Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa İşçimen, turizm sektörünü değerlendirdi. Dün yaptığı açıklamada Rusya ile yaşanan olayların turizme etkisinin büyük olacağını belirten İşçimen, Rus turist sayısının 4.5 - 5 milyon arasında olduğunu ve oluşacak bu boşluğu doldurmanın büyük bir sorun yaşatacağını belirterek şunları söyledi: ”Doğruyu söylemek gerekirse 4.5 milyon gelmeyecek turistin yerine neleri alabiliriz. Şöyle bir dezavantaj var Rus turist çalışmaları nedeniyle kaliteli turisti Türkiye’de küstürdük. İyi turizmcilerin de ortak görüşü budur. Bir alman İngiliz, Amerikalı, Hollandalı, Kanadalı gibi zengin turist bölümünü biz Ruslar yüzünden gücendirdik. Zaman geldi Türkiye’de Rusların daha çok yoğun olduğu bölgelere kaliteli turistler gitmemeye başladı. Rusların gelmemesi bu kaliteli turistleri Türkiye’ye geri çeker mi bence çekmez benim görüşüm bu yönde. Bütün sorunda buradan kaynaklanıyor ayrıca dikkat ettiyseniz fiyatlarda halen bir değişiklik yok. Onun dışında en basiti kendimizden pay biçelim yıllardır gittiğimiz yerde yabancı turist alıyoruz diyen bir işletmeye biz gider miyiz?  Şu dönemde o gönül kırgınlığını siz atlatıp gider misiniz?  Sizde gitmezsiniz sana kucak açmış olan işletmelere gidersin. Bu tarz eğilimler, düşünceler olacak.”

HÜKÜMET POLİTİKALARI, DEVLET POLİTİKALARI TURİZM İLE İLGİLİ NEDİR BU DÖNEMDE?

Önümüzde çok az bir dönem kaldığını ve turizm sezonunun 4 ay içerisinde başlayacağını belirten İşçimen şunları belirtti: “Bu 4 ay içerisinde programını yapacaksın ama yurtdışı programlarını zaten yılbaşına kadar yapıyor. Yani yurt dışındaki kaliteli turizm firmaları bağlantılarını şuana kadar yapmış durumda. Eğer bizde bir değişiklik yoksa ki güneyde şuanda konuşulanda olmadığı yönünde. Bundan sonrada turların veya organizasyonun Türkiye de artacağına ben inanmıyorum. Ne olursa bu yılbaşına kadar olacaktı işin gerçeği bu, yılbaşından sonra programlamayı çoğu firma yapmaz. Ben bile Efes tur ile, Setur ile anlaşmalarımı yılbaşı öncesi bitirdim.”

TRAKYA BÖLGESİNİ NE KADAR ETKİLEYECEK?

Yaşanan olayların bölgemize etkisini de değerlendiren İşçimen Trakya bölgesinin İstanbul’a yakın olmasının çok büyük bir avantaj sağladığına değinerek şu şekilde devam etti: “Bizim bölgenin avantajı var İstanbul gibi bir metropole çok yakınız ve insanlar 2 saat gibi bir süre ile buraya gelebiliyorlar. 2 saat mesafede bir yerin her zaman gelebilecek müşteri portföyü vardır. Bizde çok fazla bir değişiklik olacağını düşünmüyorum açıkçası çünkü güneye 1 hafta 10 gün tatili olan kişiler gidecek ama bu kadar süresi olmayan sadece hafta sonu tatili yapacaklar yakın bölgeleri tercih edecek. Buna rağmen herkes kendini çok dikkatli bu yaza hazırlamalıdır,”

Türkiye için kötü bir turizm dönemi olduğunu ve bunun altında başka şeylerin olduğuna değinen Mustafa İşçimen şunları kaydetti: “Bunun altında başka şeyler var mı? Tabii ki var bunun siyasi yönünün dışında artık savaşlar ekonomik olmaya başladı bence bu yapılan olay siyasiden çok ekonomik bir savaş gibi son 1 ayda Türkiye bir anda terör ülkesi oldu böyle bir terör ülkesinde kimse tatil yapmak istemez. Doğal olarak her an bir bomba patlama tehlikesi İstanbul Sultanahmet‘de boşuna bomba patlatılmadı. Orası İstanbul’un en fazla turist giden bölgelerinden birisi, doğuda tarihi kültürün olduğu yer orda da terör sıkıntısı mevcut.”