HABER MERKEZİ

Edirne İl Genel Meclisinin Turizm Komisyonu Turizm Raporunu hazırladı. Komisyon Başkanlığını Erol Açık’ın yaptığı komisyon, hazırladığı raporu Ocak 2017 meclis toplantılarında görüşülmek üzere meclis başkanlığına sundu.  19-23 Aralık 2016 tarihlerinde Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan raporda İl Genel Meclisinin Enez Kalesi içinde bulunan Ayasofya Kilisesi (Fatih Camii) hakkında komisyona havale edilen önerge doğrultusunda yapılan çalışmalara değinildi. Turizm Komisyonun raporda şu ifadelere verildi:

İl Genel Meclisinin 2016 Aralık ayında yapılan İl Genel Meclisi toplantılarında Enez Kalesi içinde bulunan Ayasofya Kilisesi (Fatih Camii) hakkında komisyonumuza havale edilen önerge doğrultusunda yaptığımız çalışmalar sonucunda;

Ayasofya Kilisesi Orta Dönem Bizans eseridir. Enez Kalesinin Güneydoğusunun en yüksek noktasında yer almaktadır. Bizans Haç’ ı bulunan 21* 38 metre ölçülerinde planlı bir yapı olup dönemin büyük kiliseleri arasında sayılmaktadır. Kilise 12. Yüzyılda inşa edilmiştir. Enez’ in Osmanlılar tarafından fethinin ardından 1456 yılında Fatih Camisine çevrilmiş ve ibadete açılmıştır. Fatih camisi 1965 yılındaki büyük depremde yıkılmış günümüze kadar bir şey yapılmamıştır. Bu eserin ayağa kaldırılmasının ne şekilde olması gerektiği hususunda çeşitli kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve halkımız çeşitli görüşler ortaya koymuştur. Bu görüşler içerisinde İl Genel Meclisi olarak bizlerin kamuoyuna herhangi bir önerisi olmadığı halde bazı çevrelerin amaçlı ve kasıtlı olarak meclisimize basın aracılığıyla saldırmalarını şiddetle kınıyoruz. Bu yapının restorasyon çalışmaları Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yürütülmektedir. Restorasyon Enez Fatih Camii olarak yapılacaktır. Projenin sözleşme tarihi 11/07/2016 olup, iş bitim tarihi 22/09/2018 dir. Yani 800 takvim günüdür. Sözleşme bedeli 7.238.000,00.-TL dir. Vakıflar Bölge Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre projenin her ne kadar maliyet bedeli ve bitiş süresi az önce belirttiğimiz gibiyse de bu restorasyon çalışmalarının 5-6 yıl sürmesi ve maliyetinin 11-12 milyon liralara çıkması beklenmektedir. Burada önemli olan işin çabuk bitirilmesinden ziyade yapının aslına uygun olarak restore edilmesidir. Bu yapı restore edilirken mevcut kilise kalıntıları aynen muhafaza edilecektir. Bu nedenle de bir İtalyan Heyeti de -çalışmalara dahil edilmiştir. Restorasyonun İlimize ve Enezimize hayırlı olmasını dileriz.

 İş bu komisyon çalışma raporumuz, İl Genel Meclisi Çalışma yönetmeliğinin 20. maddesi uyarınca; İl Genel Meclisinin 2017 Ocak ayı toplantılarında gündeme alınmasını Meclis Başkanlığına arz ederiz.”