Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, dün yaptığı açıklamada, 2014 yılının ilk günlerinde ekonomide yaşanan gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, Keşan’a kurulması düşünülen, organize sanayi bölgesi konusunda yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.

ORTA VE KÜÇÜK İŞLETMELERİN ZOR GÜNLER YAŞAYACAKLARININ İŞARETLERİ VAR

Yeni yıla ekonomi alanında önemli gelişmelerle girildiğini ve 2014 yılının ilk günlerinden itibaren döviz kurunda ciddi iniş ve çıkışların yaşandığını belirten Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Döviz kurunun artması ve kışa denk gelmesi bölgenin 2014’te zor bir yıl yaşayacağını gösteriyor. Yılın başında, bölgemizdeki orta ve küçük ölçekli işletmelerin zor günler yaşayacağının işaretlerini alıyoruz. Bu anlamda bütün ekonomiye bakarsak ciddi tedbirler alınıyor. Son günlerde dövizde Haziran ayından bu yana yaşanan %30 artış girdi fiyatlarının yükselmesine neden olarak olumsuzluğa sebep oluyor. Bunu bireysel olarak önlemenin mümkün olmadığını görüyoruz. Bu durum bölgemizde girişimcileri tedirgin ediyor.

ALABİLECEĞİMİZ ÖNLEMLER VAR

Bölgesel olarak piyasalar kötü diyerek kendi kabuğumuza çekilmeyerek, yeni ekonomik düzene ayak uyduracak adımları atmalıyız. Yani kampanyalarımız, vitrinlerimiz, alışveriş şekli ve stok maliyetini hesaplayarak girdi ve çıktılarımızı değerlendirirsek işletmelerin ekonomik çalkantılar süresince alacağımız önemler olduğunu düşünüyorum. Ekonominin sıkıntılarını izlersek zararı en büyük şekilde görürüz. Değişik önemler alarak temkinli hareket edersek bu süreci de en zararsız şekilde atlatırız. Bölgemizin tarım, turizm, ticaret ile geçindiğini hepimiz biliyoruz. Tarım ve turizmin bölgenin lokomotifi olduğunu ve yaz aylarında ekonominin daha aktif olduğunu gözden geçirmek gerekir.

TARIM VE TURİZM ÖNEM KAZANACAK

Bölgemizde 6 ay hareketli, 6 ay durağan bir ekonomi var. Bizlerin, Nisan ve Ekim ayları arasındaki faaliyetlerimize hazırlık yaparak önlemlerimizi almamız gerektiğini düşünüyorum. Nisan ayına kadar seçimlerimizi de bitirmiş olacağız. Bölgemizde birlik ve beraberlik içerisinde hareket edeceğimiz çok önemli başlıklar var. Keşan, Enez ve İpsala adına bölgenin geleceğine odaklanmalıyız. Seçimlerin bittiği, taşların yerli yerine oturduğu 2014’te bölgemizin geleceğine odaklanırsak, yaşanılan ekonomik sıkıntıları atlatmanın başarısına ulaşacağız. Bölgemizin şansı, tarım ve turizm ile geleceği tasarlamamız. Tarım ve turizm daha da önem kazanacak. Bu anlamda biraraya gelmemiz, 3 ilçenin geleceğini güçlendirecek. Tarımın daha da önem kazanacağı 5 yıllık süreçte Hamzadere sahasında yeni bir ürün planlamasını yapmamız şart. Sulama projelerinin bitmesi ile bölgenin ekim haritası da değişecek. Sulu tarımın katkısıyla istihdam adına 1. sektör tarım olacak.

AMATÖR BİR BAKIŞ AÇIMIZ VAR

Bu konuda iyi bir planlama yaparsak Türkiye ortalaması üzerinde gelir elde edeceğimizi düşünüyorum. Saros Körfezi gibi bir nimetimiz var. Yazın 200 bin nüfusu bulan Saros’ta ekonomik anlamda turizmi daha da profesyonelleştirilecek adımlar atmalıyız. Şuanda amatör bir bakış açımız var. Turizm ve tarımın da tetiklediği ticaret olağanüstü seviyelere gelecektir.” dedi.

