AYŞİN SEÇİL GEZER

2017 yılına beklenti içerisinde girdiklerini belirten İşçimen,“2017’de bölge olarak bizlerin hedefinde olan beklentiler vardı. Bunlar 1/25 bin ölçekli planlardı. Özellikle Saros Körfezi’nin koruma ve gelişme bölgesinden turizm alanına dönüşmesiydi. İkincisi ise OSB’di. 2017 beklentilerle geçti. 2017’nin sevindirici yanı turizm sektöründe bir festival düzenlendi. Bu festival 2 bayram arasına denk geldi. Olumlu etki yaptı ve sıkıntısız bir festival olduğundan esnaf arkadaşlarımıza katkısı oldu. Bununla birlikte sıkıntılar oldu. Özellikle Erikli ve Yayla’da hukuki problemler var. Kurumların bazıları sezon ortasında konuya el attılar. En basiti sahil yerlerinde en büyük hareket çarşılarda olur. Her sahil kasabasının özelliği çarşısıdır. Bölgemizde böyle bir çarşının henüz organize olamaması ister istemez bizleri sıkıntıya soktu. 2017 yazının geçtiğimiz yıla göre iyi geçtiğini düşünüyoruz.” dedi.

BÖLGE İNSANIMIZIN UZUNKUM’DA YAPTIĞI HAMLE BİZLERİ MUTLU ETTİ

2018 yılında da benzer beklentiler içerisinde olduklarını ifade eden Mustafa İşçimen, şunları söyledi: “2018 yılında 3 festival düzenleneceği söylentisi var. Organizasyonların iyi olması esnaf için farkındalık yaratacaktır. 1/25 binlik planları hâlâ bekliyoruz. Yatırımcılar ne yapacağımızı çözemiyoruz. Planlar gelmeden Saros’un parsellendiği yönünde duyumlar alıyoruz. Dernek olarak bu konuyu araştırıyoruz. Bölge insanımızın Uzunkum’da yaptığı hamle bizleri mutlu etti. Bölgemize iyi bir tesis kazandıracaklar. Bu bizim için avantaj olacak. Bölge için güzel bir yatırım. 2018’de kaos istemiyoruz. Nisan’da her şeyin belirlenmesini istiyoruz. Bununla ilgili organizasyon toplantıları yapılmalı. Her türlü kurumun yapacağı işler tespit edilmeli. Sahillerdeki sezonun 1 ay uzaması Keşan’ın 2 ayını kurtarıyor. Piyasalarda kilitlenme var. Kurumların biraz daha taşın altına ekini sokmasını istiyoruz. Çözüm odaklı adımlar atmak lazım.”

TURİZMLE İLGİLİ BİR KOMİSYON KURULMALI

İşçimen, sözlerini şöyle sürdürdü: Bölgede turizmle ilgili bir komisyon kurulmalı. Bu komisyona milletvekillerimiz de dahil edilerek, Ankara’ya ziyaretler düzenlemeliyiz. Karşılıklı ilişkilere girmeliyiz. 2018’de döviz piyasasındaki hareketlenme nasıl olacak? Turizm sezonunda dövizin yükselmesi hareketliliği sağlıyor. Yurt dışından gelen sayısı artıyor. Son yıllarda bölgemizde artan Makedon turist sayısı var. Dövizdeki artışı fırsata çevirmezsek, Balkanlardan turisti çekeceğiz. Bu konuda da gerekli toplantıları yapacağız. Fiyat politikasında işletmeler olarak üzerimize düşeni yapacağız. Bu konuda kamu kurumlarını da arkamızda görmek istiyoruz.”

İYİ BİR PLANLAMA YAPARSAK 2018’DE SON 10 YILIN EN İYİ SEZONUNU YAŞARIZ

Erikli’de ufak sorunların bulunduğunu dile getiren Mustafa İşçimen, “En basiti terminal yerimiz belli değil. Erikli köyü muhtarlığı davayı kazandı ve otogar bulunduğu alandan kaldırıldı. Mantıken bakıldığında; muhtarlık ve Çevre İl Müdürlüğü ile konuşulduğunda bu iş çözülür mü? Çarşı olayı çözülmeli. Görsel kirliliğini kaldırmak için geçici de olsa çadır alanları gösterilmeli. Özellikle sahillerdeki hijyen konusu çok önemli. Doğru çalışanla doğru çalışmayanı ayırmak lazım. Herkes hem halkın cebini hem de sağlığını düşünmeli. 1174 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu konusunda herkesi uyardık. Bu konuda yanlış anlaşıldık ve tepkiler almıştık. Bizi yanlış anlamayanlar teşekkür ediyor. Birçok kişi ceza yedi. 600’ün üzerinde ev sahibine ceza yazıldı. Bu konuda 2018 daha da reel olacak. 2016-2017 yıllarındaki olay sayısına baktığımızda %10’a kadar düşmüş durumda. Jandarmanın bunda etkisi çok fazla. Misafirler de kontrollerden memnunlar. İyi bir planlama yaparsak 2018’de son 10 yılın en iyi sezonunu yaşarız.”

YURT DIŞINDAN GELENLER İÇİN BİR ALAN TESPİT EDİLMELİ

İşçimen, sözlerini şöyle tamamladı: “Yeni fiyatlandırmaları bakanlığa gönderiyoruz. Örneğin; oda ve kahvaltı fiyatım 200 TL. Bunu 70 dolara endekslemişken şu anda 56 dolara çektim. Dolar bazında dışarıya göre bir damping var. Bu da dolardaki artıştan kaynaklanıyor. Yıl başından sonra fiyatlarımızı döviz bazında damping olarak anlatmamız lazım. Gelen misafirlere ücretsiz otopark sağlamamız lazım. Yurt dışından gelenler için bir alan tespit edilmeli. En uygun alan da eski itfaiye müdürlüğünün bulunduğu yer. Bu sorunu da yerel yönetim çözecek.”