Günübirlik kiraya verilen ev ve apart dairelerin kayıt altına alınması ile ilgili talimat valiliklere gönderildi.

Keşan TSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İşçimen, İçişleri Bakanlığı’nın günübirlik kiraya verilen evler ve apart dairelerin kayıt altına alınmasını amaçlayan talimatı valiliklere gönderdiğini ifade etti.

Konu ile ilgili yaptığı açıklamada, yayınlanan genelge ile günübirlik kiraya verilen evlerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulması ile kayıt dışılığın engellenmesinin hedeflendiğini belirten İşçimen, şartlara uymayanlara verilecek cezalar konusunda mağduriyet yaşanmaması amacıyla uyarılarda bulundu.

KİRAYA VERİLEN EVLER KAYIT ALTINA ALINARAK VERGİYE TABİ TUTULACAK

İşçimen, apart daireler ve günlük kiraya verilecek evler için işletme sahibinin mülki idare amirlerine beyanda bulunması ve izin alınması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Ayrıca ev sahibinin bir esnaf odasına kayıt yaptırması, vergi vermesi, yapı kullanma izin belgesi alması gerekiyor. Yurt genelinde kayıt dışı olarak on binlerce günlük kiralanan ev bulunuyor. Bu kapsamda günübirlik kiraya verilen evlerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulması, kayıt dışılığın engellenmesi hedefleniyor.”

RUHSAT ALMAYAN İŞLETMELERE CEZA VERİLECEK

Polis ve Jandarma ekiplerinin ev sahiplerini ruhsat çıkartmak üzere belediyelere yönlendirdiğine işaret eden İşçimen, “Uyarıya karşın ruhsat almadan pansiyon hizmeti vermeyi sürdüren günlük kiralık evler, mülki amirin kararı ile geçici sürelerle mühürlenecek. Ev sahiplerine Kabahatler Kanunu’nun suçundan 183 TL idari para cezası kesilecek” dedi.

OTELLERDE OLDUĞU GİBİ İŞLEM GÖRECEK

İşçimen, getirilen bu düzenlemelerle aranan şahıslar ve şüphelilerin yüksek oranda tercih ettikleri, hiçbir kimlik bilgisi olmadan çok kolay kiralanan günlük evlerin mülki idare amirlerinin bilgisi dahilinde vergilendirilmesinin amaçlandığını, ticari işletme haline gelmiş kayıt dışı bulunan bu evlerde kalanların da kimlik bilgilerinin otellerde olduğu gibi karakollara bildirileceğini ve genelgeyle günübirlik evlerin cezai işlemlerinin ise otellerde olduğu gibi önce uyarı cezası, sonra para cezası ve ardından kapatma cezası şeklinde uygulanacağını belirtti.

KİMLİK BİLDİRİMİ ŞART OLACAK

Bakanlar Kurulu Kararı ile 30 yatak ve üzerinde konaklama hizmeti veren işletmelere uygulanan Geçici İkamet Yerleri Kimlik Bildirme Sisteminin, günlük evleri de içine alacak şekilde değiştirileceğini belirten Mustafa İşçimen, pansiyon hizmeti veren tüm işletmelein bu sisteme dahil edileceğini, pansiyonların, kanun değişinceye kadar her akşam konaklayan müşterilerinin kimlik bilgilerini bağlı bulunduğu Polis Merkezi veya Jandarma Komutanlığı’na bildireceğini söyledi.

KONAKLAMA BİLGİLERİ İNTERNET ÜZERİNDEN EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE BİLDİRİLECEK

İşletmelerin GİYKİMBİL sistemine girmelerinin ardından, konaklama bilgilerinin internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü’ne veya Jandarma Komutanlığı’na aktarılacağını belirten Mustafa İşçimen, “Pansiyon sahiplerinden gelen müşteri bilgileri, Genel Bilgi Tarama (GBT) ve Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden sorgulanacak, hakkında yakalama ya da tutuklama kararı bulunan kişi, kiraladığı evde gözaltına alınacak ve kimlik bilgilendirmesi yapılmaması halinde aranan şahısların yakalanması sonucu sorumluluk alan kişi suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırılacak” dedi.