KENDİ KALEMİZE GOL ATARIZ

Keşan’ın bir çekim merkezi olduğunun önceki gün açıklanan TUİK verilerinde de görülmeye başlandığını ifade eden Mustafa Helvacıoğlu,  “Nüfus verilerine baktığımızda Keşan haricindeki ilçelerin nüfus açısından küçüldüğünü görüyoruz. Son verilerde Keşan’ın nüfusunun %2 arttığını görüyoruz. Etrafımızdaki il ve ilçelerinin nüfuslarının azaldığını görürsek ve Keşan’ın göç aldığını, büyüdüğünü düşünürsek; bölgeyi daha planlı bir hale getirerek, idarecilerimiz ile tasarlamamız gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte ekonomik potansiyelimiz olan nimetlerimizi ön plana çıkarmalıyız. Yani kriz var diye kabuğumuza çekilirsek, burada ticareten kendi kalemize gol atarız. Krizleri fırsata çevirmeliyiz” diye konuştu.

SEÇİMLERİN BİR AN ÖNCE BİTMESİNİ İSTİYORUZ

“Yerel seçimlere 2 aylık bir süre kaldı. Yerel seçimler, bölge ekonomisine artı bir değer sağlar mı?” sorusunu yanıtlayan Helvacıoğlu, “Yerel veya genel seçimler bölge ekonomisine hiçbir zaman ekonomik anlamda değer sağlamamıştır. Seçimlerde ekonomiye odaklanma ikinci planda kalmıştır. Bunun nedeni ise ekonomiyi de yönetenlerin siyasetçiler olmasıdır. Herkes seçim derdine düşmektedir. Bu nedenle biz bir an önce seçimlerin bitmesini istiyoruz ki ekonomi de istikrar yerine otursun. Seçimler arifesinde ekonomi kısmen unutulmaktadır” dedi.

GIDA SANAYİ ORGANİZE BÖLGESİ KURULMASI GÖRÜŞLERİ DE VAR

Keşan’a kurulması çalışmaları başlatılan organize sanayi bölgesi konusunda gelişme yaşanıp-yaşanmadığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Organize sanayi bölgesi konusunda çalışmalar başladı. Sayın Valimiz Hasan Duruer’in Keşan’da yaptığı toplantıdan sonra Kaymakamımız Bekir Dınkırcı’nın takibi ile diğer kurumların da beraberliğinde konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyor ve konuyu olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Tarım organize sanayi bölgesi mi, hayvancılık organize mi yoksa gıda organize mi bunu hep beraber olgunlaştıracağız. Tarım organize bölgesi olabilmesi için, organize sanayi bölgesindeki mevcut yerin işlenebilir arazi olması lazım. Hayvancılık organize bölgesi olabilmesi için ise Türkiye’de örneklerini iyi etüt etmeliyiz. Bulaşıcı hastalıklar konusunda yaşanan sıkıntıları incelemeliyiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Keşan’a geldiğinde dediğimizde; <Ülke genelinde çok sıkıntılar yaşanıyor. Bakanlık bu konuyla ilgili olarak çalışmalar başlattı.> dedi. Bize bu konuya sıcak bakılmıyor gibi geldi. Bölgemizin gıda sanayinin olduğu organize bölgesi olması konusunda görüşler çıkmaya başladı. Bu konuyu herkes kendi kurumlarında olgunlaştırıyor. Yakın zamanda biraraya gelerek örnek çalışmaları izleyip adım atarak, dosyamızı hazırlayacak ve seçim komisyonunu Keşan’a davet edeceğiz. İzzetiye ve Paşayiğit’teki iki noktamızdan hangisi gıda organize sanayiye uygunsa birini dosyalaştırarak başvurumuzu yapacağız. Bunun Nisan ayında olabileceğini düşünüyorum.”

TEPAV, ARAMIZDA OLACAK

Odalar ve Borsalar Birliği’nin bünyesinde bulunan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV)  konuyla ilgili olarak araştırmalarda bulunmasını istediklerini dile getiren Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun desteği ile hem Hamzadere bölgesinde önümüzdeki 5 yıl için proje ayağının başlaması hem de yapılacak olan OSB’nin hangi alanda kurulacağının belirlenmesi konusunda destek istedik. Bunun cevabını aldık. TEPAV,  proje üretme konusunda aramızda olacaktır diye düşünüyorum.”