MURAT ARKAN

Saat 10.00 sıralarında, Ahmet Yenice Ortaokulu Sevim Yenice konferans salonunda başlayan programa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit, İlçe Yazı İşleri Müdürü Hasan Boz, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Yavuz Kılıçaslan ve Ercan Aktimur,  Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müdürü Osman Başak, daire amirleri, okul müdürleri, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunun bulunulmansın ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla program başladı.

EZANLAR DİNMEZ, BAYRAK İNMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ

Programın açılış konuşmasını yapan Başak, şunları kaydetti: “Tarihi şanla, şerefle yazılı Türk Milleti Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu’da “Ya İstiklal ya Ölüm” ilkesiyle hareket ederek istiklal savaşına başlanmıştır. İstiklal savaşımızın zorluklar altından savaşa devam ederken Çanakkale’de düşmana göğsünü siper etmiş ordusu dağıtılmış, cephanesi tükenmiş, yorgun ve bitap düşmüş askerlerimizi yüreklendirmek ve şaha kaldırmak ve bu savaşa yakışacak öür boyu unutulmayacak bir şiire ihtiyaç duyulmuştu. Bunun için büyük para ödülü olan bir yarışma düzenlendi. Yarışma sonucunda o günleri bizzat yaşayan ve yaşananları en güzel şekilde anlatan Mehmet Akif Ersoy’un şiiri büyük alkışlar neticesinde birinci olmuştu. Mehmet Akif bu marşı milletine armağan ederek para ödülünü de kabul etmemiştir. İşte Mehmet Akif’in bu şiiri 12 Mart 1921 tarihinde de resmen İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif’in özünü yansıtan İstiklal Marşının kalemiyle değil, yüreğiyle yazmıştır. Mehmet Akif diyor ki; Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın, vatanımda düşmanlara kendi mezarını kazdırmasın. Ezanlar dinmez, bayrak inmez, vatan bölünmez”.

MEHMET AKİF BİR UFUK İNSANI VE GERÇEK BİR VATANPERVERDİ

Daha sonra söz alan Saz ise, “İstiklal marşını anlayabilmek ve kavrayabilmek için öncelikli olarak Mehmet Akif’i çok iyi bilmek onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği milli mücadele ruhunu üst seviyede tanımak ve bu ruhu hakkı ile hissetmek şarttır. Mehmet Akif bir ufuk insanı ve gerçek bir vatanperverdi. İstiklal Marşında Türk ulusunun neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde anlatmıştır. İstiklal savaşı kuşku yok ki, Türk ulusunun ölüm kalım harbi olmuştur. İstiklal savaşı Türk ulusunu mükemmel bir surette anlatan bir desten hüviyetindedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve Milli mücadelenin destansı bir ifadesi olan İstiklal Marşımızın şairi merhum M.Akif Ersoy’u şükran ve minnetle yad ederim.”dedi.

Keşan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencilerinin görev aldığı programı okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Songül Eser, Baskın Özüdoğru ve Dilek Saylam hazırlarken İlçe Milli Eğitim müzik zümresinden öğretmenler Göker Durmaz, Emre Akyol, Tansu Kırcıoğlu ve Çiğdem Saylam Kırcıoğlu oratoryoya müzikleri ile eşlik etti. Halk Oyunları Öğretmeni Dilay Kurnaz yönetiminde de öğrenciler zeybek oynadı. 

Program; ortaokullarda İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında ve liselerde Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı kitabından bir eserin okunması yarışmasında birinci seçilen öğrencilerin eserleri okuması, dereceye giren öğrencilere ödüllerinin Keşan Kaymakamı Nuri Özder tarafından verilmesi ve Mehmet Akif konulu slayt ve video izlenmesi ile devam etti. Programda öğrenciler tarafından “Bayrağın rengi” konulu oratoryo sahnelendi. Program salona büyük Türk Bayrağı açılması ile sona erdi.