Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Avrupa KOBİ Haftası ve Girişimcilik haftası nedeni ile kahvaltılı toplantı düzenledi. Dün saat 09.00 sıralarında Ensaray AVM Lobby Cafe’de gerçekleşen toplantıya KOSGEB(Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi) İl Müdürü Bedri Döngel, Keşan TSO Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve genç girişimciler katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan KOSGEB İl Müdürü Bedri Döngel, “Avrupa KOBİ haftası kapsamında ziyaret etmiş olduk. Keşan’ın bizim için ayrı bir yeri var. En çok destek, en çok girişimci KOSGEB’i her anlamda en çok zorlayan yer. Biz bundan gayet memnunuz. Bunun daha da artması için çabalıyoruz. Başkanım sağ olsun bu konuda her türlü desteği veriyor. Özellikle girişimcilik anlamında 2017 çok daha güzel geçecek.” dedi.

Girişimcilerin işi açarken avans alabilecekleri yönetmeliği müjdeleyen Döngel, “Henüz yönetmelik çıkmamakla birlikte ön ödeme gelme ihtimali var. Girişimci işini açarken avans verme gibi bir çalışma hala devam ediyor. Bir de bizi asıl rahatlatacak olan şey artık işini kurmadan resmi olarak açılış yapmadan gelip bir proje sunup ondan sonra işini kuracaklar. Böyle bir yapılanmaya doğru gidiyoruz. Bu niye rahatlatacak? Girişimci işini kurmadan gelmiş olacak ki bizim reddetme ihtimalimiz ya da kesme ihtimalimiz olmasın. Baştan ne vereceğimize karar vereceğiz. Olur ya da olmaz diyeceğiz. Ona göre kurulacak. Ön ödeme avansı da gelirse çok daha iyi olacak. KOBİ gel yapıldı. Bu bölgede pek proje geliştirilmedi. Edirne genelinde 5 proje vardı. Mevzuatın koyduğu maddeler çok fazla uymadığı için çok fazla destek veremedik.” şeklinde konuştu.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTMENİ OLDUK

Her KOSGEB personelinin birer girişimcilik eğitimcisi olduğunu aktaran Döngel, şunları aktardı: “Geçen sene Edirne hibe desteklerimizi 680 bin lira ile kapatmıştık. Şu an için 1buçuk milyonu geçtik. Çok daha iyiye doğru gidiyor. İnşallah ilerleyen zamanda daha da iyi olacak. Artık bütün KOSGEB personeli girişimcilik eğitmeni oldu. Yani şunu yapabileceğiz, piyasada yetemediğiniz durumlarda eğitim yapmak istiyorsa biz eğitim verebileceğiz. Bu bölgede eğitmen sıkıntısı vardı. Şimdi bütün KOSGEB personeli ben de dâhil olmak üzere eğitmen olduk. Bu iki şeyi kazandırmış olacak. Hem biz piyasaya girmiş olacağız. Hem de bu işi yapmak isteyenlere maliyetten muaf olacağız.”

KOSGEB’İ İYİ ANLAMAK LAZIM

KOSGEB’in imkânlarından bahseden Keşan TSO Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, şunları aktardı: “KOSGEB’i biraz daha iyi anlamak lazım. Anlamak için de içine girmek gerekiyor. Ben 6 sene önce KOSGEB ile kabuk değiştirdim. İnternet satışına KOSGEB ile yaptığım 50-60 bin liralık proje ile kurumsallaştım. Böyle bir adım ile geldik bu günlere. Disipline etti, kontrol etti ve denetledi. Bizim kurumsal olmamızı sağladı. Oysa 60 bin liralık proje idi. 30 bin lirasını biz şirket olarak ödedik. 30 bin lirasını da hibe aldım. Ama öyle sinerji yarattı ki bana bizim bugünlere gelmemizi sağladı. Kendimi büyütmeye devam ettim. Lütfen devlet kurumlarının bu teşviklerinden genç girişimciler olarak yararlanın. Ben KOSGEB’den şu anda iki kişi çalıştırıyorum. Yarı maaşını KOSGEB veriyor. Yarı maaşını ben veriyorum. İŞ-KUR’dan da 4 tane eleman çalıştırıyorum. Faydaları düşünebiliyor musunuz? Bunu hepiniz yapabilirsiniz. Aranızda benden daha güçlü firmalar var. Bunları da yapabilirsiniz.”

