AK Parti Edirne İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Boyalık, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Adresi Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)'ne göre Keşan'daki nüfus artışını değerlendirdi. İlçede yaşanan nüfus artışının temel sebebinin köylerdeki azalma olduğunu belirten Boyalık, “Genel olarak sadece Keşan’da değil kırsal kesimde de bir düşüş var. Bunun da sebebi daha çok iş imkânları söz konusu. Kırsal kesimde yaşayan insanlar genelde kalabalık bir aile yapısına sahip oldukları için tarlaların paylaşımı sonucunda kişi başına düşen tarla miktarı git gide düşüş gösteriyor. Bu nedenle günümüzde özellikle gençlerin daha sosyal aktif bir yaşam sürmek istemeleri çeşitli sosyal aktivitelere ihtiyaç duymasından dolayı şehirlere bir göç söz konusu. Bu durumu çok uzun süredir takip ediyoruz. Bunun neticesinde köylerde nüfusun azalması kasabalarda şehirlerde nüfusun artışı olarak önümüze geliyor. Bu arazilerin küçük parçalara dönüşmesi bir de makineleşme söz konusu kırsal kesimde artık işler makine ile yapılıyor. Eskiden ayçiçeğinde kara çapa yapılıyordu şimdi ise bu işi yapan bir sürü yeni makine var. Teknolojinin de gelişmesi hayvancılığı da etkiledi.2 kişi çok rahat 250 tane büyükbaş hayvana bakabilecek durumda. Tarımda ve hayvancılıkta insan gücüne olan ihtiyaç git gide azaldı. Bunun yanında aileler çocuklarının daha sosyal yetişmesini istiyor. Çocuğu olan çiftler çocuklarının daha iyi ortamlarda okumalarını istiyor. Çevre olarak da daha iyi bir çevrede yetişmelerini istedikleri için şehre gelmek istiyorlar.” dedi.

MEVSİMSEL GÖÇ FAKTÖRÜ ETKİLİ

Çiftçilik zamanı insanların köyüne gittiğini, fakat ailelerinin Keşan’da yaşamaya devam ettiğini belirten Boyalık, şunları söyledi: Fiilen köyde duruyor ama çocuğunu daha iyi bir okula göndermek için kışın geliyor Keşan’da kalıyor. Ayrıca şöyle de bir durum söz konusu köyde yaşayan aileler çocuklarına iş bulma konusunda zorluk yaşıyor. Şehirde ailelerin çalışması için farklı işler olduğu için köyü bırakıp kente göç ediyor. Miraslar paylaşılırken insanlara küçük parçalar düştüğü için çiftçilikle geçinemeyecek ailelerin de göçleri söz konusu. İmkansızlıktan dolayı köylerini terk etmek zorunda kalan insanlar olduğu için şehirdeki nüfus artıyor. Bu durumda köyde ki genç nüfus sayısı yok denecek kadar az. Her köyden 5- 6 tane öğrenci çıkıyor. Taşımalı sistemin asıl sebebi de budur. Sosyal aktivitenin olmayışı gençleri köyden uzaklaştırıyor. Bütün gençlerimizin istediği şey şehirde çalışmak. Bizim de bundan sonraki hedefimiz, göç eden gençlere yeni iş imkânları yaratmak istiyoruz. Keşan’a doğal gaz geleceği için ciddi bir oranda doğal gaz ustasına ihtiyaç olacak. Bunun içinde halk eğitimde kurslar açıldı. Çiftçilik yapmak istemeyenlerin belirli bir alan ile ilgili uzmanlaşması gerekiyor. Bunların da eğitimi halk eğitimden geçiyor. Köylerde asıl olması gereken unsurlardan biri meyve bahçeleridir. Arazisi ufalmış aile yapısı kalabalık insanların 20 dönüm bir armut bahçesinin bakımı için en az 2-3 kişiye ihtiyaç var. İyi bakılmış bir armut bahçesi 5 sene sonunda en az 2 tane aileye bakabilecek pozisyona gelir. Bu tarz alternatif tarıma geçtiğimiz de insan gücüne olan ihtiyaç artacaktır. Bizim yaşadığımız işsizlik sorunun sebebi insan gücüne ihtiyaç kalmamış olması. İnsan gücüne ihtiyaç kalmayan bir yerde nüfusun olmasına da imkân yok. Ana fikrim budur.”

BUNUN HESABI SORULMALIDIR

CHP’li bir vekilin Atatürk portresini çöpe attığına dair çıkan haberler ile ilgili de konuşan Boyalık, Atatürk bizim milli bir değerimiz, Atamızdır. Ülkemizin kurtuluşunda önemli bir rol oynamıştır ve hala ona bir minnet borcumuz vardır. Bunu kimse inkâr edemez. Ben Atatürk portresinin çöpe atılmasını, siyasete alet edilmesini kabul edemiyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Atatürk’ün gölgesi altında siyaset yapan bir partidir. CHP’nin üst kademeleri bu densizliği yapan kişiye mutlaka bunun hesabını sormalıdır.” dedi.