SONGÜL KONAR

Saat 11.00 sıralarında Keşan TB'de başlayan salon satışına; AK Parti Edirne Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu Sözcüsü Dr. Fatma Aksal, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, İpsala TB (Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, oda ve borsaların bazı Meclis ile Yönetim Kurulu üyeleri, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sedat Yoluç ile bazı Yönetim Kurulu üyeleri, Tarım ve Orman Keşan İlçe Müdürlüğü yetkilileri, S.S. 285 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Müdürü Mehmet Ali Başak, LİDAŞ Müdürü Ali Gücüyeter, bazı daire amirleri ile tüccarlar katıldı.

1,10 TL'DEN BAŞLADI, 1.65 TL'YE SATILDI

Satış öncesi konuşan Kaymaz, yılın ilk arpa ürününün salon satışına katılan herkese "Hoş geldiniz" diyerek, yılın ilk arpa ürünü salon satışına davet ettikleri CHP (Cumhuriyet Halk partisi) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu'nun seçim çalışması için İstanbul'da bulunduğunu ve bu nedenle gelemediğini bildirirken, tüm çiftçilere bereketli ve hayırlı bir hasat sezonu diledi. Son yıllarda yaşanan doğal afetlerden, tüm üreticilerin yüce Allah tarafından korunmasını temenni eden Necmi Kaymaz, sembolik salon satışını başlattı. Bu sözlerin ardından, Keşanlı üretici Yusuf Uzdilli tarafından getirilen nem: 9,8, hektolitre: 53,1, protein: 13,8, nişasta: 49,2 ve selüloz: 3,9 değerlerine sahip 1 ton 180 kg. ağırlığındaki arpa, salon satışı ile açık arttırmaya sunuldu. Keşan TB personeli Mehmet Emek tarafından, 1,10 TL'den açık arttırmaya sunulan ilk arpa ürünü, Erman Tarım Ürünleri ve Gübre Alım Satımı San. ve Tic. Ltd. Şti. adına Erman Yörük tarafından kilosu 1,65 TL’den satın alındı.

GİRGİN: "VERİMDE VE KALİTEDE İYİ BİR ARTIŞ OLMASINI BEKLİYORUZ"

Satıştan sonra söz alan İbrahim Girgin, yağışlardan dolayı bölgedeki tüm ürünlerde artış beklediklerini ifade ederek, "Verimde ve kalitede iyi bir artış olmasını bekliyoruz. Şu anda açıklanan fiyatlar geçen yıllara göre iyi oldu. Bildiğimiz gibi bizler ürünü hemen satışa çıkartıyoruz. Hal böyle olunca da ne para ne de depolanacak yer yetiyor. Bu nedenle Keşan ve İpsala'daki lisanslı depolar nedeniyle TMO'ların boş olmasıyla, kargaşaların önüne geçilecek. Şuanda depolamada sıkıntı olmasa da, herkes paranın hesabını yapacak. Bereketli bir hasat dönemi bekliyorum. İnşallah herkes ürününü kazasız belasız bir şekilde alır." şeklinde konuştu.

AKSAL: "BÖLGEMİZDE SON DERECE İYİ BİR VERİM BEKLİYORUZ"

Girgin'in ardından konuşan Fatma Aksal, hasat sezonunun tüm ülkeye ve çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulunarak, "İnşallah yakında buğday hasadımız da başlayacak. Bu yıl, bir aksilik olmazsa bölgemizde son derece iyi bir verim bekliyoruz. Allah afetlerden korusun. Bölgemizde buğdayda rekor verim bekliyoruz. Fiyat önemlidir ama verim olmadıktan sonra fiyatın da çok kıymeti yok." dedi.

"BİRİLERİ; 'DEVLET, KALAN YÜZDE 30'UN ÜZERİNE Mİ YATTI?' ŞEKLİNDE SÖYLENTİLER YAYARAK KAFA KARIŞTIRMAK İSTİYOR"

Sözlerinin son bölümünde, ayçiçeği desteklemelerine değinen Aksal, şunları söyledi; "Ayçiçeği desteklerini Haziran ayında ödemeyi planlıyorduk. Bu destekler bilindiği gibi TC kimlik numaralarının son hanelerine göre çiftçilerimize ödeniyor. Biz, bayramdan önce herkesin cebine biraz para girsin dedik ve desteklerin yüzde 70'ini bayramdan önce, TC kimlik numarasına bakmaksızın ödedik. Birileri; 'Devlet, kalan yüzde 30'un üzerine mi yattı?' şeklinde söylentiler yayarak kafa karıştırmak istiyor. Asla böyle bir şey yok. Önce pamuk destekleri ödenecekti fakat biz bölge milletvekilleri olarak, 'Kesinlikle tüm yağlı tohumlar ile birlikte ödenecek' dedik. Devletin kimseni parasının üzerine yattığı yok. Kalan yüzde 30'luk kısmı da Haziran ayında ödeyeceğiz inşallah. Üreticilerimiz böyle söylemlere kanmasın." 

Yapılan bu konuşmaların ardından, çiftçi Uzdilli'ye Keşan Ticaret Borsası adına, plaket ve 50 litrelik mazot fişi, Keşan Ziraat Odası adına da çeyrek altın hediye edildi.