** Abdülaziz Çıkıkçı: “Edirne bölgesinde 3 tane katı atık birliği var. Bunların tümüne birden İl Özel İdaresi’ni ortak yapma niyetindeyiz. Dolayısıyla Edirne’ye yakışan çevresel hamleyi de bu şekilde yapmış olacağız.”

** Erdinç Can: “Tespit ettiğimiz merkez ilçe İpsala ilçesi Meriç ilçesi ve Uzunköprü ilçesi ile rapor hazırladık.”

** Mehmet Ali Yetim: “Gündeme gelmiş ancak karara bağlanmamış konular oluyor. Bu tarz açıklamalar yapılması İl Genel Meclisi açısından uygun değil çünkü hep beraber çalışıyoruz. Arkadaşlarımız biraz daha dikkatli açıklama yaparlarsa saygılı olur. Şov yapmanın alemi yok.”

 

 

Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, İl Encümeni Üyesi Erdinç Can ve İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Mehmet Ali Yetim,  dün, İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayında gerçekleştirilen toplantıları hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi.

Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Çocuk Parkı’nda gerçekleştirilen ve saat 13.30 sıralarında başlayan toplantıda ilk bilgilendirmeyi Meclis Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı yaptı.


ÇIKIKÇI: “TOPLANTILARDAN SADECE CUMARTESİ VE PAZAR GÜNÜ GEÇTİ”

İl Genel Meclisi’nin her ayın ilk haftasında 5 günlük toplantılar gerçekleştirdiğini belirten Çıkıkçı, “Bu 5 günlük toplantıları bitirip bölgemize döndük. Bazen toplantılarda sarkma olabiliyor ve zamanımızı başka yerlerde kullandığımız acil durumlar da olabiliyor. Cuma günü yeni döndük. Toplantılardan sadece Cumartesi ve Pazar günü geçti.” dedi.

“GÜNDEMİ OLUŞTURAN MECLİS BAŞKANI”

Meclis’in 4 Ağustos 2014 Pazartesi günü 9 gündem maddesi ile toplandığını dile getiren Abdülaziz Çıkıkçı, “9 gündemi maddeleştirirken, ilgili birim amirleriyle temasta bulunarak gündemi oluşturuyoruz. Gündemi oluşturan da Meclis Başkanı. Bu yüzden gündem benim imzamla arkadaşlarımıza ulaştırılıyor ve toplantılar benim başkanlığımda yapılıyor.” şeklinde konuştu.

9 gündem maddesinin içinde ağırlıklı konular bulunduğunu kaydeden Çıkıkçı, bu maddelerin Valilik’ten gelen yazılarla 15 maddeye kadar çıkabildiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Keşan’da Karlıköy ve Sazlıdere köylerimizin içkili yer bölgesi talebi var. Bu konularla jandarmanın ve başka kurumların da görüşü alınıyor ve sonunda kurum görüşleriyle beraber İl Genel Meclisi’ne geliyor. İl Genel Meclisi’nin uygunluk vermesi halinde ise ruhsatlandırılıyor. Bu konuyla ilgili araştırmalar devam ediyor. Bu konu araştırılıp önümüzdeki ay karara bağlanacak.”

Ruhsat ve Denetleme Müdürlüğü’ne ait Edirne merkez Meydan Mahallesi’nde 367 ada, 2 parsel ve Edirne merkez Gazimihal Mahallesi 143 ada, 13 parselin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi teklif ise Valilik makamı tarafından İl Genel’e geldiğini belirten Abdülaziz Çıkıkçı, “Meclisimiz bu konuda uygunluk kararı verdi.” dedi.

“İL GENEL MECLİSİ’NDE KARAR ALINMADAN UYGULAMA YAPILAMAZ”

Toplantıya gelen diğer gündem maddeleri hakkında da detaylı bilgi veren Çıkıkçı, Meclis’ten geçmeden ve karar alınmadan uygulama yapılamayacağına dikkat çekti.