TRAKYA’DA GİRİŞİMCİLİĞİN EN İYİ OLDUĞU NOKTA KEŞAN

İŞ-KUR’un paket programları KOSGEB’in destekleri var. Aranızda sektör birlik beraberliği içinde 5 kişi olursanız KOSGEB’den ciddi kaynaklar var. Bunu Trakya’da bir türlü başaramadık. Bugünün girişimcilik haftası ve Avrupa KOBİ haftası vesilesi ile söylemek istiyorum. Trakya’da girişimciliğin en iyi olduğu nokta Keşan. Girişimciliğin en iyi olduğu nokta bizim bölgemiz. Girişimcilik bölgenin sermayesi. Açık ve net abartmadan söylüyorum. Edirne’de Keşan, Enez, İpsala’daki girişimciliği gösteren başka bir bölge yok. Bu anlamda bu sermayeyi değeri daha da hareketlendirmemiz gerekiyor.

BİRLİK OLMAK ZAMANI

Üreticiden malı alıp satabileceklerinin ve bunun da girişimcilik olarak adlandırılabileceğini aktaran Helvacıoğlu, “Akhisar’dan zeytin alıp niye balkanlara satmayalım. Denizli’den havlu alıp neden Avrupa’ya Balkanlara veya Afrika’ya satmayalım. İlle de üretmek mi lazım. Üretenden de mal alıp satabiliriz. Bu da bir girişimciliktir. Malı ambalajlayıp da satabiliriz. Malı pazarlayıp satabiliriz. Antalya’nın limonunu neden Kosova’ya satmayalım? Burada bir şey üretilmiyor düşüncesini ortadan kaldırmamız gerekiyor. Devir güçlü bir modeli ortaya koyuyor. Beraber olmak birlik olmak zamanı. Benim 8 tane ortaklığım var. Birisi 44 kişilik, biri 25 kişilik, biri 8 kişilik. Şimdi yine 20 kişilik bir çalışma yaptık. Niye benim haberim yok değil. Yarın başka projeler de yapabiliriz. Yeter ki kurumsal düşünün. Yeter ki ortaklığı benimseyelim. Birliği benimseyelim. Bunun adı da şirket kurumsallığıdır.”  dedi.

FIRSATLAR KAÇIYOR

Girişimcilik konusunda birlik olunması gerektiğini kendinden örneklerle açıklayan Helvacıoğlu şunları söyledi: “Çok açık söylüyorum 8 tane ortaklık yapıyorum. Ortaklıktan ayrılanlarla da kavga etmeden ayrılıyoruz. Öyle bir sistem kurmuşuz ki biri ayrılacağım ben başka yatırım yapacağım dedi. Benim paramı batırdın demedi. Teşekkür edip ayrıldı. Neden? Çünkü sistem kurmuşuz. İnsanlar ortaklıktan nasıl saygıyla ayrılır diye sistemin anayasasını oluşturmuşuz. O yüzden ben bu genç girişimcilerden umutluyum. Bunların sayısı Keşan, Enez, İpsala olarak artmalı büyümeli. Lütfen fikirlerinizi icraata dökmeye başlayın. Zaman geçiyor. Beraber olun bir olun. Fırsatlar kaçıyor.”

