Seydiköylü sebze üreticilerinden Hikmet Koç, Kadıköy Barajı’ndan gelen sulama sularının bu hafta başından beri kesildiği bu yüzden de hazır yetişmiş durumda olan mahsulün neredeyse kurumak üzere olduğunu söyledi.

Kadıköy Barajı sulama kanalına yakın olan yerlerde sebze üretimi yaptığını bundan bir hafta öncesine kadar bu kanallardan su alarak ürünlerini sulayıp yetiştirdiğini söyleyen Koç, “Ancak bu hafta başından beri barajdan kanallarla su bırakılmıyor. Kanallarda su olmayınca da bahçelerimizi sulayamaz olduk. Dengesiz su kullanıldığı için barajda su kalmadığı söyleniyor. Bundan birkaç gün önce de yine dereye su salınarak aşağı kesimlerdeki çeltiklere su salmışlar. Baraj altında ekim yapan sebzecilere bu hafta başından beri bir damla bile su yok. Ürünlerimiz sararmaya, mal kendini salmaya başladı. Suyun da ne zaman salınacağı hiç belli değil” dedi.

MAHSULÜN SARARIP SOLMASINI SEYREDİYORUZ

Daha önceki haftaya kadar kendilerinin sulama yaptıkları kanallara su bırakıldığını ve buradan su alarak sebzelerini suladıklarını belirten Koç, şöyle konuştu: “Bu hafta su iyice kesildi.  Mahsulün durumunu gelip görmeniz lazım.  Suyun ne zaman bırakılıp bırakılmayacağı konusunda da hiç kimse bir şey bilmiyor.  O gün, bugün su salınacak diye bir şey de yok.  Neyin ne olduğu belli değil ama bundan 2 gün önce barajdan dereye su salmışlar aşağıdaki büyük çeltikçilere su gidiyor.  Kanallarda ise gram su yok.  Kanallara yakın yerlere sebze eken benim gibi üreticilerin durumu şu an için çok zor. Bahçesinde kendi sondajı olan suluyor ama olmayan mahsulünün sararıp solmasını seyrediyor.”

HER GÜN KANALLARI DOLAŞIYORUZ AMA SU YOK

Ektikleri sebzelerin tam da şu günlerde para etmeye başladığını da belirten Koç, “Domates, biber, patlıcan hepsi kendini salmaya başladı. Suyun ne zaman salınacağını da hiç kimse bilmiyor.  Daha 3-4 gün hele 1 hafta daha böyle giderse sebzeler kuruyacak, bir şey kalmayacak. Şu an için sulama sorunumuzla ilgili hiçbir yetkiliye de ulaşamıyoruz. Onlardan da hiçbiri gelip uğramıyor.  Onlar zaten seçim zamanı bir uğrarlar bir daha ne gelen ne giden yok.  Her gün 3-4 kez kanallara gidip suyun gelip gelmediğini kontrol ediyoruz. Kanallara yakın kesimlere kışlık lahana eken arkadaşlarımızı da olmuş onlar da bu susuzluk nedeniyle mağdur durumda kaldılar.  Ektikleri için çok pişman olduklarını söylüyorlar. Su sorunumuza çok kısa süre içinde bir çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.