İpsala Kaymakamlığı KHGB (Köylere Hizmet Götürme Birliği) tarafından kurulan güneş enerjisi paneli dün düzenlenen törenle hizmete sokuldu.

Ahırköy içme suyu kuyusu yakınında gerçekleştirilen ve saat 12.00’de düzenlenen tören sonucunda, panellerin hizmete girmesiyle proje tamamlandı. Güneş enerjisi panellerinin açılış törenine; İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ile Edirne İl Genel Meclisi üyeleri, belde belediye başkanları, köy ve mahalle muhtarları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

GÜRBÜZ, 13 KÖYE DAHA GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ KURACAĞIZ

Gürbüz, ilk kez Ahırköy içme suyu kuyusu için başlattıkları güneş enerjisi sistemini 60 metrekarelik bir alana kurduklarını, 8.74 KW gücünde ve 38 panelden oluşan sistemin deneme çalışmalarının sonuçlandığını söyledi. Mehmet Ali Gürbüz, bir ay önce 940 bin TL olan elektrik faturasının güneş enerjisi panellerinin kurulmasından sonra 303 bin TL’ye düştüğünün de altını çizerek, 07 Ekim 2013 tarihinde başlatılan ve bugüne kadar yapılan deneme çalışmalarının tamamlandığını ve bu bir ay içinde %70 kâr sağladıklarını da vurguladı. Gürbüz, “Diğer köylerimizde bulunan 13 içme suyu kuyusuna da güneş enerjisi panellerini kuracağız” dedi.

İpsala KHGB Müdürü Hüseyin Solak ise sistem hakkında şirket yetkilileri ile beraber teknik bilgiler verdi. Solak, güneş enerjisi panellerinin Ahırköy içme suyu kuyusu için deneme amaçlı kurulduğunu güneşin çok fazla verimli olmadığı mevsim olmasına rağmen %70 civarında elektrik tasarrufu sağlandığını kaydetti. Hüseyin Solak, sistemle ilgili 3 defa su kesintisi yaşandığını ancak sorunun yazılım ve yerinde inceleme sonucunda, SMS ve şamandıra sistemlerine entegre edilerek çalışmasının sağlandığını sözlerine ekledi.