Özel İdare’nin ve Valiliğin kendilerine özgü bir takım yetkilerinin bulunduğunu ifade eden Abdülaziz Çıkıkçı, “Bunların ardından İl Genel Meclisi de il genelinde karar organıdır. Özel İdare, Vali ve İl Genel Meclisi karar ve uygulama organlarıdır. Herkesin kendi alanında karar yetkisi var. Kimsenin yetki alanına girmeden Mecliste kararları alıyoruz. Karar alınmadan hiç kimse uygulamaya gidemez. İl Genel Meclisi’nin nasıl çalıştığını anlatmak için bunları söylüyorum.” şeklinde konuştu.

“GÜNEKAB’IN ADI DEĞİŞTİ, KAPSAMI DA GENİŞLETİLECEK”

Önemli maddelerden bir tanesinin de “Yazı İşleri Müdürlüğü’ne ait Edirne İl Özel İdaresi’nin GÜNEKAB (Güney Edirne Katı Atık Birliği)’a üye olması” teklifinin görüşülmesi olduğunu söyleyen Çıkıkçı, şunları ifade etti:

“Güney Edirne Katı Atık Birliği daha sonra Orta ve Kuzey Edirne Katı Atık Birliği olarak genişletildi. Edirne bölgesinde 3 tane katı atık birliği var. Bunların tümüne birden İl Özel İdaresi’ni ortak yapma niyetindeyiz. Dolayısıyla Edirne’ye yakışan çevresel hamleyi de bu şekilde yapmış olacağız. Köylerimizin çöplerini de katı atık birlikleri tesislerinin devreye girmesiyle çağdaş ve Avrupa normlarına uygun şekilde toplanmasına katkı vermiş olacağız. Bu çok önemli bir hamledir. Bu girişimleri yapan Valimize ve diğer yetkililer ile bu kararı vermede hiçbir çekince koymayacak olan İl Genel Meclisi’ne çok teşekkür ederiz. Henüz bu konunun kararını almış değiliz. Önümüzdeki ay Çevre ve Sağlık Komisyonu’nun yapacağı çalışma neticesinde karara varacağız. Çünkü bu gibi önemli bir konuda hata yapmak istemiyoruz. Önümüzdeki ayın en önemli kararlarından bir tanesi de bu olacak. Ama şimdiden söyleyebilirim ki bu konuda olumsuz bir karar çıkmayacaktır.”

“YETKİLİ-YETKİSİZ KİŞİLER AÇIKLAMA YAPIYOR”

Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne ait Küçükdoğanca Köy Yolu’nun 1. kat asfalt programına alınmasının da önemli maddeler arasında yer aldığını kaydeden Abdülaziz Çıkıkçı, “Bu yol yapıldı. Zaman zaman birtakım arkadaşlarımız ilgili- ilgisiz, yetkili-yetkisiz, konuya vakıf olan ya da olmayan yerlerde birtakım haberler yayılıyor. Daha sonra bakıyoruz ki bu arkadaşlarımızın açıkladığı şekilde olaylar gelişmiyor. Karar anlamında dönüp dolaşıp bu işler İl Genel Meclisi’ne karar alınması anlamında geliyor. Birtakım açıklamalar bizi zor durumda bırakıyor. İl Genel Meclisi’yle ilgili açıklamaları İl Genel Meclisi’nden almanız mümkündür. Hatta telefonla dahi bilgi alabilirsiniz. İl Genel Meclisi’nden doğru bilgileri alabilirsiniz. Esas en yetkili ağızdan alırsanız hem doğru bilgiye ulaşmış olursunuz hem de gazetelerinizde yanlış çıkan bir haberi ters yüz etmiş olursunuz.” dedi.

İl Genel Meclisi’nin 5 gün boyunca çalışan bir organ olduğunu yineleyen Çıkıkçı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “AFAD’dan beklenen ciddi bir para var. Bu paranın gelmesi halinde Eylül’ün 1’ine kadar ek programlar uygularız. Taşkınlardan dolayı oluşan zararın haricinde elimizde para kalırsa, örneğin Keşan’da programa girmesi gereken 2 yer var: Çobançeşme ve Boztepe yolları. Gönül ister ki çok para gelsin ve bu yolların ikisi de programa girsin. Bunlarla ilgili birim mutlaka bize bilgi verecektir. Dönüp dolaştı köy yolu gündeme geldi ve kararını aldık.”

Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bina tahsisi de yapıldığını belirten Abdülaziz Çıkıkçı, stratejik planla ilgili değerlendirmeler de yapıldığını kaydetti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muhammet Öztürk’ün Stratejik Plan’la ilgili değerlendirme yaptığını aktaran Çıkıkçı, “2015-2019 yıllarını içeren 5 yıllık bir plan. Bu planı basın önünde gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki ay da stratejik planlarla ilgili çalışmalar yapılacak. Gerekli düzeltmeleri yapacağız ve Kasım ayında uygulamaya girecek.”  şeklinde konuştu.

“SEBZE ÜRETEN KÖYLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA EN YAKIN ZAMANDA YAPILACAK”

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Abdülaziz Çıkıkçı, Edirne bölgesinde son yağışların verdiği zararlarla ilgili olarak şunları kaydetti: “Yağışların verdiği zararları gidip yerinde gördüm. Yarın da Meriç ve Uzunköprü’de tüm İl Genel Meclisi üyelerinin katılacağı bir çalışma var. Zarar gören köylerimiz içerisinde Mahmutköy de var. Onlara da geçmiş olsun diyorum. Onlar için özel bir önerge de verildi. Bahçecilikle ilgili köyler hakkında verilen önergeyle ilgili komisyon gerekli çalışmaları yapacak ve Eylül ayında da onları Meclis’te ele alıp tartışacağız. Kadıköy’de de son yağışlarda domates ürünleriyle ilgili bir sıkıntı olmuştu. ‘Radyasyon mu vardır, nedir ne olduğunu bilemediğimiz bir şey. Domatesleri çok kötü yaptı.’ diye serzenişleri vardı. Seydiköy, Şükrüköy, Kadıköy ve Mahmutköy’le ilgili çalışmaları komisyonlarımız en yakın zamanda ciddi manada yapacaktır. Sadece ziyaret ve çay içme maksadıyla ilgili değil oradaki durumun bütün esaslarıyla ortaya çıkarılması için gerekenler yapılacaktır.”

“EYLÜL AYINDA İL GENEL MECLİSİ TOPLANTILARI KEŞAN’DA YAPILACAK”

İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarını Keşan’da yapmayı planladıklarını söyleyen Çıkıkçı, konuşmasını şöyle tamamladı: Keşan Belediye Başkanımızla görüştük. Meclis salonunda bir sıkıntı olmayacağını söyledi. Encümen toplantısı da muhtemelen Keşan’da olacak. Sayın Valimizde Keşan’a gelecek. Keşan’da çok önemli gelişmeler olacak.”


CAN: “ORTAK RAPOR HAZIRLADIK”

Daha sonra İl Encümen Üyesi Erdinç Can da bölgede meydana gelen hasarların rakamsal boyutu hakkında rakamsal bilgi verdi. İpsala, Meriç ve Uzunköprü ile ilgili rapor hazırlandığını belirten Can, “Tespit ettiğimiz merkez ilçe İpsala ilçesi Meriç ilçesi ve Uzunköprü ilçesi ile rapor hazırladık. Tarım ve hayvancılık ile ilgili sivil toplum örgütlerinin ortak raporudur. Burada her şey var. Zarar ziyan ile alakalı. Önce bunlar ziyaret edilecek.” dedi.


YETİM: “ŞOV YAPMANIN ALEMİ YOK”

İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Ali Yetim ise AK Partili İl Genel Meclisi üyeleri Hüseyin Boyalık ve Adnan Vural’ın İl Genel Meclisi’nin çalışmaları hakkında basında çıkan haberler üzerine, “Kararlar, İl Genel Meclisi’nde oy birliği ile alınıyor. Orada konuşulan, tartışılan kararları haber diye arkadaşlarımız sizlere sunuyorlar. Gündeme gelmiş ancak karara bağlanmamış konular oluyor. Bu tarz açıklamalar yapılması İl Genel Meclisi açısından uygun değil çünkü hep beraber çalışıyoruz. Arkadaşlarımız biraz daha dikkatli açıklama yaparlarsa saygılı olur. Şov yapmanın alemi yok.” şeklinde konuştu.