Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, iş arayanlar için; işveren bakış açısıyla iş bulmanın önemli yolları olduğu konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Helvacıoğlu, bir işe sahip olmanın kadın – erkek ayırmaksızın bir gereksinim olduğunu ve iş bulmak için atılacak 10 önemli adım olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti;

“İş bulmak birçok üniversite mezunu için oldukça stresli bir aşama. Günümüz işsizlik oranlarına baktığımız zaman ülkelerin en büyük sorunlarından biri olarak görülmektedir. Ayrıca bu yalnızca ülkemiz için değil, tüm dünya ülkeleri için geçerlidir. Gençlerin bir iş sahibi olabilmek için başvurduğu çeşitli yollar var. Gerek iyi bir akademik kariyere sahip olma gerekse becerisi olduğu alana yoğunlaşarak kendi işini kurma yoluna giderler. Fakat bunları yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Bir işveren gözüyle baktığınızda bu noktaların ne derece önemli olduğunu daha iyi kavrayabiliriz.”

NE İSTEDİĞİNİZE KARAR VERİN, MUTLU OLDUĞUNUZ İŞİ YAPIN…

“Bu aşamalardan en önemlisi, bir iş aramaya başlamadan önce ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor. İş bulmak isteyen kişi eğer karar verememiş veya bu konuyu atlamışsa, bir iş bulduğundaişinden memnun olmayabilir. Daha sonra da çekilmez bir iş hayatı olabilir. Bu karşılaşılan büyük sorunlardan birisi. İş hayatı ile ilgili sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız, nasıl bir iş yapmak istediğinize karar verin.

Eğer eğitimini alarak bir mesleğe sahip olmuşsanız, mutlaka bir şekilde faydasını göreceksiniz. Ama mutlu olduğunuz bir iş alanı bulabilmek için kararınızı geç olmadan vermeniz gerekiyor.

At Gözlüklerinden Kurtulun Dünyadaki İş Trendlerini Takip Edin…

İşsizim diye yakınmak elinize hiçbir şey getirmeyecek ve sorununuzu çözmeyecek. Elinizde var olan ise; gençliğiniz ve dinamik beyninizdir. At gözlüklerinizden kurtularak dünyaya bir bakın. Sizinle aynı ülkede yaşamasına rağmen iş sahibi olup çalışan insanlar olduğunu görün. Demek ki, sizin için de uygun bir iş bir yerlerde sizi bekliyor. Ama sonsuza kadar beklemeyeceğini de bilmeniz gerekiyor.

Mezun olduktan sonra baktınız iş bulamıyorsunuz. Yakınmak yerine yapmanız gereken en faydalı faaliyet, dünya iş trendlerine bir göz atmak. Bakın bakalım insanlar hangi işleri yapıyor. Gelecek 10 yılın en parlak sektörleri hangileri. Bu sektörler arasında kendinize bir yer bulabilirsiniz. Bunun için ufkunuzu genişletmeniz, dünyadan haberleri takip etmeniz gerekiyor. Bugünün karlı işlerine bakmak yerine gelecekte yıldızı parlayacak işleri araştırmak iyi bir başlangıç olacaktır.

İNTERNETİ KULLANIN, DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞIN…

İnternet günümüz gençlerine oldukça farklı alanlarla birçok fırsat sunuyor. Gerek gelirinizi internetten elde edebilir, gerekse iş bulmak için kullanabilirsiniz. İnternette oluşturacağınız bir CV, çok daha geniş kitlelere ulaşacaktır. İnternet iş bulmak için iyi bir araçken para kazanmak için de oldukça iyi bir araçtır. İnternetten para kazanmanın birçok yolu vardır. E-ticaret yapmak, blog sahibi olmak, Google reklamları, yatırım yapmak gibi daha birçok şekilde internetten bir iş modeli oluşturabilirsiniz.

ARKADAŞLARINIZLA VE AİLENİZLE KONUŞUN…

Kendinize yaratacağınız aktif bir sosyal çevre, iş bulma aşamasında size oldukça yardımcı olacaktır. Kaliteli sosyal bir çevreye sahip olduğunuz zaman iş fırsatları da önünüze beklemediğiniz zamanlarda gelecektir. Eğer eve tıkılıp kalırsanız, hem dünyadan uzaklaşmış olursunuz hem de asosyal birisi olarak unutulursunuz.

Merak ettiğiniz alanlarla ilgili olarak birileriyle konuşmak size yol gösterici olacaktır. Kendi işinizi kurmak istiyorsanız, bu işi yapan kişilerle ilişkiler kurun. Size en doğru yolu o kişiler gösterecektir. Karşılaştıkları zorlukları da dinlemeyi ihmal etmeyin. Aldığınız kararlarda da ailenizin yanınızda olmasına dikkat edin. Çünkü karşılaşacağınız zorluklarda en büyük yardımcınız onlar olacaktır.

KENDİNİZİ GELİŞTİRİN…

CV’niz ne kadar ilgi uyandırırsa o kadar şanslı olacaksınız. Örneğin üniversite isimlerinin bile ne kadar etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Eğer ismi meşhur bir üniversiteden mezun değilseniz bile, kendinizi geliştirmek sizin elinizde. Kendinizi ülkenin en ücra köşesinde bile geliştirebilirsiniz. Gerçek bir başarı hikâyesi yazmak sizin elinizde.

