Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Edirne’de bir araya geldiği TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ile bölgemizin gelişim gündemini oluşturan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Hamzadere Sulama Barajı, Doğalgaz ve son zamanlarda bölgemizde tarımda ilgili yaşanan sıkıntılar ile ilgili görüşmelerde bulundu.

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yöneticileri, 25 Kasım Çarşamba günü, Edirne Ticaret Borsası tarafından gerçekleştirilen Tarımın Yaldızları Ödül Töreni ve Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü vesilesiyle tertiplenen Kurtuluş Resepsiyonu’na katıldı.

Trakya Oda ve Borsa Yöneticileri ile çok sayıda davetlinin katıldığı gecede; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ile bir araya gelen Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, bölgemiz ile ilgili konularda görüş ve taleplerini aktardı.

Helvacıoğlu, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Edirne Belediyesi ve Edirne Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Kurtuluş Resepsiyonu ve Tarımın Yıldızları Ödül Töreni’ne Keşan ve İpsala Oda Borsaları olarak katılım gösterdik. Gecede seçimlerin ardından ilk kez bir araya geldiğimiz Edirne Milletvekillerimizi tebrik ederek bölge için yapılacak çalışmaları değerlendirdik. Edirne Belediye Başkanımız Sayın Recep Gürkan’ıda Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü vesilesiyle tebrik ettik. Yine TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve Edirne Valimiz Sayın Dursun Ali Şahin’e, bölgemizin gelişimine dair hayati öneme sahip konular ile ilgili görüşlerimizi aktarma fırsatı yakaladık. Doğalgazdan, Hamzadere’ye, Gıda İhtisas Organize Sanayiden son zamanlarda tarım konusunda bölgemizde yaşanan sıkıntılara kadar birçok konuyu konuştuk. Düzenlenen gecede, TOBB Başkanımızın “Fahri Hemşerilik” alması bizleri mutlu etti ve onurlandırdı. Kendisi, Edirne’ye ve bölgemize ne kadar değer verdiği ve sevdiği fahri hemşeriliğimizi kabul etmesiyle göstermiş oldu. Konuşmasındada birçok önemli mesaj aldığımız birlik başkanımıza tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Hisarcıklıoğlu’da gecede yaptığı konuşmada şunları kaydetti;  "Dünya nüfusu bir Türkiye nüfusu kadar artıyor. Dünyada son 10 yılda 500 milyon kişi az gelirliden orta gelirli sınıfına yükselmiş. Yani köyden kente göç etmiş. Bunlar köyden kente geçince ne yapmaya başladı? Tüketmeye başladı. Tarım ürünlerini tükettiği için son 10 yılda en çok tarım ürünlerinin fiyatı artmış. Türkiye bugün tarım ve hayvancılığı ihmal edemez. Allah bize öyle bir topraklar vermiş ki, ekilebilir arazi büyüklüğü açısından dünya yedincisiyiz.  Bu müthiş bir coğrafya, müthiş bir iklim. Sakın ha sakın tarım ve hayvancılığı ihmal etmeyin. Böyle bir lüksümüz yok. Allah yarın bize hesap sorar. Tarım ve hayvancılıkta gelecek ve para var. Haberiniz olsun."

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, uluslararası kuruluşların Türkiye'nin tarım yapmasını istemediğini, özellikle 2001 krizinde bunun daha fazla fark edildiğini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, "Bize zamanında uçağı bıraktıkları gibi tarımı da bırakın diye tavsiyeler geliyor. Hele 2001 krizi sonrasında uluslararası bütün kuruluşlar neredeyse Ankara ziyaretleri sırasında 'Tarımla ne uğraşıyorsunuz' diyorlardı. Ben arkadaşlarıma bir araştırma yaptırdım. Baktım ki tarım ticaretinin yüzde 70'i küresel ölçekli iş yapan 10 firmanın elinde. Daha fazla iş yapabilmek için 'Türkiye ve diğer firmalar tarımdan çıksın' diye uğraşıyorlar'' ifadelerini kullandı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 92 yıl Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan Edirne'nin mutlaka görülmesi gereken bir il olduğunu söyledi.

Kente havalimanı yapılması gerektiğini belirten Şahin, "Havalimanı Yunanistan ve Bulgaristan'a da hitap etmeli. Edirne ve Kırklareli, bundan yararlanacak. Sanıyorum önümüzdeki yıl içinde çalışmalara başlanacak. Hızlı tren ve havalimanı yapılırsa kentimiz hem havadan hem karadan uçacak'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Edirne Belediye 2010-2014 yılları arasında yüksek tescil ücreti ödeyen ve meslekte 30-40 ve 50 yılını dolduran kişilere plaketleri verildi ve Kurtuluş resepsiyonuna geçildi.