2013–2014 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başlamasına kısa bir süre kala, dönemin ilk “Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyonu Toplantısı” dün yapıldı.

Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 14.00 sıralarında başlayan toplantıya Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Edirne İl Eğitim Denetmeni Talat Daştan, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel, Keşan İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Eralp Kula ve komisyon üyeleri katıldı.

Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliğinin 58. maddesi gereği düzenlenen toplantıda, Keşan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından ilçe genelinde 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı’nda açılan mesleki ve teknik kurslar, genel kurslar ve okuma yazma kursları değerlendirildi. Eralp Kula, geçen yıl toplam 290 kursun açıldığını, kurslara 6 bin 332 kursiyerin katıldığını, bu yılki hedeflerinin ise daha fazla ve etkin bir şekilde kursların açılması olduğunu belirtti.

DINKIRCI: TARIMDA CİDDİ POTANSİYELİMİZ VAR

Bekir Dınkırcı da toplantıda yaptığı konuşmada özetle, Keşan’ın; tarım, hayvancılık, turizm ve ticaret ekseni üzerinde olduğunu belirterek, “Bizler kurslardan mezun olanların istihdamına yönelik olarak  Milli Eğitim Müdürümüz ve Halk Eğitim Merkezi Müdürümüzle işverenleri gezdik. Nelerin yapılması gerektiği ve nerede olduğumuzu sorgulamak gerekirse, tarımda ciddi anlamda bir potansiyelimiz var. Ölçek sorunu yaşıyoruz, ölçek sorununu aşamaz isek sıkıntı yaşarız. Gözlemlediğimiz kadarıyla tarımla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürümüz, Milli Eğitim Müdürümüz ve Halk Eğitimi Merkezi Müdürümüz daha üst düzeyde işbirliği içerisinde koordineli çalışmalıdır. Tarımda nitelik ve nicelik itibariyle toprak tahlili, gübreleme, hasat zamanı, budama ve tarım sigortasının hangi şartlarda yapıldığı gibi birçok dalda üreticilerimizin bilgilendirilmesi son derece önemlidir.

Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Keşan Halk Eğitimi Merkezi, Keşan Muhtarlar Derneği, Keşan Ticaret Borsası, Keşan Ziraat Odası, Keşan Süt Üreticileri Birliği, sulama birlikleri olarak, belli konularda tarımsal üretimde gördüğümüz ölçek sorununu giderebilecek kalifiyeli elemanların yetişmesi konusunda biraz daha gayret göstermeliyiz.” dedi.

HAYVANCILIK VE TURİZM

Daha sonra hayvancılık ve turizm konularıyla ilgili görüşlerini dile getiren Dınkırcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayvancılıkta çok büyük bir işletmemiz yok. Zaten yönetebileceğimiz işletme olmalı. Türkiye’nin ulusal anlamda marka değeri olan bazı kurum ve kuruluşlarda 3-5 günlük eğitimler var. Gerektiği zaman il dışındaki bu kurum ve kuruluşlarda bu çalışmayı yapabiliriz. Örneğin hayvan hastalıklarının engellenmesi, açık ve yarı açık hayvancılıkta bakımın nasıl olacağı konularında kırsalda bilgi eksikliklerinin olduğunu görüyorum. Bölgemiz hayvancılık bölgesi. 27 bin civarında büyükbaş, 57 bin civarında da küçükbaş hayvan varlığımız var. Şu an kırsalda hayvan bakımı ile ilgili bazı işletmelerin eksiklikleri var. Bu işi layıkıyla yapan işletmelerimiz de var.

Turizm konusunda bulunduğumuz jeopolitik konumun getirilerini çok fazla alabilmiş değiliz. Tekirdağ Köftesinin, Akçaabat Köftesinin ve İnegöl Köftesinin, bulundukları yerlere neler kattığını ben fiilen biliyorum. Bizim de marka değerlerimiz olan Satır Et ve çalışması devam eden Siğilli Bamyası var.

Bizim amacımız, Halk Eğitim Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi ve özel sektördeki STK’lar fiilen işverenlerin kendisi ile karşılıklı görüşüp taleplerini sormalı araştırmalıdır.

Başta Sayın Valimizin ivmelendirmesi, yoğun çabası ve arkadaşlarımızın desteği ile bu sene ilçemizde Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi açılıyor, bu bir aşamadır. Turizmde ciddi anlamda ara elemana ihtiyacımız var.”

“EL SANATLARI KURSLARI AÇILMASI GEREKİR”

Daha sonra el sanatlarına yönelik kursların açılmasının gerektiğine kayıt düşen Bekir Dınkırcı sözlerini şöyle sonlandırdı: “Katma değeri yüksek, pazarlama kalitesi ve niteliği olan bir takım el sanatları kursları açmamız lazım. Ciddi bir orman varlığımız var. Buna paralel arıcılık hangi noktaya taşınabilir. Yol üzerinde ve sahillerde yöremize özgü el sanatları ürünlerinin pazarlanması, doğalgaz tesisat elemanlarının yetiştirilmesi ve ticari işletmelerimize nitelikli iş gücünün kazandırılması için mesleki ve teknik kurslara ağırlık vermeliyiz.”

ÇALIŞMALAR EN KISA SÜREDE UYGULAMAYA KONULACAK

İlçe Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu; ilçedeki resmi, özel ve sivil toplum kuruluşları ile hayat boyu öğrenme kapsamında yaygın eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, planlanması, ortaya çıkan güçlüklerin değerlendirilmesi, koordinasyonun sağlanması açısından ilçe genelinde yapılabilecek çalışmaları değerlendirdi. Yapılacak çalışmaların bir an önce uygulamaya konulması yönünde kararlar alındı. Komisyon üyelerinin konuya dair görüşlerinin ardından toplantı sona erdi.