MURAT ARKAN

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Katar’da gerçekleştirilen 2’nci KOBİ’ler konferansı hakkında konuştu.

“KATARLI DOSTLARIMIZ ADINA TERCİHLERİNİN TÜRKİYE OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Katar’ın küçük bir ülke olmasına rağmen birçok iş kolunda Türkiye’den yardım alacaklarına değinen Helvacıoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “16-18 Ocak tarihlerinde 2. KOBİ’ler konferansına Türkiye Odalar ve Borsalar Biriliği olarak Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanlığında Türkiye’den yaklaşık olarak 200 kişi, 160 kişi körfez ülkelerinden toplam 360 kişilik bir organizasyonla gerçekleştirildi. Katarın başkenti Doha şehrinde gerçekleştirildi. Körfez ve Körfez ülkelerini içine alan bir KOBİ’ler zirvesi oluşturuldu. Bu KOBİ’ler sonrası ikincisiydi. Körfez ülkelerine daha çok mal satmak, ihracatımızı arttırmak, inşaat, sağlık ve bunu gibi bilişim sektörlerinde ülkemizde karşılıklı ihracatı ve ithalatı arttırmak adına yapılan çok güzel bir organizasyondu. Bu organizasyon İki gün sürdü. Bizde ekonomi komisyonu inceleme başkanı olarak ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen bizlerde orada hem odamızı hem de ülkemizi temsil ettik. Gelişmeler çok iyi anlamdaydı. Örnek çiftlikler örnek işletmeler gördük. Türkiye ve Katarla ile ilişkilerin arttırılma çabalarını masaya yatırdık. Olumlu gelişmeler var. 2022 yılına dünya kupasına hazırlanan Katar’da büyük işler olduğu meydana çıktı. Katar mal satmak, orada iş yapmak Katarlı dostlarımız adına tercihlerinin Türkiye olduğunu gördük. Türkiye’yi çok seviyorlar. Osmanlıdan gelen kökenleri var. Bizin yavru vatan Kıbrıs’tan sonra ikinci bölgemizin Katar olduğunu gördük. Bizler bunu çok fark etmiyorduk. 15 Temmuzdan sonra bizlere ilk geçmiş olsun diyen ve ilk yanımızda dik duran, ilk saatlerde arayan Katar Emir’iydi. Emir’in misafiri olduk.” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU’NU KEŞAN’A GELMESİ İÇİN İKNA ETTİK

Hisarcıklıoğlu’ndan programı olmazsa ay sonuna kadar Keşan gelme sözü aldıklarına vurgu yapan Helvacıoğlu Türkiye’den Tarım Bakanlığımız, müsteşarları, KOSGEB Başkanımız ve kalabalık heyetle başarılı bir organizasyon oldu. Bu arada ben Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ile organize sanayi bölgesi ile ilgili mera vasfından kaldırılması konusunda ikili görüşmelerde bulunduk ve gerçekleştirdik. Sayın Yeni KOSGEB Başkanımız Recep Biçer ile KOSGEB kredilerinin arttırılması çalışmalarımızı geliştirdik. En önemlisi de Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu Başkanın ay sonuna kadar Keşan gelmesi için ikna ettik. Kendisinin çok önemli bir programı olmazsa, kısmetse önümüzdeki hafta Cuma gününde Keşan İpsala Borsa odası Ticaret vergi ödülü töreni için ve bölgemize ve iş dünyasına vereceği mesajları var. İnşallah büyük bir organizasyon olmaz ise gelmesi güçlü bir ihtimal. Böyle bir organizasyon için söz alındı.” dedi.

KATAR’A İPSALA PİRİNCİ SATMAK İÇİN BURADA PAZAR ARAMAMIZ GEREKİYOR

Dünyanın en kaliteli pirinçlerinden olan İpsala pirincini Katar’da satmak için Katar’a gittiklerini ve pirinci hem tanıtmak hem de satmak için tekrardan bir heyetle Katar’a gelinmesi gerektiğine değinen Helvacıoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Körfez ve Körfez ülkelerine İpsala pirinci satmak için büyükelçimizle görüşmelerde bulunduk. İnşallah Hindistan ve Taylant’tan alınan pirinci, buradan bir heyet ile gidersek İpsala pirincinin kalitesini ve fiyatını da gördükleri zaman biz İpsala pirincini yurtdışına satmak için çaba sarf etmeliyiz. Dünyanın en kaliteli pirinci İpsala pirinci. Orda da bu nu gördüm çok açık ve net söylüyorum. Bu tadı insanlara alıştırmamız ve göstermemiz lazım. Çok kaliteli ve verimli bir gezi oldu. Vizyon turu oldu. Türkiye çapında çok büyük bağlantılar gerçekleştirildi. Bizde bölgemiz olarak İpsala pirincini tanıtmak üzere sahneye çıktık. Bunu masaya yatırdık. Hem ülkemizi hem de Ticaret ve Sanayi Odamızı en iyi şekilde temsil ettik. Sayın Rıfat Başkanımızın da bizlere samimiyetle ev sahipliği yapması bizlerde çok büyük memnuniyet yarattı. İki günlük bir gezide kazançlarımız oldu.  Dünyanın en zengin ülkesi. Enflasyonu %1,8. Doğalgaz satan ve 1 TL’lik benzin satan bir ülke. Üretim sıfır. 2 milyon 600 bin yaşayan insan var. 300 bini Katarlı. Eğer mal satacaksak kaliteli mal satmamız içim yola çıkmamız lazım. Çok paraları var. Bütün Dünya onlara mal satmak istiyor. Bunu çok açık ve net olarak vurgulamak istiyorum. İpsala Pirici konusunda peşini bırakmamamız gerekiyor. Orada beraber ben İpsala pirincini satmak istiyorum diyenlerle Katara gidip o bölgede kendimize Pazar aramamız gerekiyor. Körfez ülkelerinde en büyük gıda fuarı oluşuyor. Orada İpsala pirinci olarak yerimizi almamız gerekiyor. Tek avantajımız Katar büyükelçimiz iki dönem önce Gümülcine büyükelçisiymiş. Bu bölgeyi iyi tanıyor. Bize bu konuda çok yardım edeceğini söyledi.”