SONGÜL KONAR

Saat 14.00’te makam odasında gerçekleşen basın toplantısına Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Nuran Uslu ile Yakup Balcı ve meclis üyeleri Sema Kılıç, Şafak Uslu ve Müslim Çekiç de katıldılar. Helvacıoğlu, basın toplantısına 1 Mayıs’ı kutlayarak başladı ve konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bu günün önemine binaen şunları söylemek istiyorum. Emeğinizi ve sizin ekmeğinizi veren tüm kurumlar ve başta belediye çalışanları olmak üzere, özveriyle emekle, sosyal ve ekonomik gelişmenin temel taşını oluşturan, büyük ve güçlü Türkiye’mizin mimarları olan tüm çalışanlarımızın başta belediye çalışanlarımız olmak üzere 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. 1 Mayıs’ın önemini anlattıktan ve belirttikten sonra gündemimizdeki konulara geçmek istiyorum.”

Helvacıoğlu’nun basın toplantısında ana başlıkları ile değindiği konular şöyle;

“GÖREVE GELELİ 20 GÜN OLDU”

“Biz 10 Nisan’da görevi devraldık. O günden bugüne 20 günlük bir çalışma hayatımız oldu. 20 gündür aslında çok işlere imza attık. Dışarıdan kamuoyumuzun göremediği içsel yapıyı ciddi bir şekilde yeniden planladık, güncelledik, yeniledik. Bu konuda saha çalışmalarımız oldu. Başkan yardımcılarımız ve meclis üyelerimizle çalıştık. İki oturumlu bir meclis geride bıraktık. Yarın da (2 Mayıs) yeni bir meclis yaşayacağız. Onunla ilgili de yarın paylaşırız.” dedi.

“664 ADET TAŞINMAZIMIZDAN YARISININ SÖZLEŞMESİ BİTMİŞ”

Belediyenin mülkiyetinde bulunan ve kiralamaya konu edilen 664 adet taşınmaz olduğunu belirten Başkan Helvacıoğlu: “Yani belediyemizin 664 adet taşınmazın var. Bununla ilgili yaptığımız araştırmada ve çalışmalarımızda 312 âdetinin kira sürelerinin bittiğini belirtmek istiyorum. 664 adet taşınmazımızın 312 tanesinin kira sözleşmesi sona ermiş. Kira süreleri sona ermesine rağmen de içinde kiracılarımız devam ediyorlar. İş hayatlarını sürdürüyorlar. Ancak, kendilerinin de mevzuattan haberi yok, belediyemizde bilgi vermemiş. Bununla ilgili çalışmalarımızı hukuksal yönde sürdürdük. 37 işyerimiz ile ilgili tahliye kararı alınmış ve talep halinde de infaz işlemi gerçekleştirileceğini de belirtmek isterim. 352 adet kira sözleşmemiz de devam ediyor. Yani 664 adet taşınmazımızdan yarısının sözleşmesi bitmiş. Kimsenin haberi yok. Yarısının da kira sözleşmesi devam ediyor. Şimdi burası çok önemli taşınmazların 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu Kapsamında ihale edilen ve kira süreleri dolan kiracılarımız farkında değiller, belediyemizce de fark edilmemiş. İşgalci hükmünde olduğundan dolayı yasanın 75. maddesi uyarınca Kaymakamlık makamı marifetiyle tahliye edilecek. Sevgili hemşehrilerim, sevgili dükkân sahiplerimiz 312 tane dükkânımızın kira sözleşmesi bitmiş, ihale süreci bitmiş, 5 -6 sene kira ihale sürecinin bittiği kiracılarımız var. Bunlara yeniden sözleşme gerçekleştirmek üzere adımlarımız olsa da kanuna göre bunların çıkarılması söz konusu olacak ve yeniden ihale yapılacak. Çok zor bir süreç başlıyor. Bu ihtimalin sonunda bir bedel var diye düşünüyorum. Bu konuyu tamamen hukuka havele ediyoruz. Tamamen bakanlıklarımızla ve ilgili kurumlarımızla paylaşıyoruz. Bu durumu da alacaklar ve borçlular yönünde de tamamen hukuksal sürecin başlayacağını da belirtmek istiyorum. Sözleşmelerinin devam ettiğini düşünen kiracılarımız bize gelsinler yeniden yapılandırma ya da yeniden görüşmeyi gerçekleştirsinler. Aksi takdirde sıkıntılı bir süreç yaşayacaklarını vurgulamak istiyorum.” dedi.

