AYGÜL KONAR

Düzenlemeye göre 8 yaş ve 160 bin km’nin altındaki araçlara ekspertiz raporu zorunluluğu getirildi.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışında ekspertiz raporunun, satıştan önceki 3 gün içinde sistem üzerinden online olarak sorgulanabileceğini, raporsuz satış yapan işletmelerin ceza alacağını duyurdu. İkinci el araç veya arazi taşıtı satışının yapıldığı tarihten önceki 3 gün içinde, 8 yaşın veya 160 bin kilometrenin altındaki ikinci el araçlar ve arazi taşıtları için TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan ekspertiz işletmelerinden ekspertiz raporunun alınmasının zorunlu olduğu ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği arasında veri paylaşımı entegrasyonu gerçekleştirildiği de ifade edilen yazıda, “İşletmeler tarafından satıştan önce ekspertiz raporu alınıp alınmadığı bilgisi dahil taşıt satış bilgilerinin takibi sağlanabilmektedir” denildi.

KAYIT DIŞI OLAN SATIŞLAR ARTIK KONTROL EDİLEBİLECEK

Getirilen yeni düzenlemeyi Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komite Üyesi ve Aktaş Otomativ Sahibi Göksel Aktaş değerlendirdi. Aktaş, 31 Temmuz 2021 tarihine kadar, ikinci el araç alım satımı yapan işletmelerin Yetki Belgesi alması gerektiğini belirterek, “Yeni düzenlemeyle birlikte sektörün kurumsallaşması adına önemli bir adım atılmış oldu. 31 Temmuz 2021 tarihine kadar ikinci el araç alım satımı yapan işletmelere Yetki Belgesi getirilmişti. Bu kararla birlikte de sektörde kayıt dışı olan satışlar artık kontrol edilebilecek. Araç alım satımlarında uzun yıllardır vatandaşların yaşadıkları mağduriyetlerin son bulması adına da olumlu bir karar. Bu kararla birlikte tüketicilerin ikinci el araçlara olan güven duygusu da artacak, ikinci el araç alım satım sektörüne olumlu yansımaları olacaktır” açıklamalarında bulundu.