Keşan Madeni Eşya ve Demirciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Erkan, dün yaptığı açıklama ile birçok küçük esnaf ve sanatkarı çok yakından ilgilendiren vergi kaydı konusunda yayımlanan son genelge hakkında bilgi verdi.

VERGİ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Gerçek usulden basit usule geçiş konusunda Maliye Bakanlığı’nın 18 Aralık 2013 tarihli ve 93 sayılı Gelir Vergisi Sirküleri ile açıklamalarda bulunduğunu kaydeden Erkan, “ Vergi Kanunu’nda yapılan değişiklik ile herhangi bir nedenle gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin bir daha hiçbir şekilde  basit usule dönemeyecekleri yönündeki yasal düzenleme kaldırılmış ve gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkarlarımızın 2 yıl boyunca basit usule tabi olmanın şartlarını taşımaları halinde takip eden yılbaşından itibaren basit usule geçebilmelerinin önü açılmıştır” dedi.

1 OCAK-31OCAK TARİHLERİ ARASINDA BAŞVURU GEREKİYOR

Gerçek usulden basit usule geçiş ile ilgili 2 yıllık süre ilk kez 2012 yılı itibarıyla başladığından 2012 ve 2013 yıllarında basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan gerçek usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların  1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla basit usule geçebileceklerini de bildiren Erkan,  bu şartları taşıyan esnaf ve sanatkarların 1 Ocak 2014 ile 31 Ocak 2014 tarihleri arasında Keşan Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvurmaları gerektiğini de bildirdi.

BAŞVURMAYAN HAKKINI KAYBEDECEK

Erkan açıklamasında, gerçek usulden basit usule geçme hakkına sahip olduğu halde Ocak ayı içinde dilekçe ile başvuruda bulunmayan esnaf ve sanatkarların gerçek usulde vergiye tabi olmayı kabul edilerek,  bu tarihten sonra basit usule geçiş işlemlerinin yapılmayacağına da dikkat çekti.

BU FIRSATTAN YARARLANMAYI BİLELİM

Hüseyin Erkan, 2014’de başlayacak bu yeni vergi uygulamasının binlerce esnaf ve küçük sanatkarı ilgilendirdiğini de kaydederek “Bu sorun esnaf ve küçük sanatkarlar için çok önemli bir konuydu. İnşallah şartları yerine getiren arkadaşlarımız bu fırsattan yararlanmayı bilir. Zaten işler hiç iç açıcı değil. Hiç olmazsa bu vergi kolaylığından faydalanmak herkesin yararına olacak” diye konuştu.