 “2017’DEN SONRA İMAR BARIŞINA BAŞVURANLARA RUHSAT VERİLMEYECEK”

Keşan merkez ve sahillerde 2017 yılı ve öncesinde yapılan ruhsatsız yapılar olduğunu dile getiren Helvacıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yapılarla ilgili 2017 yılı sonrası imar barışına başvurmuş olanların işyeri açma başvuruları belediyemizce kabul olmayacak. Bu başvurular ruhsat alabilecekleri anlamına gelmiyor. Keşan Belediyesi kanunen bu yapılara ruhsat veremeyecek. Bunun tek çözümü Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Yapı Kayıt onayı gelmedikçe ruhsat almaları mümkün olmayacak. Son imar barışında 2017’den sonra ne yapılırsa yapılsın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün rızası olmadıkça ruhsat almaya hiçbir işyeri kabul olmayacak. Çünkü Erikli de de Yayla da da Keşan içinde de bu anlamda apar topar 2017 yılı sonrasında ruhsat almak adına yapılan tüm başvurular iptal olacak. Bu belediyemizin bir kararı değil kanunen uygulanması gereken bir konudur.”

“SAHİLLERİMİZDE GEÇİCİ RUHSAT OLMAYACAK”

Keşan Belediyesi’nin sahillerde kiracı vasfında olan sadece pazaryeri kiracılarının olduğunu söyleyen Helvacıoğlu: “Diğer yerlerde tüm alanlarda, pazaryeri, dükkân, sergi açan tüm işletmelerimiz o yıl sadece işgaliye parası verirler, stant açma parası verirler. Ama açılan o stant veya kullanılan yer her yıl bu esnafımızın değildir. Bu tür yerler har yıl yeniden yapılanacaktır, bu konuda da çalışmalarımız devam etmektedir. Hele bu yıl hiç birine ruhsat gibi bir çalışmamız olmayacak, çünkü kaymakamlık, savcılık, valilik ve vergi dairesinden uyarı aldık. Bunların hiç biri geçerli değil. Bugüne kadar geçici ruhsat verilmiş. Türkiye’nin hiçbir yerinde geçici ruhsat diye bir şey yok. Yani geçici ruhsat diye bir tanımlama yok. O yüzden sadece Pazaryeri bölgemize ruhsat veriliyor. Diğer yerler için standa açma ücreti alma adı altında bir çalışma gerçekleştireceğiz bunu yarınki meclis gündemimizde de görüşeceğiz. Erikli ve Yayla da işletme açacak olan, iş yapacak olan sokaklarda ve yollarda veya kamu alanlarında standa açacak olanlar belediyemiz ile irtibat kurmalı ve görüşmeli. Bu yıl çok ciddi kararlar var. Bu yılın kuralları geçmiş yıla göre daha farklı olacak. Kurallar çerçevesinde hareket edeceğimizin herkesin bilmesini istiyoruz.” dedi.

“KİRACILARIMIZIN ALACAĞI YAPI KAYIT BELGELERİ GEÇERSİZ OLACAK”

Helvacıoğlu: İmar barışından dolayı Erikli ve Yayla’da kiracılarımızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak Yapı Kayıt Belgesi aldıklarını duyuyoruz. Hem kiracımız olan hem ben de bir Yapı Kayıt belgesi alayım diyen kiracılarımıza seslenmek istiyorum. Bunların hiç biri geçerli olmayacak. Çünkü Keşan Belediyesi Yapı ayıt Belgesi’ni almıştır. Kiracımızın Yapı Kayıt Belgesi alması halinde kanunen onunki geçersiz olacak. Bunu da kiracılarımıza söylemek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“YAYLA DAKİ 47 KİRACIMIZI BELEDİYEYE BEKLİYORUZ”

Helvacıoğlu, Yayla Sahili’nde bulunan 47 dükkânın sözleşme sürelerinin bittiğini dile getirerek “Kiralaması İhale ile yapılan bu 47 dükkânımızın 2016 yılında sözleşme süreleri bitmiştir. Yeniden ihaleye çıkma planlaması yapılacaktır. Oradaki 47 arkadaşımızı belediyemize gelmesini bekliyoruz. Kendilerini davet ediyoruz. Çünkü sözleşmeleri sona eren 47 dükkânımızın ihale şeklini de beraber konuşmamız gerektiğini söylemek istiyorum.” dedi.

