HÜSMEN AGA İLE KORONAVİRÜS ÜZERİNE

- Alooo, Üsmen agam, ben İbraam, naabıyon?

- İyidir be kızanım, sen naabıyon?

- İyidir beyaa , bu astalık sıkar canımızı. A be Üsmen Agam, nedir bu Korona virüsü beyaa? Adında bile meymenet yoktur. Er gün yüzlerce ölüm aberi gelir beyaa. Epten ürkütür adamı. 

- Aklısın be İbraam, dünya çapında bir beladır bu beyaa. Nerdeyse er memlekette salgın aline gelmiştir. Çok da bulaşıcıymış. Dikkatli olmak lazımdır be kızanım.

- Napcaz be Üsmen agam? Ben şaasen çok tırsmış durumdayım, dünden beridir apşırır dururum. Bu Korona korbana olmasın şipşak?

- A be susak, dün sen diil miidin arkadaşlarlan ormana piknee gidip rakı içcez diyen. Suuk ava ve rakıdan olmasın o? Ben size ‘Ampur aazlılar, oturun evinizde, ortalık Koronadan kırılırırken piknee mi gidilir’ demedim mi? İitimal üşüttün biraz. Ama yine de tedbirli ol.

- İyi de evde sıkılırız be Üsmen agam. Em nasıl annıycaz Korona olup olmadığımızı?

- Geçmeyen ateşin, kuru aksırığın ve nefes almakta zorlanman varsa şüphelenecen. Ama emen astaneye koşmaycan. Önce Alo 184’ü araycan. Onlar yönlendirir seni. Bu kritik zamanda boşa meşgul etme astanedeki doktorları.

- Benim şu an ateşim yoktur beyaa. Sadece apşırırım. Nasıl koruncaz bu kapçıktan beyaa?

- A be susak, Saalık bakanlıı 14 maddelik korunma reeberi yayınladı. Bul oku ya da TiVi’den seeret bi zaamet. Ben üzetleyim istersen. Bu meret damlacık yolu ile yayılırmış. Yani asta birinin aksırıp tıksırmasıyla, apşırmasıyla ortalığa yayılan salya sümük ve damlacıklar yoluynan. Bunnarın direk yüzüne gelmesi, ya da bu serpintilerin eller yolu ile taşınıp yüze, buruna ve göze sürülmesi ile astalığı kapabilirsin. Onun için öncelikle ijyen çok önemli. Elleri sabunlu su ile uvarak en az 20 saniye yıkaacanız. Suuk algınlığı gibi belirtileri gösterenlerden uzak durcanız. Gel bi sarılayım, şap şup öpiim yok. Tokalaşmacanız bile. Uzaktan meraba deeceniz.

-Ne yani Üsmen agam, ben şimdi benim Atçe’ye sarılıp öpemecem mi? Atunum o benim beyaa?

-Uleyn, aklın ep uçkurunda. Astalık belirtileri varsa öpmeecen tabi. Öksürme apşırma anında aaz ve burnunu mendille yoksa dirseenin iç kısmınla kapatcanız. Ellerinizi, aazınızı burnunuzu, gözünüzü karıştırmacanız. 

-Sen de elimizi kolumuzu iice bağladın be Üsmen agam. Yok elleme, yok sarılma, yok öpme. Düz duvara mı tırmancaaz beya.

-Süüdürtme şincik kendine. Ciddi bi şey annatıyoz. Erkesle sosyal mesafenizi korucan. Yani en az bir metre. Ayrıca ellerin temizliği çok müiim.  Yurt dışıynan ilgili ilgili olarak da yurt dışı seyahatleriniz varsa erteleceniz. Dönüşte 14 günü evinde geçireceniz. İç dışarı çıkmaacanız. 

- Tühhh. Yunana geçemicez demek ki. Uzo stoomuz da azalmıştı beyaa. Dönüş iimiş ama. 14 gün Atçe ile keyif keka.

-Üle diil be kapçık aazlı. Kendini izole etçen. Odanda kimseynen görüşmecen.

-Kapalı yerlerde ortamı sık sık avalandırcanız. Kıyafetler 60-90 derecede yıkancak.

-Yıkama işini Atçe alleder de, ben zaten biraz gazlıyım. Atçe de a bire aç bu camları körolasıca. Buucan bizi burda derdi. Şimdi açcaaz mecbur.

-Sık kullanılan kapı kolları, lavabolar gibi yüzeyler er gün temizlenmeli. Suuk algınlığı belirtileri varsa yaşlılarla ve kronik astalığı olanlarla temas etmeceniz. Sadece astaysanız maske ile dışarı çıkcanız. Atta iç çıkmayın, evinizde kalın. Mesela sen de buban Üseyine yaklaşmacan. O da dışarı çıkmasın. Em 65’i geçmiş, em de kalp ve tansiyon var onda.

-O durmaz ki yerinde be Üsmen agam. Kurtludur o beyaa. Ep dışarı kaçmak ister. Bizim şoparlar da ep dışardadır. Atçe de sever gezmeyi. Napcaaz bilmem.

-Buban muakkak evde durmalı be kızanım. Astalanırsa en aar o geçirir. O odasından çıkmasa ii olur. Sen de kendini izole et. Süle Atçe’ye o da evden pek ayrılmasın. Senin şoparlar Asan ve Ayriye de mecbur kalmadıkça dışarı çıkmasınlar. Em kendilerini riske atmasınlar, em de size ve bubana virüs taşımasınlar. Banyo ve yüz avlusu gibi kişisel eşyaları ortak kullanmacanız. Er gün bol sıvı tüketceniz, dengeli beslenceniz. Bi de uykunuza dikkat etceniz.

-O kolay beyaa. Ben şaasen bolca çekerim rakıyı, uzoyu. Yanında da piinir. Et de oldu mu tam dengeli olur da paalı biraz. Ayrıca ben içtimmi rakıyı orul orul uyurum beyaa.

-Onu demedik susak. Bol su, meyva suyu iç manasında. Son olarak da düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığı varsa önce alo 184, soona duruma göre maske takıp dooru astane. 

-Çok korkarım be agam. Allah sonumuzu ayır eylesin.

-Korkalım ama panik yok be İbraam. Evde kaalım, kurallara uyalım epsi geçecek be kızanım. Bugüne kadar ükümetin yaptığı yannışları da şimdilik pas geçelim. Asıl soona ekonomiyi naapcaz onu da düşünelim. Koronayı aramayalım yeter. Adi kal saalıcakla. Üseyin’e de selam süle. 

Sözün Özü: Evim evim güzel evim, bu aralar epinizi uzaktan severim.