SONGÜL KONAR

Helvacıoğlu, Eski Belediye Binası’nın hemen yıkılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını, deprem analiz raporuna göre hareket edileceğini ve binanın akıbetiyle ilgili son kararın Keşan Belediye Meclisi tarafından verileceğine dikkat çekti.

Başkan Helvacıoğlu, saat 11.00 sıralarında geldiği Eski Belediye Binası’nda önce tüm katları gezerek yerinde tespitlerde bulundu ve sonra Keşan Belediye Başkan Yardımcıları; Yakup Balcı, Mustafa Altay, Levent Keçimen, aynı binada iş yeri de olan İYİ Partili Belediye Meclisi Üyesi Zafer Topçu, Fen İşleri Müdürü Benhür Felek, Zabıta Müdürü Gökhan Yılmaz ve esnafla birlikte açıklama yaptı.

Eski Belediye Binası’nı en iyi şekilde değerlendirmenin seçim vaatleri arasında yer aldığını bildiren Başkan Helvacıoğlu, “Bu binada 36 kiracımız var. 30’unun sözleşmesi bitmiş. Sözleşmesi bulunmayan 2 işletme var. Sözleşmesi süren 6 da işletmemiz var. 3 de tahsis söz konusu.”dedi.

“KÖY GARAJI EĞER YIKILMAZSA BAŞIMIZA YIKILACAK”

Mustafa Helvacıoğlu, Eski Belediye Binası’nın 1986 yılında Eski Belediye Başkanı Alaaddin Önen döneminde yapıldığını, yaklaşık 5 bin m2’lik binanın her bir tarafında sorunlar yaşandığını, belediyenin binadan çıkmasından sonra yerin ilgisiz kaldığını kaydetti ve şunları söyledi: “Camı, çerçevesi, badanası, boyası, kaloriferleri sorun yaşatan bu 40 yıllık binada dertler çok büyümüş. Bunu kiracılarımız da kamuoyu da çok iyi biliyor. Bu binanın 10 milyonluk tadilat masrafı önümüze çıkabilir. Hem eski Belediye Binası’na hem de Köy Garajımızın bulunduğu binaya deprem testi yaptırıyoruz. Köy Garajı’nda deprem testiyle ilgili çalışmalar devam ederken yetkili firma bize durumun olumsuzluğunu aktardı. Burası Cumhuriyet Meydanı’na eklenecek ve testin sonuçlarının netleşmesinden sonra alanda çok hızlı şekilde çalışmalara başlayacağız. Köy Garajı eğer yıkılmazsa başımıza yıkılacak. Eski belediye binasında da yetkili firma demir yapısı ile kum yapısının sıkıntılı olduğunu bizlere iletti. Ancak yıkacağımızı da kimseye söylemedik, erkenden burasının yıkılacağını da kimse söylemesin. Yıkılıp-yıkılmayacağına rapordan sonra karar verilecek. Eğer rapora göre depreme dayanıksız bir durum varsa yetkili ve sorumlu kurum olarak biz ne yapalım! Burası kiracılarımıza mezar mı olsun! Her akşam burada düğün yapılıyor. Düğün varken deprem olsa ve yıkılsa kim sorumlu olacak; belediye. Sorumluluğu da kenara koyalım bu veballe yaşanmaz.”

“BU BİNA EĞER RAPORA GÖRE TEHLİKE ARZ EDİYORSA SONUCUNA HEPİMİZ BERABER KATLANACAĞIZ”

Eski belediye binasında yıkılıp-yıkılmayacağına, güçlendirilip-güçlendirilmeyeceğine deprem raporunun içeriğine göre karar verileceğinin altını çizen Mustafa Helvacıoğlu, “Rapor sonrası değerlendirmelerde eğer yıkıma gerek olmayacaksa güçlendirme ve tadilat çalışmalarının maliyeti hesaplanacak ve bunu belediyenin karşılayıp-karşılayamayacağına bakılacak.   Bunların hiçbiri şahsi kararım olmayacak, rapor ve değerlendirmelere göre hareket edeceğiz. Raporların hepsi Meclis’e sunulacak. Kararı Helvacıoğlu değil Meclis verecek. Mülk, belediyenin mülkü kiracılar da belediyenin kiracısı. Hem mülkümüzü hem de kiracımızı korumalıyız. Endişeye gerek yok. Büyük depremler yaşanacağına dair bilgiler paylaşılırken belediyenin deprem araştırması yapması kadar doğal bir şey olamaz.  Esnaf eğer yıkım kararı çıkarsa yıkım öncesi süre verilecek mi diye soruyor. Ben size buradan çıkın demiyorum ki! Buranın durumuna bakıyoruz. Kimseye garezim yok! 1000 kişilik düğünler yapılıyor, depremin saati mi belli Allah aşkına! Bu bina eğer rapora göre tehlike arz ediyorsa sonucuna hepimiz beraber katlanacağız. Yıkılmaması için de elimizden geleni de yapacağız. 3 yılda burası bu hale gelmiş. Eski yönetimi de suçlamıyoruz, biz ne yapacağımıza bakıyoruz.” diye konuştu.

Başkan Helvacıoğlu, konuşmasından sonra esnafın sorun, sıkıntı ve önerilerini dinledi ve atılacak adımlarla ilgili bilgi paylaşımında bulundu.