“KEŞAN İÇİN BÜTÜN KURUMLARLA BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

30 Nisan 2019 Salı günü Valinin belediyeye ziyarette bulunduğunu belirten Helvacıoğlu: “Kendisiyle birçok özel konuları da paylaştık. Devlet belediyemizin arkasında Valiliğimiz belediyemizin arkasında, her türlü kararlar konusunda kendilerine bilgi vereceğiz. Savcılık, Kaymakamlık, Jandarma, Belediyemiz ve tüm kurumlar beraber çalışacağız. Kurallar çerçevesinde tüm vatandaşlarımızın huzuru, güvenliği ve emniyeti konusunda birlikte çalışacağız. Bunları da kendilerine ilettik. Bölgemizin gelişmesi için bütün kurumlar el ele çalışacağız. Kendileri de bizlerin her zaman yanında olacaklarını belirttiler. Ben de valimize ve tüm kurum yetkililerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

“KEŞAN ANKARA’NIN İLGİSİNİ ÇEKMİŞ”

Ankara da Kızılcahamam’da geçtiğimiz hafta AK Partili Belediye Başkanlarının katıldığı toplantıya katıldıklarını ifade eden Helvacıoğlu: “Orada çalışmalarımızı sürdürdük. AK Partili Belediye Başkanlarının eğitimi vardı. Cumhurbaşkanımızın bize seslenişi vardı. Yine bütün bakanlıklarımızla görüşme fırsatımız oldu. Keşan’da yapmayı düşündüğümüz projeleri kendileri ile paylaştık. Önümüzdeki haftalar içinde Ankara’ya ziyaretlerimiz olacak. Her bakanlığımıza Keşan’daki projelerimizi hayata geçirmek üzere kendilerini ziyaret edeceğiz. Karayollarından, Huzurevine, Stad projemizden organize sanayi bölgemize kadar tüm projelerimizin takipçisi olacağız. Keşan Ankara’nın ilgisini çekmiş, her bakanım Keşan’ı takip ettiklerini ifade ettiler ve memnuniyet duyduklarını belirttiler. Ben de kendilerine şimdi sıra siz de sayın bakanlarım dedim. Bütün enerjilerini bizimle de paylaşacaklarını ifade ettiler. Kısa sürede olacak bir şey değil, bizim sihirli değneğimiz çalışmak. Ama projelerin yapımı gelişmesi zaman alacağı için hemşehrilerimden biraz müsaade itiyoruz. Bu çalışmaları yapmak, projelendirmek planlamaya koymak bunları 2020’nin programına aldırmak hepsi bir süreç. Ama şu heyecanı yaşıyorum, 5 yıl içinde Keşan’da önemli gelişmeler olacağından kimsenin kuşkusu olmasın. 5 yıl içinde Keşan’ın makûs tarihi değişecek, hizmeti de fark edilecek.” şeklinde konuştu.

Helvacıoğlu, Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde bulunan ve yıkılma tehlikesi nedeniyle boşaltılan yurttan şikâyetler aldıklarını belirterek, burada her türlü olumsuz işler olduğu, geceleri özellikle ciddi olumsuzluklar yaşandığı yurdun etrafını tuğlalarla örerek içine girişi engellediklerini ve mahalle halkının sesine kulak vererek şikâyetlerini sonlandırdıklarını kaydetti.

“BELEDİYE İÇİNDE YENİ YAPILANMAYA GİDİYORUZ”

Helvacıoğlu, Erikli ve Yayla Sahillerinde kum temizleme ve şehir içinde de temizlik çalışması gerçekleştirdiklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Şehir içinde temizlik kampanyasın başladık. Belli önemli, sokak ve caddelerimizde çalışmalar yaparak temizledik. İtfaiye ve Temizlik İşleri Müdürlüğümüz bu çalışmaları gerçekleştirdi. Çalışmalarımız devam edecek. Tekel Meydanında bulunan Atatürk Anıtı’nın ve çevresinin bakımını gerçekleştirdik. Her Pazartesi günleri birim amirleri ile bir araya gelerek yapılan çalışmaları ve yapılacak çalışmaları gözden geçiriyoruz. Kendileri ile görüş alış verişinde bulunuyoruz. Belediye içinde yeni yapılanmaya gidiyoruz, yeni birimler açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eski birimleri güncellemek için çalışmalarımız sürüyor. Yarın ki meclis toplantımızda bunu görüşeceğiz. Asfalt konusunda, yollarımız konusunda ilerleme kaydettik. Anafartalar İlköğretim Okulu’nun oradan Muammer Aksoy Caddesi ve Otogara kadar kaldırımlı gidiş gelişli bir beton yol çalışmamız var. Şu an orayı ihale aşamasına getiriyoruz. Asfalt şantiyemizi çalıştırmak üzere gerekli malzemeleri aldık. Yollarımızda da kışa kadar gerekli asfalt çalışmasını fark edilebilir bir şekilde gerçekleştireceğiz. Tugaydan Anafartalar Caddesi’ndeki kaldırımları yenilemek için bir çalışma başlattık. Trafik konusunda dün 6-7 saat burada çalışma yaptık. Şoförler Odası, Emniyet Müdürlüğü Trafik görevlileri ve belediyemiz çalışanları ve minibüsçülerimizle Keşan’ın şehir içi trafiği derlenir toparlanır bununla ilgili çalıştık. 10 gün içinde trafik polisimiz ve zabıtalarımız bu çalışmaları hayata geçirmek için çalışmaya başlayacak. Yakında trafiğin rahatladığını hissedeceğiz.”