TOPLANTILARINIZA VİRGÜL KOYMAYIN

Toplantılarda alınan kararları iyi değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Helvacıoğlu, “Eğer üretim yapmayacaksanız gayrimenkulden veya bir yerden başlayın. Neden gayrimenkul? Gayrimenkul ortaklığını isteseniz de batıramıyorsunuz. Bir şeyler yapın beraberliğinizi nişanlandırın. Birbirinizden tanışık olduğunuz için alışveriş yapıyorsunuz. Bu kazancınız var ama bunu daha ileriye götürmemiz gerekiyor. Yani ben açık söylüyorum. Bu bir siyasi konuşma değil. Ülkede savaş var. Bugün kepenginizi açabiliyorsunuz. Birçok işletme kepenk açamıyor. Birçok işletme siftah yapamıyor. Bu bölgelerde huzurluyuz. Ticaretimizi yaşayacak kadar yapabiliyoruz. Siyasi eleştirinin temeline girmeye gerek yok. Biz ekonomi gemisindeyiz. Ticari gemideyiz. Aynı gemide de olsak biz işimize bakmak zorundayız. Ama fırsatları da değerlendirmek zorundayız. Bu fırsat zenginliği Trakya girişimciliğinde var. İnanın öndeyiz. Kendimizi bırakmayalım. Kendimizi daha öne çıkaralım. Kendimizi istişarelerle hep konuşalım. Ama arkasından icraata dökmek için de plan yapalım. Toplantılarınıza virgül koymayın, nokta koyup kararlarınızı geliştirin.” şeklinde konuştu.

Ortaklıkların bir yöneticisi olması gerektiğini söyleyen Mustafa Helvacıoğlu, “Ortaklıklarda yaptığım bir hata vardı. Ben fedakârca ilgilendim. Maaş, huzur hakkı vs. almadık bu 8-10 ortaklıkta. Ama hata yapılmış. Başında keşke ben olmasaydım da bir müdür koysaydık. Bize hesap veren bir sistem yürütseydik. Daha ileriye gidebilirdik. İşin bir CEO’su bir yönetmeni olmalıydı. Tabi ben de yoruluyorum. Hangi işe birden bakacaksınız. Annesiniz Babasınız işiniz var. Oda başkanısınız. Her gün bir toplantı var. Her gün bir kurum beraberliği ve iş birliği var. Diğer 8 tane ortaklık sizden enerji bekliyor. Kazanç bekliyor. Bir işletme kurmuşsunuz.” dedi.

KEŞAN, EŞİT HİZMET ALMAMALI

Genç girişimciler hakkında konuşan Helvacıoğlu şunları aktardı: “Bizim 30 kişilik bir genç girişimci nüfusumuz var. Aslında bu nüfus 150 yapılabilir. Ama bugün biz çekirdek kadro ile beraber olduk. 30 arkadaşımız da odada mayalandı. Biz Edirne’ye kafa tuttuk. Edirne’nin genç girişimciler sahibi olabilir miyiz diye mücadele ettik. Ama üzgünüm. Bunu son toplantıda Vali Bey’de bana söyledi. Keşan Edirne’ye maalesef uzak ve Edirne’ye rakip görünüyor. Bundan dolayı biraz arkada kalıyoruz.  Keşan, eşit hizmet almamalı. Çünkü Keşan eşittir diğer ilçeler kadar. Bunu Edirne’ye farkettirmeliyiz. Artık büyüyoruz. Kabuğumuza sığmıyoruz. İlçe olarak bu kadar büyüdük. Olumsuzluklar yaşıyoruz. Tekirdağ il olarak bize daha yakın. Sağlık sektörü ve diğer sektörlerde de Tekirdağ akışımız hızlandı. Bu anlamda Edirne bize elini uzatmalı. Biz Edirneliyiz.”

TARIM LİSESİ YAPAMIYORUZ

 Bürokrasi ve siyaset anlamında tıkanıklıkların olduğunu bildiren Helvacıoğlu, “Bunu belki kamu kuruluşları çok söyleyemiyorlar. Bu anlamda Keşan’a daha fazla sahip çıkılmalı mesajını vermek istiyorum. 2023 Cumhuriyetimizin 100.yılına hedef konulduysa, 2022 Keşan’ımızın kurtuluşunun 100. yıldönümüne hedef konulduysa bizim daha çok çalışmamız lazım. Daha çok bir araya gelmemiz lazım. Tarım bölgesiyiz. Yazın da turizm bölgesiyiz. OSB’yi bir an önce bitirmeliyiz. Hamzadere bir an önce bitirilmeli. Alternatif tarım planlaması yapılmalı. Tarım lisesi yapacak hayırseverimiz var Tarım Lisesi yapamıyoruz. Bölge tarım bölgesi. İpsala bölgesindeki tarım ve hayvancılık fuarını resmileştirmek için İpsala Belediyesi ve borsa ile işbirliği içindeyiz ve orada tıkanıyoruz. OSB’de tıkanıyoruz. O kadar çok tıkanıyoruz ki bize siyasetin daha çok yardım etmesi lazım.” dedi.

