Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği’nin 30 Mart yerel seçimlerinin ardından düzenlediği, tanışma, sorunların tespiti ve çözüm yollarının görüşülmesi toplantısı dün köy ve belde muhtarlarının neredeyse tamamının katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne İl Genel Meclisi’nin Keşanlı üyelerinden CHP’li Erdinç Can ve AK Parti’li Adnan Vural da katıldı.

 

Keşan Köy ve Mahalle Derneği’nin Adalı Pasajı’nda bulunan bürosunda saat 11.00’de başlayan toplantı, Dernek Başkanı ve Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik’in açış konuşması ve karşı karşıya oldukları öncelikleri sorunları dile getirmesiyle başladı.

KEMİK: SEÇİM İSTERSENİZ YAPALIM AMA BEN ADAY OLMAM

Konuşmasının başında 30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimlerin ardından yeni bir döneme girdiklerinin altını çizen Kemik,  yeni-eski muhtar ayrımı yapmadan dernek olarak hizmet vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Sözlerinin devamında, seçimlerin ardından bazı muhtarların değiştiğini ve seçilen muhtarların istemesi durumunda Keşan Köy ve Mahalle Derneği’nde seçime gitmek için karar alabileceklerini vurgulayan Abdullah Kemik, “Dernek yönetimi olarak daha bir yıllık görev süremiz var ama bazı muhtarlarımız değişti ve muhtarlarımız derneğimizde seçim yapma kararı alırlarsa buna uyarız. Fakat şunu da belirtmek isterim ki ben bir daha aday olmayacağım. Dolayısıyla seçim kararı aldığımızda dernek başkanı olarak bir başka muhtar arkadaşımızın aday olması gerekiyor.” dedi.

Toplantıya katılan muhtarların Abdullah Kemik’in genel kurul kararı alınması halinde aday olmayacağını açıklaması üzerine, “Biz seni bırakmayız. Senin başkanlığında görev süresi bitene kadar devam etmeliyiz. Görev süresi sonunda tekrar bir toplantı düzenleyerek gereken yapılır” şeklinde görüş belirttiler ve Kemik’in görevine devam etmesi istediler.

 Kemik, bu talebi kabul etti ve muhtarlara, kendisine duydukları güven için teşekkür etti. Toplantı Abdullah Kemik’in derneğin gelir-giderleri ile ilgili bilgileri yazılı olarak muhtarlar ile paylaşması, sorunların görüşülmeye başlanması ile devam etti.

ÖNCELİKLİ SORUNLAR

Keşan’ın 4 köyünde hala kanalizasyon olmadığını vurgulayarak bu konuya dikkat çeken Kemik, gerekirse İl Genel Meclisi üyeleri ile birlikte köylerdeki eksiklikleri yerinde inceleyebileceklerinin altını çizerek, şunları söyledi: “Su, yol ve kanalizasyonlar mutlaka yapılmalıdır. Birlikte köylere giderek bu sorunları tespit edebiliriz. Yaz mevsimi geldi ve köylerdeki arazi yollarının düzenlenmesi gerekiyor. Seçimler bitti ve artık bu işleri yapmamız gerekiyor. İl Genel Meclisi üyeleri bizlere yardımcı olun. Köy muhtarlarımız bu konuda Kaymakamlığa dilekçe gönderecek. Fakat ne zaman olacak bu işler? Köyde yaşayan vatandaşlarımız beklemek istemiyor. Tarlasını ekmek için araziye çıkacaklar ama yollar kötü. Kapanan beldelerdeki greyderler alındı. Bu greyderler görevlendirilerek bu sorun çözülebilir. Muhtarlıkların bunları çalıştırmak için bütçesi yok.”  

 

VURAL: GEREKLİ DİLEKÇELERİ VERİRSENİZ KONUNUN TAKİPÇİSİ OLURUZ

 

Daha sonra İl Genel Meclisi üyeleri söz aldı. İlk olarak konuşan Adnan Vural, Çobançeşme Köyü’ndeki kanalizasyon çalışmasının tamamlanmak üzere olduğu bilgisini vererek, Seydiköy’de çalışmaların başladığını, Sazlıdere Köyü’nde yapılması planlanan çalışmaları da programa aldırmak üzere olduklarını bildirdi. Uzun süredir gündemde olan ve köylerin en büyük problemlerinin başında gelen çöp toplama konusuna da değinen Vural, tüm köylerde devlet eliyle çöplerin toplanması için girişimlerde bulunduklarını ifade etti ve “Mecidiye ve Çamlıca’nın köy statüsüne geçmesinden sonra buralardaki 2 adet çöp aracını, köylerdeki çöp toplama konusunda kullanmak için İl Özel İdaresi ile görüştük. Fakat Çamlıca’daki araçlarda haciz durumu var. Bu konu gerçekten çok önemli. Türkmen - Kılıçköy arasındaki yolda sıcak asfaltlama yapıldıktan sonra, Boztepe Köyü yolu da aynı şekilde yapılacak. Erikli Köyü’ndeki su sorununu yeni duydum. Bu konuda gerekli girişimlerde bulunularak dilekçeler verilsin ki biz de konunun takipçisi olalım. Arazi yollarının düzenlenmesi konusunda da çalışma yapılacak. Fakat muhtarlarımız müracaatlarını yapmalıdır. 6 köyümüz için parke taşı ihalesini yaptık ve önümüzdeki hafta köylerimize vereceğiz. Köy muhtarlarımız, köylerindeki eksiklikler ile ilgili Kaymakamlığa dilekçe ile başvuruda bulunsun. Biz de Edirne’de bu konuları takip edeceğiz.” dedi.

CAN: KAPANAN BELDELER 1 MİLYON YÜK GETİRMİŞ

Toplantıda son olarak söz alan Erdinç Can, Kılıçköy - Türkmen arasındaki yolda 5 Haziran’da asfalt dökümüne başlanılacağı bilgisini aldıklarını bildirerek, “Kapanan beldelerin İl Özel İdaresi’ne çok büyük yük getirdiği yönünde söylemler yapıldı. Kapanan beldelerin Edirne İl Özel İdaresi’ne maddi olarak 1 milyon TL’ye yakın yük getirdiği söyleniyor. Bu nedenle yardımların biraz daha az olacağını söylediler. Verilen dilekçelerin takipçisi oluyoruz ve Valimiz ile görüşüyoruz.” dedi.