HABER MERKEZİ

Konuyla ilgili rapor hazırlayan Araştırma ve İnceme Komisyonu, yaptığı araştırmaları açıkladıktan sonra yerel basına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Raporu sunan Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül, basın mensuplarının aşılamada öncelikli meslek gruplan arasına alınması gerektiğini de dile getirdi.

“KORONAVİRÜS SALGINI YEREL BASINA BİR DARBE DAHA VURDU”

Koronavirüs salgınının yerel basının şartlarını daha da zorladığını belirten Komisyon Başkanı Ahmet Sarıgül, “Düşen tirajlar, azalan ilan gelirleri, artan kâğıt ve baskı maliyetleri yerel basın için zaten yıllardır süregelen sorunlardı. Ancak koronavirüs salgını yerel basına bir darbe daha vurdu. Pandemi sürecinin asıl kahramanlarından biri de gazetecilerdir” dedi.

Ülkemizde 20 gazetecinin görevi başında koronavirüs sonucu yaşamını yitirdiğini söyleyen Sarıgül, “Bölgemizde de çok fazla koronavirüse yakalanan gazeteci arkadaşlarımız oldu. Bu gerçekler ışığında, meslek risklerini de göz önüne alarak aşılamada basın mensuplarının öncelikli meslek grupları arasına alınması gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

“BASIN İLAN KURUMU KAPATILMALI VEYA KESİNTİLER SONA ERDİRİLMELİDİR”

SEKA kâğıt fabrikasının kapanmasıyla yerel basının kâğıt maliyeti açısından çok sıkıntı çektiğini söyleyen Sarıgül, “Yetkililer yerel basını kâğıt anlamında destekleyecek bir proje üretmeli. Basın İlan Kurumu yerel basının gelirleri anlamında büyük etken olmaktadır. Reklam gelirlerinde bu anlamda bir azalma yaşanmaktadır. Basın İlan Kurumu’nun olmadığı dönemlerde Valilikler ve Kaymakamlıklar aracılığı ile verilen Resmi İlanların dağıtımının sağlanması devam etmeli ve özel ilanlardan yapılan kesintilerin sona erdirilmesi konusunda gerekli çalışma başlatılmalıdır. Gerekirse Basın İlan Kurumu kapatılmalı veya kesintiler sona erdirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Yerel basının desteklenmesinin sadece bölge halkı için değil genel anlamda o ülkenin tüm vatandaşları açısından büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Sarıgül, “Basında çok sesliliğin korunması ve sorunların fikirlerin tarafsız özgürce ve çeşitlilik içinde dile getirilmesi, yönetim kadrolarının gerçek anlamda denetlenmesi eleştirilmesi sorunların takibi herkesin faydasına olacaktır” dedi.

Sarıgül, sunduğu komisyon raporunda “Ekonomik olarak zor durumda olan gazetelere, politik ve ideolojik duruşlarına bakılmaksızın devlet desteği verilmesi ciddi önemdedir. Gazetecilik gibi düşünsel temele dayanan meslek dalları kesintiye uğradıklarında bir daha toparlanmaları mümkün olmaz. Bu nedenle de işverenleriyle, sendikalarıyla, çalışanlarıyla ve okurlarıyla gazetecilere sahip çıkmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.