AYGÜL KONAR

TOBB MEYBEM (Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezi) ve Keşan TSO işbirliğiyle gerçekleştirilen Motorlu Kara Taşıtları Alım-Satım Sorumlusu Sınavları hakkında da bilgi veren Göksel Aktaş, Motorlu Kara Taşıtları Alım-Satım Sorumlusu Sınavlarının yılda 4 defa Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim aylarında teorik ve uygulamalı sınavlar ile yapılarak gerçekleştirildiğini kaydetti.

“KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

Aktaş, yaptığı yazılı açıklamada, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yönetmeliğin sektörü düzene sokacağını, kayıt dışılık ve haksız rekabetin önüne geçilmesini sağlayacağını belirten Aktaş, “Pandemi sürecinde sektörde yaşanan sıkıntıların giderilmesinde önemli rol oynayacak yeni yönetmelik tüm sektör için büyük bir adım. Sektöre önemli ölçüde çeki düzen getirecek, kayıt dışılığın da önüne geçilecek. Düzenlemeyle ikinci el araç ticareti artık daha güvenilir şekilde yapılacak” dedi.

Keşan TSO Komite Üyesi Göksel Aktaş, ‘Yeterlilik Belgesi’ ilgili bilgilendirmede bulunarak, şunları söyledi: “Mesleki Yeterlilik Kanunu kapsamında 5 Haziran 2018 tarihinden itibaren zorunlu olarak yürürlüğe girmiş olan Motorlu Kara Taşıtları Alım–Satım Sorumlusu Seviye 5 sınavlarımızı gerçekleştiriyoruz. Yapılan ertelemelerden dolayı şu an itibariyle 1 Eylül 2020 tarihinden sonra Motorlu Kara Taşıtları Alım-Satım işlemlerinde bu sistem yürürlüğe girecektir. Keşan TSO olarak biz mesleki yeterlilik sınavlarını Keşan, İpsala, Enez ilçelerimizde düzenliyoruz ve bu sınavlara herkes katılabilir, sınavlarda başarı olan adaylarımız mesleki yeterlilik belgesini alabilir.”

“BU BELGE OLMADAN ALIM SATIM YAPAN KIŞILERE CEZA UYGULANACAK”

Aktaş, ‘Yetki Belgesi’ hakkında da şöyle konuştu: “Mesleki yeterlilik kanunu kapsamında adaylar öncelikli olarak odamızda gerçekleştirdiğimiz sınavları başarılı bir şekilde tamamlayıp mesleki yeterlilik belgesini sahip oluyorlar. Ancak bu kanunun kapsamında bu mesleki yeterlilik belgesi tek başına yeterli değildir. Adaylar mesleki yeterlilik belgelerini aldıktan sonra Ticaret Bakanlığı tarafından verilen yetki belgesini de almak zorundadırlar. Bu yetki belgesi için öncelikle sadece Oto Alım-Satımı ile ilgili vergi kaydı, işletme sahibinin mesleki yeterlilik belgesi ve işletme sahibinin en azın lise diploması olması şartları aranmaktadır. Özetle mesleki yeterlilik sınavlarında başarılı olup belgesini alan kişiler Ticaret Bakanlığı tarafından da Oto Alım-Satımı ile ilgili yetki belgesini de aldıktan sonra bu işlemlerini devam ettirebileceklerdir. Elinde Yetki Belgesi olmadan satış yapan kişiler senede 3 işlem ile sınırlandırılmıştır. Bu belge olmadan alım satım yapan kişilere ceza uygulanacak, kayıt dışı alım satım yapan kişiler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi mükellefi yapılacak.”

Motorlu Kara Taşıtları Alım-Satım Sorumlusu Sınavları ve yetki belgesi süreci ile ilgili Keşan TSO ile iletişime geçebilirsiniz.