BÜLENT SAYLAM

Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi Konferans Salonu’nda saat 10.30’da başlayan toplantıya; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Edirne İl Genel Meclisi AK Parti üyesi Adnan Vural, daire amirleri, bazı mahalle ve köy muhtarları, mimar ve mühendisler, kooperatif yöneticileri ve konuya duyarlı vatandaşlar katıldı.

Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürü Abdullah Bülbül,  toplantının açış konuşmasında; Keşan’da düzenledikleri iki toplantıya da katılımın istedikleri düzeyde olmadığına dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Vatandaşlarımız devletin sağladığı bu fırsatı kaçırmamalı. İmar affı ile ilgili sadece Erikli Sahilinde 700 konut var. Toplantılarımıza katılanlar burada edindikleri bilgileri gelmeyenlere izah etsinler. 40 yıllık bir hasret. Vatandaşımız; evine evim, dükkanına dükkanım, ticari alanına ticari alanım, işletmesine işletmem diyemiyor. Bundan sonra evine evim, dükkanına dükkanım, ticari alanına ticari alanım, işletmesine işletmem diyebilecek.”  

“KIRSAL VE KENTSEL TÜM YAPILARI KAPSIYOR”

Bülbül’ün açış konuşmasının ardından İmar ve Planlama Şube Müdürü Zuhal Ölmez tarafından da slayt sunumu eşliğinde “Yapı Kayıt Belgesi” süreci hakkında bilgi verildi.

Ölmez, ilk olarak imar barışının; imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış olan yapılara, “Yapı Kayıt Belgesi” düzenlenerek, bu yapıların kayıt altına alınması ve böylece bu yapıların imar sorunlarının çözülmesi anlamına geldiğini bildirdi ve “İmar barışı işlemleri, 3194 Sayılı İmar Kanunu’na eklenen Geçici 16. Madde ve ‘Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine ilişkin Usul ve Esaslar’ kapsamında yürütülecektir. İmar barışından faydalanmak için ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alınması şarttır. 31 Aralık 2017 tarihinden önce, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış, kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar, imar barışı kapsamındadır.” diye konuştu.

“HAKTAN YARARLANAN ELEKTRİK, SU DOĞAL GAZ BAĞLATABİLECEK”

İmar barışının, bazı yapıları kapsamadığına da dikkat çeken Zuhal Ölmez, bu yapıları, “Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar, hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde yer alan yapılar, İstanbul tarihi yarımada içinde yer alan yapılar, 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun’un 2. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş tarihi alanda yer alan yapılar, kapsamın dışındadır.” diye sıralarken, Yapı Kayıt Belgesinin sağladığı hakları ile ilgili de şunları söyledi: “İmar Barışı’ndan faydalanan ve Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara; elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecektir. İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı Kayıt Belgesi sahipleri, kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir. Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra maliklerin tamamının muvafakati alınmak suretiyle ve Yapı Kayıt Belgesi için ödenen bedel kadar, ilave bir ödeme yaparak tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Hazineye (özel kanunları kapsamında kalan ve bu özel kanunlara göre değerlendirilmesi gerekenler hariç) ve belediyeye ait taşınmazlar üzerindeki yapıların malikleri, Yapı Kayıt Belgesi almak suretiyle arsalarını rayiç değer üzerinden satın alabilirler.”

“MAL SAHİBİ KENDİSİ BEYANDA BULUNACAK”

Yapı Kayıt Belgesinin geçerlilik tarihine de dikkat çeken  Ölmez, “Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi, imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamaz, müktesep hak oluşturmaz.” dedi.

Zuhal Ölmez, İmar Barışı için başvuruların, başvuru sahibinin beyanına göre e-devlet üzerinden yapılacağını söyledi.

“BAŞVURULAR 31 EKİM’DE SONA ERECEK”

Yapının tamamı için düzenlenecek olan Yapı Kayıt Belgesi bedelinden, maliklerin eşit olarak sorumlu olduğunu bildiren Ölmez, toplam bedeli bir malikin ödemesi durumunda, diğer maliklerden kendi paylarına düşen kısmı talep edebileceğini dile getirdi.

Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda gerekli olan arsa emlak vergisi birim değerinin belediyeden ya da belediye internet sitesinden temin edilebileceğini ifade eden Zuhal Ölmez, başvuruların, işleme alındıktan sonra ödeme işlemi yapana kadar başvurunun iptal edilebileceğini veya bir defaya mahsus güncellenebileceğini kaydetti.

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapı üzerinde herhangi bir yıkım kararı olması durumunda, belgenin ilgili mercilere ibraz edildiğinde kararın kalkacağını da belirten Ölmez, başvuruların 31 Ekim 2018 tarihine kadar, belge bedeli ödenmesinin ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edeceğini bildirdi.

Toplantı, daha sonra soru cevap çeklinde saat 12.00’ye kadar devam etti.