UZUNKÖPRÜ SON GÜNLERDE DAHA BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE

Son yıllarda Keşan, Enez ve İpsala’nın birlik beraberlik anlamında düşük bir performans sergilediklerini aktaran Mustafa Helvacıoğlu: “Son günlerde Keşan, Enez ve İpsala ile birlik beraberlik içindeydi. Son 2-3 yıldır enerjimiz dağınık. Burada da bölgemizin büyük abileri kaymakam Bey, vekillerimiz, Belediye Başkanımız bizleri daha fazla bir araya getirmeli.  Uzunköprü son günlerde daha birlik beraberlik içinde. Neden? Pabuç pahalı. Edirne ile Keşan arasında kaldılar. Karma OSB için Bakan Bey’den söz almışlar. Onlar için tarihi bir karar. Bizim daha çok fırsatlarımız varken biz neyi bekliyoruz bilmiyorum. MHP Uzunköprü İlçe Başkanı Ankara’daydı. CHP İlçe Başkanı Ankara’daydı. AK Parti İlçe Başkanı Ankara’daydı. Kaymakam, Belediye Başkanı bütün oda ve borsa başkanları Bakan Bey’den randevu almışlar. Onları bu konuda hiç eleştirmeyeceğim tebrik ederim.” şeklinde konuştu.

TRAKYA’DA 360 DERECE HİZMET VEREN BÖLGE YOK

Helvacıoğlu: “360 derece diyorum her tarafımızda nüfus var. Saroz nüfusu var, batı Trakya nüfusu var, Malkara, Uzunköprü, Keşan Meriç ve bir alışveriş potansiyelimiz var. Bizim yarın da şehir içimizi düzenlediğimiz zamanda, şehir içi şehir dışı bizim alışveriş potansiyelimizin artacağı günler geliyor. Bunları kim yönetecek biliyor musunuz şu masanın etrafındakiler yarın sizler meclis üyesi, ticaret odası üyesi, belediye meclis üyesi, milletvekili, oda borsa başkanları olacaksınız. Sizler işletme sahibi olmaya başladınız sizler ağırlığınızı koyacaksınız. Enez, Keşan, İpsala’ya o yüzden akılla tasarlayalım geleceğimizi.”

TÜKÜRDÜĞÜMÜ YALARIM

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanlığını bırakması durumunda Odanın aynı politika ile çalışmaya devam etmesi gerektiğini aktaran Helvacıoğlu sözlerine şöyle son verdi: “Ben yönetim kurulu başkanlığını bırakmalıyım. 3 dönem yeter. Bundan sonra yeni arkadaşlara teslim etmeliyim’ ifadelerini kullandıktan sonra, böyle gruplar da sık sık akşamları bir araya gelince, seçenekler ve dedikodular arttı. Biz biriz ve beraberiz, bizim hepimizin mayası Ticaret ve Sanayi Odasındandır. Hepimizin altyapısı bu örgüttendir. Ben her ne kadar odayı bırakacağım diyorsam da Oda aynı zihniyette yürümezse ben tükürdüğümü de yalarım. Çünkü aynı zihniyette devam edecek Oda 3 dönemdir aynı zihniyette devam ediyor. Yine aynı zihniyette devam etmeli. Odanın içinde Oda yönetimi oluşacak. Odanın içinde Odanın geleceği tasarlanacak. Biz bunun için savaş vereceğiz. Kaybederiz ya da kazanırız. Ben işin içinde olacağım ya da olmayacağım anlamında söylemiyorum. Ticaret ve Sanayi Odasının 3 dönemdir yürüttüğü politika ile yine aynı doğum yapılacak yeni dönemde de. Yoksa ‘Biz bırakıyoruz, haydi eyvallah’ olamaz. Bu Odada emek var, bu odada biz 3 dönemdir emek vermişiz aynı zihniyetle. Geriye döndürmenin hiçbir anlamı yok tekerleği. İleriye götüreceğiz. İleriye kim götürecek? Siz götüreceksiniz arkadaşlar. Açık ve net söylüyorum, girişimci kardeşlerimiz götürecek.”