Sürekli eğitimlere, seminerlere, eğitiminiz aldığınız alan ile ilgili olsun olmasın kurslara katılmak size artı olarak geri dönecektir. Yöneticilik, insan ilişkileri, finansal bilgiler gibi alanlarda da bilginizin olması sizi diğerlerinden bir adım öne taşıyacaktır. Genellikle işverenler tek tip insanlar yerine birkaç alanda bilgisi olan kişilerle çalışmayı ister. Sizlerde bir veya birkaç alanda daha kendinizi geliştirerek rakiplerinize fark atabilirsiniz.

FARKLI İŞ ARAMA KAYNAKLARI BULUN…

İş arıyorsanız, gözünüzü dört açın. İş ilanlarına rastlayabileceğiniz birçok kaynak var. Gazeteler, internet siteleri, sosyal medya ağları, şirketlerin insan kaynakları sayfası gibi çeşitli yerleri sürekli olarak takip edin. İş dünyası ile ilgili dergileri, internet sitelerini, grupları takip edin. Ayrıca kendinize öyle güzel yetiştirin ki, gururla bir şirketin iş alım bölümüyle direkt iletişim kurun ve kendinizden bahsederek iş başvurusu yapın. Eğer bu kişilerin dikkatini çekmeyi başarırsanız, oldukça güzel bir adım atmış olursunuz. Aynı zamanda özgüveniniz bu kişileri etkileyecektir. Ama bu noktanın oldukça hassas olduğunu da unutmamanız gerekiyor. Bunun yanı sıra; Keşan TSO’nun sosyal medya hesapları ve resmi internet sitemizde yer alan <İşveren İlanları> bölümü de iş bulma konusunda iş arayanlara faydalı olacaktır.

“NE İŞ OLSA YAPARIM” DEMEYİN!

Başvuracağınız ilanları ve iş olanaklarını özenle seçmelisiniz. İşsizliğin artık hat safhaya ulaştığı zamanlarda genellikle, kişiler her gördükleri ilana başvuru yaparlar. Bu iş ararken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisidir. İlanları gördüğünüz zaman iyice düşünün ve gerçekten size uygun mu, aradığınız özellikler bunlar mı, başarılı olabileceğiniz bir alan mı irdeleyin. Bu şekilde kendinize en doğru işi bulacaksınız.

Sizin vasıflarınıza uygun olan işlere başvurarak hem siz hem de işveren mutlu olacaktır. Vasıflarınızı olduğundan daha düşük veya daha yüksek göstermek mutsuz bir iş hayatına sahip olmanıza neden olacaktır. Beklentileri yüksek tutmak veya düşük tutmak gibi bir amacınız olmasın. Gerçekçi olmayı aklınızdan çıkarmayın.

GÜVEN VE EGO İLİŞKİSİNE DİKKAT EDİN…

İş ararken kendinize güvenin. Bunu iş görüşmesi yapmaya gittiğiniz zaman insan kaynakları ya da işe almak için görüştüğünüz kişi zaten hemen anlayacaktır. Ama güvenmek ve egoyu birbirine karıştırmamalısınız. Bu nedenle gerçekçi olun ve başarılarınızın, yeteneklerinizin olduğu alanlarda net olun. Ben şu alanda başarılıyım demek yerine ben bu alanda başarılı olmak için şu süreçleri geçirdim, bu eğitimleri aldım, burada deneyim kazandım diyebilmeniz gerekiyor.

YAPTIĞINIZ BAŞVURULARIN SONUÇLARINI DEĞERLENDİRİN…

Yaptığınız iş başvurularının sonuçları olumlu da olsa, olumsuz da olsa, mutlaka bilgi isteyin. Başvuru yaptığınız yerden olumsuz bir yanıt almışsanız, nedenini öğrenmek için geri bildirim isteyin. Bu sonuçlara göre de eksik olduğunuz alanlar varsa bu alanlarda kendinizi geliştirmeye bakın. Özelliklerinizle ilgili en doğru bilgileri bu alanda alabilirsiniz. Kimse eksik olduğu yönlerini kendine itiraf etmek istemez. Ancak bir başkasının size bunu söylemesi gerekir. İş başvurularında isteyeceğiniz geri bildirimler sayesinde de en iyi eleştiriyi almış olacaksınız.

Kariyer ile İlgili Organize Edilmiş Panel ve Etkinliklere Katılın…

Kariyer ile ilgili organize edilen panel veya buna benzer etkinliklere katılmaya çalışın. Bu tür organizasyonlar son derece faydalıdır. Kendi alanınızdan birçok kişiyle tanışma imkânınız doğar. Hangi alanda gelişmek istiyorsanız, o alana ait etkinliklere katılın. Birçok firma yetkilisi ile birebir tanışma imkânı bulacağınız ve onların kariyer hikâyelerinden dersler çıkaracağınız etkinlikler sizleri rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır. Ayrıca odamız tarafından da düzenlenen bu tip organizasyonlarda bulunarak kendinizi geliştirebileceğinizi de unutmayın.”

Helvacıoğlu,son olarak; iş arayan gençlerin, bu püf noktalardan belki de bazılarını zaten bildiklerini belirterek, yine de bu önemli konulara bir göz atıp atladıkları noktaları teyit etmelerinde fayda olduğunu dile getirdi.