“Daha Fazla Ticari İlişki– Sınır Bölgesinde Daha Fazla Ekonomik Kalkınma” Projesi toplantılarının Keşan ayağı başladı

Avrupa Birliği IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası’nın, Bulgaristan Euro Integra Derneği ve Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası ile beraber ortak olduğu “Daha Fazla Ticari İlişki – Sınır Bölgesinde Daha Fazla Ekonomik Kalkınma” (More Trade Relations – Better Economic Development in the CBC Region)  isimli AB projesi eğitim semineri dün başladı. 

Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Derviş Günday Eğitim ve Toplantı Salonu’nda saat 13.30’da başlayan eğitim toplantısına; Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, Keşan’da faaliyet göstersen esnaf odası başkanları, Bulgaristan Euro Integra Derneği Başkanı Desislava Doncheva ve odalara kayıtlı üyeler katıldı.

ÇAKMAK: PROGRAMIN AKIŞINA GÖRE SIRA KEŞAN’DA

Toplantının açılış konuşmasını yapan Keşan Lokantacı, Kahveci ve Otelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, “Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Odası, Bulgaristan Euro Integra Derneği ve Edirne Tatlıcı Büfeci Kebap ve Lokantacılar Esnaf Odası ile beraber bir proje hazırladık. Bu projemiz uygulanacak. Projenin ilk ayağında Bulgaristan’a gittik. İlk aşama geçildi. Programın akışına göre sıra Keşan’da.” dedi. 

DONVHEVA: DAHA İYİ PROJELER YAPABİLİRİZ

Daha sonra söz alan Doncheva, projenin hazırlanmasında yardımcı olan herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Umarım ortak çalışmalarımız sürer. Bulgaristan ve Türkiye arasında daha fazla ticari kapı açılmalı. Umarım ki 2 devlet arasında daha iyi projeler yapılır. Biz hep birlikte daha fazla çalışarak, daha fazla hizmet üretmeliyiz. Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan bize daha fazla destek verdiği zaman, daha çok proje üretebiliriz. Eğitimlerin faydalı olmasını diliyorum.” 

İNAĞ: BU PROJE TUTMUŞTUR

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ da konuşmasına, Mehmet Özcan’ın esnafı bir kez daha yalnız bırakmadığını ve bunun diğer belediye başkanlarına örnek olmasını istediğini belirterek başladı. İnağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sınır ötesi küçük projeler kapsamında karşınızdayız. Bu bizim 2. önemli projemiz. Bundan önce diye bir proje gerçekleştirmiştik. Bu proje tutmuştu. Oradaki amaç kaybolmaya yüz tutmuş Osmanlı yemeklerini gün yüzüne çıkarmaktı. O proje sonrası birçok yemek lokanta tezgahlarına girdi. En önemlisi de hardaliye tamamen kaybolmuştu ama şu anda hardaliye üreten bir fabrikamız oldu. Bu projenin temel amacı iki ülkede de ticareti biraz daha fazlalaştırmak, canlandırmak. İthalat ve ihracatta gıda ürünlerinde zayıf olduğumuzu tespit ettik. Bu yüzden bu projeyi hazırladık.”

ÖZCAN: HEPİMİZİN TİCARETE VE DOSTLUĞA İHTİYACI VAR

Toplantıda son olarak Belediye Başkanı Mehmet Özcan konuştu.  Projenin bölge için hayırlı olmasını dileyen Mehmet Özcan, “Balkan coğrafyasını paylaşan insanlarız. Ortak yönlerimiz çok fazla. Şu anda sınırlar biribirimizi ayırsa da yakın gelecekte sınırlar da gevşeyecek. Bu nedenle ilişkilerimiz artmak zorunda. Ticaretimiz, kapıkomşu olduğumuz ülkelerle artmalı. Her geçen yıl bunun geliştiğini gözlemliyoruz. Bizim, oradaki ürünlere, oradaki insanların bizim ürünlerimize mutlaka ihtiyaçları vardır. İyi komşuluk ve iyi ticari ilişkiler geliştirmek zorundayız. Hepimizin ticarete, dostluğa ihtiyacı var. Dostluklarımız, ticaretimiz gelecek nesillere artsın” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bulgaristan Gümrükler Genel Müdürlüğü’nden Bölüm Başkanı Nina Marinova Gospodinova ve Müfettiş Petia Stoianova Tsvekova, Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Mühendisi Ercüment Koyuncu, Gıda Mühendisi Umut Savran tarafından, eğitim semineri verildi.