Yunanistan’ın Hayvan Hakları ve Çevre Federasyonu ile Türkiye’den HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) işbirliği ile iki ülke hayvanseverleri 3-4 Ekim 2013 tarihlerinde İpsala'da biraraya geldi. 

İpsala Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, HAYTAP Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin Çıtırık, Yunanistan Hayvan Hakları ve Çevre Federasyonu Temsilcisi Zoi Kontou, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ile Yunanistan ve Türkiye'den çok sayıda hayvansever katıldı.
ÇITIRIK: HAYVAN SEVGİSİNİN DİLİ, DİNİ VE MİLLİYETİ YOKTUR

Etkinlikle hayvan sevgisinin dini, dili ve milleti olmadığının tüm dünyaya anlatılmak istendiği belirtildi.
HAYTAP Federasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık ana amaçlarının hayvan sevgisinin dini, dili ve milleti olmadığını tüm dünyaya anlatmak olduğunu söyledi. Çıtırık, “Ağzı, dili olmayan o çaresiz can dostlarımızın, ağzının dilinin, gören gözünün, işiten kulağının olduğunu herkese söylemek istiyoruz. Bunun bir yaşam hakkı olduğunu, sınır tanımadan, komşumuz Yunanistan'la tek yürek olarak bütün dünyaya haykırmak istiyoruz. İpsala'da, dünyada ilk kez iki ülkenin hayvan hakları federasyonları biraraya geldi. Bu çalışmalar devam edecek” dedi.



KONTOU’DAN KARAGÖZ’E TUZ VE EKMEK
Ardından Yunanistan Hayvan Hakları ve Çevre Federasyonu Temsilcisi Zoi Kontou tarafından, Karagöz'e ekmek ve tuz ikram edildi. Kontou, ekmek ve tuzun sembolik bir anlam taşıdığını ifade ederek, “Çünkü ekmek bizim için en saf besin. Hepimizin ortak yediği bir besin kaynağı.” diye konuştu.
KARAGÖZ:
Daha sonra söz alan, Mehmet Karagöz ise Zoi Kontou’ya teşekkür ederek şöyle dedi: “Bütün insanlar kardeş ve dosttur. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün, sözünü anmamak hatırlamamak mümkün mü? Mustafa Kemal'in bizlere armağan ettiği bu ülkede ve sınır ülkelerle olan ülkelerimizde çağdaş dünyayı algılayamayanlar, belki savaşların insan yaşamında zaman zaman da olsa anlamlı olduğunu söylemek isteyenler, bu tabloyu görsünler. Dostluk, kardeşlik, sevgi bu. Bu çok önemli bir şeydir. Yüreğinde sevgi olanlar, çağdaş dünyayı algılamak isteyenle, kötülüklere, çıkar için yapılan savaşlara, bütün varlıklarıyla karşı çıkarlar. Tuz ve ekmek, sevgi, kardeşlik ve barış demek.”

SEMİNERLER VERİLDİ
Konuşmaların ardından Türk ve Yunan hayvan seveler sahnede hatıra fotoğrafı çektirdi. Etkinlik, hayvan hakları ile ilgili verilen seminerlerle devam etti.