Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, dün Sevim Yenice Konferans Salonu’nda düzenlenen bir programla anıldı.

Saat 10.00’da başlayan “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 93. Yıl Dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” programına, Kaymakam Bekir Dınkırcı, Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Küçükkarakaş,  AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hakan Çevikel, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Tamer Ünüvar, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Mahir Sağlık, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yıldız, kamu, özel, sivil, sosyal, siyasal kesimlerin temsilcileri, veliler ve öğrenciler katıldı.

Keşan Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Nuray Güler ve Osman Bostanoğlu’nun sunuculuğunu yaptığı ve Keşan Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan program, saygı duruşunda bulunulmasının ardından, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.



ERUZUN: MEHMETAKİF BİR HAYSİYET VE NAMUS TİMSALİDİR

Program, Keşan Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ayşe Yıldız Eruzun’un  konuşmasıyla  devam etti. Eruzun, İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un emperyalist ve sömürgeci milletlerin medeniyet maskelerinin düştüğüne defalarca tanık olduğunu belirtti ve 1. Dünya Savaşı’nda, Çanakkale’de ve nihayet istiklal Savaşı’nda Türk milletini yok etmek isteyen, Anadolu’yu, atayurdunu parçalamak isteyen bu vahşilere varoluşunun biricik sebebi olan şiirleri ile cevap veren Akif’in eserlerinde bazen derin bir ümitsizlik, bazen muazzam bir diriliş görürüz. Mehmet Akif gönülleri ateşleyen insandır. Mehmet Akif, bir haysiyet ve namus timsalidir.” dedi.

MİLLİ MARŞA İHTİYAÇ DUYULDUĞU ANLAŞILINCA YARIŞMA DÜZENLENDİ

Sözlerinin devamında, Yunanlılar’ın, İzmir’i işgal ettiğini ve Anadolu içerisine doğru ilerlemeye başladığını da dile getiren Eruzun, millet ve ordunun bedbinlik içerisinde yandığını ifade ederek, şunları söyledi: Halkla ve cephede askerlerle yapılan görüşmelerde, bir milli marşa ihtiyaç duyulduğu anlaşılınca, yarışma düzenlendi. Amaç, bu mukaddes mücadelenin büyüklüğünü, kutsi heyecanını terennüm ederek, onu gelecek asırlara nakşedecek bir sanatkarla bu destanı ebedileştirmekti. Fakat Mehmet Akif, para ödülü nedeniyle yarışmaya girmedi. Bu konuda kendisine ısrar edenlere verdiği, “Milletin kurtuluş müjdesini verecek, imanını terennüm edecek bir eseri parayla yazacak karakterde bir adam değilim” cevabı tam da O’na göredir. Sonunda para meselesi ortadan kaldırılarak Akif, ikna edildi. Tacettin Dergahı’ndaki odasına kapanan Akif, marşı yazmaya başladı. Bu büyük marşta, hürriyet aşkı ve Hakk’a olan iman özellikle vurgulanmıştır. Marşımız, ruhsuzluğa, köksüzlüğe ve zalimlere karşı haykırışın sarsılmaz bir ifadesi olmuştur.”



Program, Kaymakam Bekir Dınkırcı’nın konuşması ile devam etti. Dınkırcı şunları söyledi:

İSTİKLAL MARŞI BU MİLLETİN SESLİ BAYRAĞI OLMUŞTUR

Bizi biz yapan ve bir arada tutan ortak değerlerimizden biri olan İstiklal Marşı, Türk milletinin bir mutabakat metnidir.” diyen Bekir Dınkırcı, Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği dönemde Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı’nda, milletin dini ve milli duygularının en güzel şekilde ifade edildiğini dile getirerek, “Rahmetli vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı 12 Mart 1921 yılında TBMM’de kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı ile ilgili ödülü kabul etmeyerek hastanede yatmakta olan gazilerimize bağışlamıştır. Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın. İstiklal Marşı bu milletin dili, ‘sesli bayrağı’, ‘konuşan toprağı’, yüreğinin temsilcisi ve hallerinin tercümanı olmuştur.

HÜRRİYET VE İSTİKLAL

İstiklal Marşı’nda öne çıkan iki temel kavram ‘hürriyet ve ‘istiklal’dir. Bunlar aynı zamanda Milli Mücadele’nin başarıyla sonuçlanmasında da en önemli motivasyonu sağlayan kavramlardır. Bugün de millet olarak varlığımız bu bilinci sürdürmemize bağlı olduğuna göre, İstiklal Marşı’nın bugünün Türkiye’sine ve gençliğine sadece bu iki kavramın önemini hatırlatması bile yeterlidir. Atalarımızın hürriyet ve istiklale verdikleri önemi şiirsel anlamda olağanüstü güzel anlatan İstiklal Marşı, vatanın bölünmezliğini ve bağımsız yaşamanın vazgeçilmezliğini bizlere hatırlatmaktadır.

SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR

Bu bağlamda Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk,                    İstiklal Marşı ile ilgili olarak ‘İstiklal Marşında, İstiklal davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim yeri de burasıdır. Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal’ diye konunun önemini belirtmişlerdir. Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da belirttiği gibi ‘Sahipsiz vatanın batması haktır. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır’ dizelerinden hareketle sevgili gençler, bizler sizlere güveniyoruz.

BİZİM GELECEĞİMİZ SİZLERSİNİZ

Sizler bizim geleceğimizsiniz. Birlik ve beraberlik içerisinde proje bağlamlı ve gelecek yönelimli olarak çok çalışarak sizler bu vatanı daha çok yücelteceksiniz. Bu duygu ve düşüncelerle Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlıklı, mutlu bir ömür dileyerek hepinize selam, saygı ve sevgiler sunuyorum.  dedi.






KURTULUŞ MÜCADELESİ VE İSTİKLAL MARŞI KONULU  CANLI TABLO OLUŞTURULDU

Konuşmaların ardından, Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü etkinlikleri kapsamında ilkokullar arasında düzenlenen şiir yarışmasında birinci olan Ahmet Yenice Ortaokulu öğrencisi Ecem Nur Bozdağ, şiirini okurken, ortaokullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması’nda birinci olan Süleyman Şah İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Hamza Kabakçılı’nın Keşan’ı temsilen Edirne’deki yarışmaya gitmesi nedeniyle, ikinci olan Ahmet Yenice Ortaokulu öğrencisi Melike Taşçı İstiklal Marşı’nın okudu. Liseler arasında düzenlenen Safahat adlı kitaptan bir eserin ezbere okunması yarışmasında da birinci olan Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi öğrencisi İldem Kirazoğlu’nun Edirne’de olması nedeniyle, ikinci olan Hersekzade İmam Hatip Lisesi öğrencisi Cüneyt Saygıcı eseri seslendirdi. Program, Keşan’daki müzik öğretmenlerinin hazırladığı konserden sonra, Keşan Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahnelenen “Kurtuluş Mücadelesi ve İstiklal Marşı” konulu canlı tablonun sunulması ile sona erdi.

Programa katılanlar, canlı tablonun sonunda, öğrencileri ayakta alkışladı. Bekir Dınkırcı ve bazı daire amirleri de canlı tabloyu sunan öğrencileri tebrik etti.