Keşan Şehit Aileleri, Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ferhat Dönmez, dün yaptığı açıklamada, 2 şehit ailesi ile 1 gazi yakınına istihdam sağlanması ile ilgili olarak çıkan kanun hakkında, açılım politikası ve akil insanların çalışmaları hakkında görüşlerini açıkladı.

ŞEHİT VE GAZİLER EN ÜST DÜZEYDE TUTULMALI
Kendileriyle ilgili olarak son çıkan kanunun beklentilerin bir kısmını karşıladığını belirten Dönmez, şöyle konuştu: “Şehidimizin geri gelme şansı yok. Ailesinin, bizim gibi gazilerin iş hakkından yararlanması gurur vericidir. Biz bunları artı veya eksi olarak değerlendirmiyoruz. Devletimizin hizmeti altında yaralanmış veya şehit düşmüş kişilerdir. Ancak gündemimizin şekli buna tabi değildir. Sosyal aktivitelerin içerisindeki insanlara şehitlik ve gazilik kavramının nasıl anlatılacağı çok önemli. Bu 0-5 yaş arasındaki çocuklardan başlanarak anlatılmalı ki, bir çocuğun ilerleyen yaşlarda buna nasıl olumlu cevap vereceği bu ülkedeki şehit ve gazilerin neler ile karşılaştığını bilmeli. Her şey para değildir. Devlet için yapılan hizmetin vebali değildir. Meclisimiz kendilerine yapılan hizmetleri nasıl görüyorlarsa şehit ve gazi yakınlarının en üst düzeyde tutulması gerekli. Bu tip yasalar uzun süre bekletilecek yasalar değildir. Talepler bellidir. Bunların yapılması gerektiğine inanıyorum.”

BEDELLİ PAYLARIDAN DESTEK SAĞLANMADI 

Açıklamasını bedelli askerlikten şehit ve gazilere gelen payların miktarı ile ilgili olarak Maliye Bakanı’nın çok geniş açıklamalarının bulunduğunu ifade ederek sürdüren Ferhat Dönmez,Bu paydan şehit yakınlarına veya gazilere destek sağlanmadı. Ama ilk söylemlerde bedelli payının şehit aileleri ile gazilere aktarılacağı konuşuldu. Ama Sayın Bakanımız Fatma Şahin, paraların bir kısmının şehit ailelerine, bir kısmının ise Çanakkale abidelerinin onarımında kullanılacağını söyledi. Burada bir hata var. Onarımlar yapılması gereken işlerin arasındadır. Bu parayı nereye aktardıkları net bir şekilde açıklanmalı. Bu konuda kamuoyu oluşturamadık.

HİÇBİR SİYASİ PARTİNİN UŞAĞI OLAMAYIZ

Genel başkanımızın uyuduğuna artık eminim. Gaziliğin ne olduğunu, şehitliği, şehit yakınlığının ne demek olduğunu unutmuş. En kısa zamanda makamı terk etsin. İkinci başkanımız istifa etti. Biz hiçbir siyasi partinin uşağı olamayız. Bu hiçbir şekilde gündeme gelmemeli. Biz şehit yakınıyız, gaziyiz. Bundan sonraki süreçte yapılan her destek anlatılmalı” dedi.

AKİL İNSANLAR ÜLKEYİ GEZMEMEYE ÖZEN GÖSTERSİNLER

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın atadığı Akil İnsanların yürüttükleri çalışmalara da değinen Dönmez,  sözlerini şöyle tamamladı: “Bu adamlar ilimize de gelecek. Bu insanlar bu olayı kabul ederken, şehit ailelerinin onurunu ve gururunu ne kadar anladıkları önemli. Bunu tespit ettiklerine inanmıyorum. Akil insanlar ülkeyi gezmemeye özen göstersinler. Bu ülkede bir güzellik var. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin 100. yılının gösterilmemesi düşüncesi devam ediyor. Bayrağımızı, toprak altında yatanları seviyorsak, Türk toplumunu kucaklayacak bireylerin çok akıllı olması gerekiyor. PKK bitecek, başka bir bela gelecek. 30 yıllık sürecin 1 haftada bitmesi düşündürücü.”