kurulunu seçmek için üyelerin 3 dönemdir seçimlere adeta koşarak gittiklerini de belirten Şen, “Rafet Sezen ve yönetimine rakip bile çıkmıyordu. Neden? Bizi yesin diye mi? Böyle bir avans alım fiyatı olmaz. Trakya çiftçisinin geleceği karartıldı. Ülke seçime gidiyor demek ki Trakya çiftçisinden bir şey beklenmiyor.  Ama bu çiftçiler de açıklanan bu fiyattan ders alıp gerekli cevabı vermezse o zaman bizlerin de söyleyecek lafı kalmayacaktır.  Bundan sonra söyleyeceğimiz her kelime başka bir mana taşır” şeklinde konuştu.

BEKLENTİLERİ KARŞILAMAYAN BİR YIL OLDU

Şen, önümüzdeki yılbaşına yakın bir zamanda Trakya Birlik tarafından açıklanacak olan alım fiyatının çiftçilerin Keşan’dan alıp köylerine gidene kadar harcayacakları miktarda bir para olduğunu da belirterek, “Üretici belli, ektiği alan belli. Bölgemiz zaten bu yıl ayçiçeği ürünü bakımından zayıf. Yağ oranında da zayıf. Bu yılki iklim şartları bunu getirdi. Bazı bölgelerimiz var 100 kilogram aldı, bazı bölgelerimiz var 250-300 kilo verim aldı. Ama bu seviyelerde bir alım fiyatı oluşursa benim şahsi görüşüm çiftçiler için iyi bir yıl olmayacağını zannediyorum. Çünkü beklentileri karşılamayan bir yıl oldu” dedi.

RAFET SEZEN VAZGEÇİLMEZ DEĞİL

Sözlerinin sonunda Trakya Birlik yönetimine bir kez daha yüklenen ve üye sayısının her geçen yıl hızla düşmekte olduğuna dikkat çeken Şen, “Trakya Birlik Genel Müdürü Rafet Sezen’i bu üyeler delege yapmadan başkan yapıldı.  İnsanlar başkan seçmediler, dışarıdan Kanun değiştirilerek, yönetmeliği değiştirerek başkan atandı. Şimdi Sezen ve yönetimi açıkladığı bu avans alım fiyatı ile insanlara olan nefretini mi çıkarıyor.  İnsanlara nispet yapar gibi “ben seçmediniz ama görün halinizi” der gibi. Zaten toplum sessiz, herkes kulağını kısmış, birileri kızacak diye konuşmaktan aciz.  Rafet Sezen Trakya Birlik’te vazgeçilmez bir isim değil. Biz çiftçilere yaramıyorsa değiştirilmesi lazım.  Ondan başka Trakya’da yönetici mi yok?  İyi yapıyorsa, iyi çalışıyorsa, çiftçiler için bir şeyler yapıyorsa başımızın üstünde yeri var. Ama 2 dönemdir hiç bir şey yapmıyor. Trakya çiftçisi açıklanan bu avans alım fiyatını hak ediyor mu?”