SONGÜL KONAR

Dün saat 14.00’te Keşan Ticaret ve sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen açıklamaya, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, Yönetim Kurulu Başkan Yrd. Murat Arıkan, Yönetim Kurulu Üyesi Uğurcan Urgan, Genel Sekreter Erdem Başak, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Nail Sazlı, Mali Müşavirler Muhasebeciler Derneği Başkanı Üzeyir Eralp Batman, Mali Müşavirler Muhasebeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Barış Sarıkeçe katıldı.
“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019 KAMPANYASI BAŞLATILDI”

21 Ocak’ta TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulunduğunu dile getiren Şapçı, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısının ardından Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ve TOBB Başkanımız 2 hafta boyunca yoğun bir şekilde çalışarak istihdam teşviklerini hazırladı. Bunlara yönelik yasal düzenleme de hızla Meclisten geçti ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 25 Şubat 2019 tarihinde TOBB Başkanımızın ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız ile Oda ve Borsa Başkanlarımızın ve TOBB Sektör Meclisi Başkanlarımızın katılımıyla “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası başlatıldı. İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında iş dünyamıza, girişimcilerimize 8 farklı teşvik sunuluyor ve bunları pek çoğu tarihi destekler şeklinde.” dedi.

Çok önemli gördüğü ikisinden bahsedeceğini belirten Şapçı, “Birincisi; Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağınız her ilave istihdamın tam 3 ay boyunca ücretini, sigorta primlerini ve vergisini devlet karşılıyor. Bu 3 ay boyunca işverenin maliyeti sıfır. 2.021 TL ücret ve 1.113 TL sigorta ve vergiler olmak üzere 3.134 TL’yi devletimiz karşılamış olacak. İşveren cebinden sıfır maliyetle yeni bir işsiz kardeşimizi işe almış olacak. Devamındaki 9 ay boyunca da devletimiz sigorta primlerini ve vergileri ödemeye devam edecek. Yani aylık 1.113 TL’yi devletimiz karşılayacak. Biz işverenler olarak sadece çalıştırdığımız kardeşimize ücretini ödeyeceğiz. İş alınacak kişi kadın, genç ve engelli ise 9 aylık süre 15 aya kadar uzamış olacak. Yine imalat sanayi ve bilişim sektöründe aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek.” dedi.

“BURADAN İŞ DÜNYASINA ÇAĞRIDA BULUNUYORUM”

İş dünyasına çağrıda bulunan Şapçı, sözlerine şöyle devam etti: “Gelin bu tarihi teşvikten yararlanın. Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. İkincisi de; herhangi bir sebeple işinde sıkıntı yaşayan girişimcilerimiz için çok önemli bir destek getirildi. Böylece Devletimiz sıkıntılı günümüzde de yanımızda olduğunu bir kez daha gösteriyor. Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki, düzenini bozma, istihdamı koru.”

“KAMU-ÖZEL SEKTÖR EL ELE VERDİMİ YAPILMAYACAK ŞEY YOKTUR”

Tüm bu teşviklere ilişkin tüm detaylara istihdamseferberligi.org adresinden ulaşabilmenin mümkün olduğunu vurgulayan Şapçı, sözlerine şunları ekledi: “Aklınıza takılan bir konu olursa, Keşan/İpsala Oda ve Borsaları’na ulaşmanız mümkün. Bu teşvikler konusunda şirket sahipleri ve yöneticileri kadar muhasebecilere ve şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düşüyor. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve uygulanması konusunda onlardan ekstra hassasiyet bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte de Valimiz, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın yerel teşkilatları ve iş dünyası kuruluşlarımızın başkanlarının katılımıyla üyelerimize yönelik olarak istihdam teşvikleri bilgilendirme toplantıları yapmaya devam edeceğiz. İlimizde her ay en çok ilave istihdam sağlayan üyelerimizi kutlayacağız. 2017’deki istihdam seferberliğinde kamu-özel sektör olarak el ele verdik ve 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. Kamu-özel sektör el ele verdimi yapılmayacak şey yoktur.”

“TÜRKİYE’NİN GÜCÜNE VE GELECEĞİNE GÜVENİN”

Tüm iş dünyasına ve işverenlere tekrardan çağrıda bulunduğunu belirten Şapçı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Sizler vasıtasıyla ülke çapında her işverene sesleniyoruz; Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam Seferberliği 2019’a katılın, bu tarihi istihdam teşviklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun, hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak, kazanan siz olun. Dünün en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da, bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik, kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir güne merhaba demek için, burada iş var, burada aş var, burada gelecek var diyoruz.”

Şapçı’dan sonra Keşan Mali Müşavirler Muhasebeciler Derneği Başkanı Üzeyir Eralp Batman söz aldı.

“TARİHİ BİR TEŞVİK SEFERBERLİĞİ SÖZ KONUSU”

Tarihi bir teşvik seferberliği söz konusu olduğunu belirten Üzeyir Eralp Batman ise: “İstihdam seferberliği kapsamında uygulanan teşvikler hakkında sekiz başlık var. Bunlar; Yeni istihdama ücret desteği (Mayıs ayına kadar 3 ay boyunca), yeni istihdamın SGK Primine ve vergisine destek (en az 12 ay), kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği, düzenli ödemeye devamlı destek, kalkınmaya ilave destek, önce işbaşı eğitim sonra istihdam desteği, ihtiyaca uygun nitelikli işgücü eğitimine tam destek. Burada bütün işverenlerin hepsine uyabilecek en az beş madde söz konusu. İstihdam etmekten korkulacak bir şeyin söz konusu değil.” şeklinde konuştu.