CHP Genel Merkezi kararını verdi. Parti Meclisi’nde alınan karara göre belediye başkanlarının yanısıra, meclis üyelerini de merkez yoklamasıyla seçecek.

Bu karara CHP örgütünden gelecek olası itirazı frenleyen bir madde eklendi.

Nedir?

“Kimi yerlerde ise eğilim yoklaması ve kamuoyu araştırmasından yararlanılır.”

Alınan karar en çok genel başkanı zora sokacaktır. Çünkü son kurultayda parti içi demokrasiyi işleteceği sözünü vermişti. Tüm adaylar için ön seçim yapılacağını açıklamıştı.

Önseçim yapmak, yani yargı denetiminde yapılacak önseçim, adayları zora sokuyor.

Neden?

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimi yargı denetiminde önseçimi seçimden 45 gün önce öngörüyor.

Bu durum adayların propaganda dönemlerini daraltmış oluyor.

En mantıklı yöntem “eğilim yoklaması” olarak çıkıyor ortaya. CHP bu yöntemi ülke ölçeğine geniş biçimde yayabilir. Örgütlerdeki sıkıntıları merkez yoklaması ortadan kaldırmaz. Ortadaki sıkıntılar örgütlerin kendilerinin belirleyeceği tarihlerde tüm üyelerin katılımıyla yapılacak eğilim yoklamaları ortadan kaldırır. Aylar öncesinden üye yerel seçimlere motive olmaya başlar.

CHP Keşan İlçe Örgütü’nün “eğilim yoklaması” yönünde görüş belirlediği kulislerde konuşuluyor. Bu belirleme olması gerekeni istemenin ötesinde atamanın örgütleri itibarsızlaştıracağı görüşünü de içinde barındırıyor olabilir.

Bu ayın 15’ini beklemek gerekir. Görevlerden istifa edecek yöneticiler belli olacak. Aday belirleme yöntemi o güne dek netleşirse istifalar nasıl etkilenecek?

Geçen yıl atama yapılmıştı. Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi sıralamalarını İlçe örgütü yapmış genel merkez referans etmişti.

Bu yıl uygulama netleşmeden aday adaylarının ortaya çıkması zaman alabilir. Keşan İlçe Yönetiminin aldığı temenni kararı yerindedir. Parti içi demokrasinin gereğidir. Delegeleri veya tüm üyeleri seçime motive etmektir. CHP adına büyük çoğunluğun Keşan’da siyaset yapmasının fitilini ateşler.

Özünde tüm Türkiye’de örgütler Keşan örneği istemde bulunsalar. Bir anlamda genel merkezin her dediğine evet denilmeyeceğini haykırsalar.

Aday olanlar sandığa girip boyunun ölçüsünü almalıdırlar. Aday olmak isteyenler her koşulda şanslarını denemeliler.

Keşan için aday adayları bugün itibarıyla isimlendirilmek yanlış olur. AKP’ye bırakılacak belediye yönetimi Keşan’da yok diyenler bu süreci çok iyi değerlendirmek zorundalar.

Kendi iç mücadelesini CHP sosyal demokrat felsefeye uygun yapabilecek olgunluktadır Keşan’da. Bu siyasal kültür terk edilmediği sürece AKP’nin şansı olamaz. AKP’nin Keşan’da yüreklenmesi CHP’nin kendi içindeki durumdan kaynaklıdır.