Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı ile Keşanlı üyeleri Erdinç Can ve Adnan Vural, dün Terziler Sitesi’nin 2. Katında bulunan Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nı ziyaret ederek Başkan Hüseyin İnce ile bir süre görüştü.

Saat 11.30 sıralarında gerçekleşen ziyarette konuşan Çıkıkçı, Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’na seçilen İnce’yi tebrik etmeye ve çalışmalarında başarılar dilemeye geldiklerini söyledi.  Bugüne kadar Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nı ziyaret eden ilk il genel meclisi üyeleri olabileceklerine de dikkat çeken Çıkıkçı, “Biz  Keşanlı il genel meclisi üyeleri olarak bu kuruluşumuza da yardım ve desteğe açığız. Mera yollarının düzeltilmesi ve diğer yapabileceğimiz konularda yardıma hazırız.” diye konuştu.

İNCE: 1941 YILINDAN KALMA KANUN İLE HİZMET VERİYORUZ

Ziyaretten son derece memnun kaldığını belirten Hüseyin İnce de yaptığı konuşmada, Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı olarak yaşadıkları mevzuat sıkıntılarına değindi.  Hala 1941 yılında çıkan Çiftçi Malları Koruma Kanunu ile yönetildiklerini söyleyen İnce şöyle konuştu: Son olarak 1951 yılında değişiklik yapılmış. 1951 yılından beri 40 maddelik bir kanunla ilçelerdeki tarım arazilerinin korunması ve kollanması düşünülmüş. Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllardan beri günümüze gelmiş. Şu andaki duruma göre bu kanunlar yetersiz kalıyor. Bu anlamda, bizim çalışmalarımız da alt seviyede kalıyor.  Genel manada bizler şu anki konumumuz ile Tarım arazilerini yönetemiyoruz.”

ÖZLÜK HAKKIMIZ YOK

Çiftçi Malları Koruma Heyeti’nin yaptığı hizmet karşılığında, hiçbir özlük hakkının bulunmadığını belirten Hüseyin İnce, sadece koruma hizmeti sağladığı üreticilerden, yetiştirdikleri ürün bazında ve dönüm başına 1 ila1,5 TL yıllık ücret alındığına dikkat çekerek, Ayçiçeği, buğday, mısır gibi ürünler için aldığımız yıllık ücret, bizim bütçemizi oluşturuyor. Keşan’da 35 bin dekar tarım arazisi var. Bizler şu anda, İzzetiye ve Paşayiğit’in bağlanmasıyla birlikte Keşan’da toplam 70 bin dekar araziyi korumak ve kollamakla görevliyiz. 2-3 korucuyla bu işi yaya olarak yapmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

BÜTÇE YAPAMADIK

İzzetiye ve Paşayiğit’in Keşan’a bağlanmasıyla birlikte yetki alanlarının arttığını ancak kendileri genel manada devir yapılmaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Hüseyin İnce,  Keşan’da Paşayiğit’te koruma başkanlığı vardı. İzzetiye’de ise bir koruma bütçesi yapılmamıştı. Biz bunları Keşan Çiftçi Malları Koruma çatısı altında toplamak istedik. Konuyla ilgili ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden görüş istedik. Ancak, henüz bir görüş gelmedi. Halen, Paşayiğit ve İzzetiye bütçemize katılmadığı için, koruma ücreti almıyoruz. Onları bütçemize henüz katamadık. Bu sıkıntımız var. Tarım Bakanlığı’ndan mı görüş alınacak yoksa kendileri mi karar verecek? Bu konu da muallakta. İl Genel Meclisi üyelerimiz, bu konuda, Tarım İl Müdürlüğü’ne gittikleri zaman, birlikte bütçe yapılması konusunu iletebilirler.” dedi.

HAYVAN İŞLETMELERİ ŞEHİR DIŞINA ÇIKARILMALI

Sorumluluk alanlarının, tarım arazilerinin yanısıra ilçede bulunan hayvan işlemelerini de kapsadığına dikkat çeken İnce, Keşan merkezdeki hayvan işletmeleri ilçede problem yaratıyor. Hayvanların otlatılmasının takibi de bizim işimiz. 60 yıl önce kurulmuş bir hayvan işletmesi, 80 bin nüfuslu bir ilçenin artık ortasında kalmış ve bunlar belediyenin parklarında ve bahçelerinde hayvanlarını otlatmak zorunda kalıyorlar. Yasa gereği bunların tamamının yerleşim merkezinin dışına çıkarılması gerekiyor. Şehir içinde hayvancılığa devam edemeyiz. Ancak,  bizler, bu işin içinden tek başımıza çıkamıyoruz. Öte yandan, Son yapılan toplulaştırma çalışmaları çerçevesinde, Keşan hudutlarında, Aşağı Zaferiye Mahallesi mevkiinde 250 dönümlük bir yer olarak tahsis edilmiş. Yetkili kurumların yöneticileri bu işe bir el atarsa, Orada toplu bir hayvancılık merkezi belki oluşturulabilir ve şehir içinde halen hayvancılık yapan işletmeler oraya tahliye edilebilir, diye düşünüyoruz.”