HİJYEN BELGESİ OLMADAN DÜKKAN AÇMA RUHSATI ALAMAZSINIZ

Saat 09.00’da başlayan toplantıda, ilk olarak konuşan Hüseyin Çakmak, Hijyen Belgesinin önemine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Hijyen belgesi 2003 biz esnaflar ve esnafların yanında çalışan personelde sağlık karnelerimiz vardı. 3-4 yılda bir sağlık ocağına gidip bu karneleri onaylatmak zorundaydık. Yani sağlıklıyız, gıda sektöründe çalışabiliriz, otellerde de çalışabiliriz, pazarcılık yapabiliriz, bakkalda çalışabiliriz, kuaför salonu açabiliriz, buralarda çalışabiliriz. Bu sağlık karneleri ile doktorlara kontrole giderdik. Ayrıca her yılda portör diye de bir muayene vardı, bu bizi rencide eden bir sistemdi. Bizleri rahatsız ediyordu. Bizde o günkü şartlarda sağlık bakanlığımıza ilettik. Bunun başka bir formülü yok mu diye. Dedik ki bize öyle bir şey verin denetçilerle sık sık karşıya gelmeyelim. Bizler zaten sağlımızı sizden daha çok düşünüyoruz. İç İşleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, 2013’te toplandılar bir genelge çıkarıp bir yasa çıkarıp her işletme sahibi ve orada çalışan kişilere bir defaya mahsus olmak üzere hijyen belgesi almak zorundadırlar diye bir kanun çıkardılar. Bunu almak için bugün burada sizleri topladığımız gibi 8 saatlik bir kursu var bunun. 8 saatlik bir kursun sonunda yazılı bir imtihana tabi tutuluyorsunuz. Belgeyi sınavda başarılı olanlar hak edip alıyorsunuz. Bu belgeyi almayan kişi ne bir işletme ruhsatı alabilir, nede bir işletmede çalışabilir. Dükkan açabilirsin yatırırsın parayı, yazdırırsın kendini açarsın fakat dükkan açma ruhsatına gelince açamazsınız bu belge olmadan. Belge aynı zamanda ruhsat almak için de isteniyor.”

HİJYEN BELGESİNİN YAŞI YOK, HER KESİMDEN KİŞİ ALABİLİR

Çakmak sözlerini şu şekilde tamamladı:“Hijyen belgenin yaşı yok. Her kesimde kişi alabilir, hatta öğrenci dahi olabilir. Bu belge bir defaya mahsus olarak alınıyor. Bu bir ehliyet gibi, yarın öbür gün nerede ne iş yapacağınız belli olmaz.  Bu belgeyi almak ayrıca çocuklarımızı ve gençlerimizi teşvik edin. Yaklaşık olarak 6 ayda bir bu kursu açarak, kurs vererek ve ardından sınav ile birlikte sınavda başarılı olanlara bu belgeyi veriyoruz.”

Kurs, Hijyen Eğitimi veren Nurcan Akdağ’ın brifingi ve ardından yapılan sınav ile sona erdi. Sertifikaların, başarılı olan kursiyerlere daha sonra verileceği belirtildi.