SONGÜL KONAR

Sevim Yenice Konferans Salonu’nda saat 10.00’da başlayan programa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Garnizon Komutanı Piyade Albay Öztürk Mustafa Yılmaz, Keşan Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Ahmet Barış Ulucanlı, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Tekin, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, okul müdürleri, kamu, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Esin Balcı, şunları söyledi: “Davası bağımsızlık, davası Türklük, davası millet olan adam; davasını kalbine mühürleyen, ömrünü davasına adayan adam Mehmet Akif Arsoy. Önünde tek kılavuz peygamber, zulmü alkışlamadı. Haksızlık karşısında susmadı ve mazlumun yarasını hissetti. Garbın afakını sarmışken çelik zırhlı duvar ve vatanı boğuyorken hüsran o milletiyle yandı. ‘Çanakkale Geçilmez’ diye yazarken kanıyla, canıyla on binlerce şehit, o şehitlerin acısını yaşıyordu ruhunda. İstiklal Savaşı’nın en buhranlı günlerindeyiz. İzmir Bitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş. Türk Milleti tarihinin en bedbaht günlerini yaşamaktadır. Çok değil birkaç gün önce Çanakkale’de bir cesaret örneği göstermiş olan Mehmetçik; şimdilerde silahsız, yorgun ve bitkin haldeydi. Ancak hiçbir vatanseverin bu işgallere katlanması düşünülemezdi. Nitekim de çok geçmeden Anadolu’da Milli Mücadele’nin meşalesi çoktan parlamıştı. Anadolu açılan Milli Mücadele bayrağı altına ilk koşanlardan biri de şair Mehmet Akif Ersoy olmuştur.  Bir bahar günü Ankara’ya varan Mehmet Akif, hiç vakit kaybetmeden bir ulusun kaderinin tayin edildiği Büyük Millet Meclisi’nin yolunu tuttu. Acı ve ıstırap dolu bu çetin günlerde canından çok sevdiği Türk Ulusunun yanındaydı artık. Akif, Ankara’ya varır varmaz ilk iş olarak vatanın bağımsızlığı adına halkı Milli Mücadele sancağı altında birleşmeye çağırdı. Bu uğurda Anadolu’yu adım adım dolaşan şair gittiği her vatan bucağında ‘bu vatan da kaybedilirse, gidilecek yer kalmaz diyerek halka Milli Mücadele’yi anlatıyor, yüreklere iman ve ümit aşılıyordu. İşte tam da o günlerde Batı cephesi komutanı İsmet Paşa, cephedeki Mehmetçiği şevke getirecek bir Milli Marş yazılmasını Maarif Vekâleti’ne sunar. Paşanın bu düşüncesi Maarif Vekâletince yerinde bulunarak bunun için bir yarışma tertip edilir. Bu kutsal vazifeyi ifa etmek adına çok sayıda şair kaleme sarılarak yazdıkları şiirleri Maarif Vekâleti’ne sunarlar. Gönderilen şiirlerden hiç biri İstiklal ve Milli Mücadele ruhunu yansıtacak kudrete sahip değildir. Böyle güç ve büyük bir kudreti barındıracak şiiri ancak imanıyla, yaşantısıyla, Anadolu’nun çektiği ıstırabı hissedebilecek onun için yanıp kavrulan bir kişi yazabilirdi. O kişi hiç şüphesiz ki Milli Mücadeleye gönül vermiş, ulusun derdiyle dertlenmiş Akif’ten başkası değildi. Öyle bir şiir ortaya çıkmıştır ki bu şiir, bir ulusun trajik bir anda var olup olmama noktasında ihtiyaç duyduğu sonsuz gücü ve her türlü değeri taşımaktadır. Bir ulusun yok olmama var olma direncinin sonucudur bu marş adeta. O marş öyle bir şiirdir ki; şairi bile ölüm döşeğinde ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diye haykırmıştır. Bu şiir İstiklalin ta kendisidir.”

Program, ilçede düzenlenen ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında İstiklal Marşı’nı ezbere ve güzel okuma yarışmasında ilkokullar arasında birinci olan Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu öğrencisi Aras İpsalalı, ortaokullar arasında birinci olan Ahmet Yenice Orta Okulu öğrencilerinden Nükhet Berrak Huni’nin İstiklal Marşı’nı okunması ve liseler arasında düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinden bir şiiri ezbere okuma yarışmasında ilçe birincisi, il ikincisi olan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Eray Erkanlı’nın şiir okuması ile devam etti. İlkokulları arasında düzenlenen İstiklal Marşı’nı ezbere ve güzel okuma yarışması ilçe birincisi Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu öğrencisi Aras İpsalalı, ilçe ikincisi Raşit Efendi İlkokulu öğrencisi Afranur Debreli, ilçe üçüncüsü Rasim Ergene İlkokulu öğrencisi Ecrin Beyza Balcı, Ortaokulları arasında düzenlenen İstiklal Marşı’nı ezbere ve güzel okuma yarışması ilçe birincisi Ahmet Yenice Orta Okulu öğrencisi Nükhet Berrak Huni, ilçe ikincisi Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Melih Gür, ilçe üçüncüsü Yekta Baydar Ortaokulu öğrencisi Yağmur Kadem. Liseler arasında düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinden bir şiiri ezbere okuma yarışmasında ilçe birincisi Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi Eray Erkanlı, ilçe ikincisi Dr. Rıfat Osman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Veysel Kızanlıklı, ilçe üçüncüsü Keşan Anadolu Lisesi öğrencisi Recep Çelik oldu. Dereceye giren öğrencilere Keşan Kaymakamı Nuri Özder hediyelerini takdim etti.

Program Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri ve öğrencileri tarafından ve Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Hüseyin Tansu Kırcıoğlu, Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Çiğdem Saylam Kırcıoğlu, Rasim Ergene Ortaokulu Müzik Öğretmeni Göker Durmaz, Yekta Baydar Ortaokulu Müzik Öğretmeni Emre Akyol, Atatürk Ortaokulu Müzik Öğretmeni Koray Canbay’ın katkılarıyla hazırlanan “İstiklal” adlı oratoryo sunumu ile devam etti. Salonda bulunan herkes tarafından büyük bir beğeni ile izlenen gösterinin sonunda öğrenciler tarafından sahnede Türk bayrağı açıldı. Program, toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.