“HER ŞEYİN KEŞAN İÇİN OLDUĞUNU BELİRTTİK VE KOLLARI SIVADIK”

Bugün meclisle ikinci sınavı vereceklerini ifade eden Başkan Helvacıoğlu: “25 kişilik meclisimizle de uyumlu çalışmaya başladık. Encümenlerimizi yapıyoruz. 4 partimizin üyeleri encümenlerde ve diğer kurullarda da görevlerini yapıyorlar. Onlarla da uyumlu olarak çalışıyoruz. Hiçbir problemimiz yok. Herkese teşekkür ediyorum. Her şeyin Keşan için olduğunu belirttik ve kolları sıvadık, ekibimizle beraber artık Keşan Belediyesi’nin hizmet etme zamanı geldiğinin farkındayız. Sabah 5 ‘ten gece 12’ye kadar çalışıyoruz. Gecemizle gündüzümüzle bu işi yapıyoruz. Çünkü yeni bir dönem yeni bir yapılanma başlıyor. Yeni bir güncelleme var, bunlarla ilgili hizmet yapısını değiştiriyoruz. Personelimiz konusunda tasarruflarımız oluyor. Yasal olarak personel giderleri bütçenin % 40’ını aşamaz.” dedi.

“KEŞAN BELEDİYESİ’NİN 25 MİLYON ALACAĞI VAR”

Helvacıoğlu, borç ve tahsilât konusunda hızlandıklarını, Keşan Belediyesi olarak su, kira, emlak alacakları, reklam vergisi borcu olarak 25 Milyona yakın alacakları olduğunu kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “Bu alacak ciddi bir rakam. Bu konuda da verenle vermeyeni ayıracağız. Hizmet almak istiyorsak bu belediyenin yaşamasını istiyorsak, bu belediye kesinlikle bir yardımlaşma derneği değil, sosyal yardım kurumu olmadığını bilmeliyiz. Sosyal belediyeciliği yapacağız ama vakti olan da olmayan da borçlarını ödememiş hukuksal işlemleri başlattık. Bu konuda tavizimiz yok. Ben özellikle meclisimle de paylaştım, başkan olarak kararlı cesaretli halkımın karşısında duracağım. Ödemeyenle ödeyeni ayırt edeceğiz. Ödemeyenin niyetini öğrenmemiz lazım ödemeyen ödemiyor mu ödeyemiyor mu? Bunu ayırt edeceğiz. Ödeyemiyorsa onun çözümünü buluruz. Ama ödemiyorsa bunun da çaresine bakarız. Onun adamı bunun adamı diye bir şey yok, kararlıyız. 25 Milyon lira alacak var. Ciddi bir şekilde yapılanmaya gidiyoruz. Herkes bu kaynakların vatandaşımıza döneceğini bilsin 1 kuruşuna kadar hesabını veririz. Halkımıza da bunun hesabını vereceğiz. Belediyede ne oluyor, kaça oluyor. Ne zaman alınmış kaça alınmış, nereden alınmış bizim dönemimizi lütfen sorgulasın. Bunların hepsinin hesabını veririz. Bu hesaplarla ilgili de belli dönemlerde vatandaşımıza hesabını vereceğiz. 1-1,5 ayda sistemi oturtma süremiz olacaktır. Ondan sonra da çalışmalarımız hızla başlayacak ve devam edecek.”

“RAMAZAN ÇADIRI KURACAĞIZ”

Ramazan ayında, Ramazan Çadırı kuracaklarını dile getiren Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ramazan ayı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda 1 ay boyunca Ramazan Çadırı kuracağız. Kaymakamlık, Belediye ve sponsorlar tarafından her akşam 500-750 kişi arasında iftar yemeği verilecek. 6 Mayıs Pazartesi gününden itibaren çadırımız kurulacak. Son 15 günde İftardan sonra da Ramazan Eğlenceleri ve Çocuk Eğlenceleri gerçekleştirilecek.  Bu vesile ile de tüm vatandaşlarımızın Mübarek Ramazan Ayını kutluyorum. Aynı zamanda 5 Mayıs 2019 Pazar günü de Dallık Şenliklerimize tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Bu geleneksel bir etkinlik olduğu için bunu yapmak zorunda kaldık. Dallık etkinlikleri ile ilgili çalışmalarımızı tamamlıyoruz. 08.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşecek dallıkta tüm halkımıza iyi eğlenceler diliyorum.”