BÜLENT SAYLAM

“KIYILAR VE DENİZLER HALKINDIR, ÖZEL MÜLKİYETE KABUL EDİLEMEZ”

İYİ Parti Keşan İlçe Başkanlığı binasında başlayan basın toplantısında ilk olarak söz alan CHP Keşan İlçe Bakanı Heves Yıldız, CHP olarak kıyıların özelleştirilmesine karşı olduklarının altını çizerek, "Anayasal hak olarak halkın bu plajlardan ücretsiz yararlanma özgürlüğünü kısıtladığını düşünüyoruz. Anayasaya göre kıyılar ve denizler halkındır, özel mülkiyete kabul edilemez. Deniz göl ve akarsu kıyılarıyla deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmeli. Danıştay 6. Dairesinin kesinleşmiş kararına göre Enez Dalyan Gölü’nden, Evreşe Ovası kıyısına kadar uzanan Kuzey Saros kıyı kuşağının doğal yapısı ve içerdiği ekolojik çeşitliliğin korunması gerekmektedir. Saros Körfezi doğal varlıkları parası olana değil, tüm insanlığa aittir. Dünya Kültür ve Tabiat Mirasının Korunması sözleşmesinin birinci ve ikinci maddeleri gereğince doğal mirası olarak Erikli kumsalı 3. Derece doğal sit alanıdır. Saros Körfezi'nde yaşayanlara sormadan, danışmadan halkın sahillerini kiralamaya açmak birçok sorun doğuracaktır. Bunun sorumlusu da kiralama taleplerini uygun bulan Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu ve bu kararı onaylayan Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüdür. Belediye Meclisi bu konu için olağanüstü toplandı. Biz de CHP ve İYİ Parti grubu olarak, madem böyle bir yanlış karar almış Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Temmuz da böyle bir ihale süresi yaşayacağız, eğer belediyenin bir imkanı varsa bunu tartışalım, biz ihaleye girelim alalım ama halk plajı olarak halkımıza ücretsiz bu şekilde faydalandıralım dedik. Bizim bu teklifimizi dinlemeden önce de açıklamalardan gördük ki onların fikrinde en azından kısmen bir kısmını kiralamak ve yarısını biz kullanırız, yarısını kiraya veririz böylece denetimimiz daha kolay olur, fiyat belirleriz, kontrolümüz daha kolay olur diye fikirleri var. Belediye olarak bizim işletmemiz mümkün değil, Hatta Halk Ekmek Şirketi üzerinden de bu iş kolay değil dediler. O şekilde özelleştirmeyi belediye üzerinden uygun gördüklerini açık açık söylediler. Kiralanan özel yerlerde belediyenin her zaman denetleme yetkisi vardır. Bu yetki zaten belediyededir. Bundan önceki dönemde de belediyeye bu tür konularla gelinmiş, belediyeye bu imkanlar tanınmış ama kararın hukuki olmadığı konusunda yine hemfikir olan belediye meclisi kararı belediyeden geçirmemiştir. Bununla ilgili milletvekilimiz Okan Gaytancıoğlu da çok yakın dönemde meclise soru önergesi verecek. Biz tamamen karşıyız ve mevcut kiralanan yerlerinde ivedilikle hayata geçirilmesiyle ilgili mücadelemiz devam edecektir." dedi.

"YERİNE NE YAPILACAK DİYE SORUYORUZ AMA CEVAP ALAMIYORUZ"

Kiralanmasına karar verilen yerlerin neye göre seçildiği konusunda kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini kaydeden Yıldız, "'Sahiller kiralanmadı, bundan sonra herkes kendi başının çaresine baksın, buna da siz sebep oldunuz' gibi bir durum muhakkak ki yoktur." derken, Keşan Belediyesi'nin eski binasıyla ilgili yaşanan süreç hakkında da şunları söyledi; "Belediye eski binası ile ilgili hiçbir şekilde meclise getirmeden, kararı kendi kendine almıştır. Esnafla hiçbir toplantı, görüş alışverişinde bulunulmamıştır. Esnaf bundan dolayı çok rahatsızdır. Gidip gördüğünüzde gerçekten hiç profesyonelce yapılan bir işe benzemiyor. Yıkımla ilgili insanlara baskı var. O kolonların önünde insanlara olumsuz rapor geleceğine kesin gözüyle bakıyorlar. Bu tek bir bina değildir. Keşan'da bunun haricinde daha eski birçok bina vardır. Yerine ne yapılacak diye soruyoruz ama cevap alamıyoruz. Tamamen bir muamma. Bu mücadeleyi oradaki esnafımızla birlikte vereceğimizi söylüyoruz. Depreme dayanıklı olmayan bir yer varsa tabi ki etütler yapılsın. Belediye eski Başkanımız Mehmet Özcan, yapılan yeni bina sürecinde sürekli oradaki esnafla görüşmeler yaptı. Çok uzun süren tartışmalar ve toplantılar sonucunda, geçici yerler yapılarak belediye binası bitip, taşınana kadar geçici yerlerde bulundular."  

SARIKEÇE: "İPTAL DAVASINI BELEDİYE AÇMAZSA BİZ, İTTİFAK OLARAK, HALK OLARAK KENDİMİZ AÇACAĞIZ"

Daha sonra söz alan İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanlığı yaptığı dönemde, Saros Körfezi'ne turizm konuşulmaya başlandığını ifade ederek, "Sahillerimiz birkaç yıl önce peşkeş çekilmeye başlandı. Sayın Belediye Başkanımız Helvacıoğlu,  Ticaret ve Sanayi Odası başkanıyken, bir turizm ortaya attı. Hiçbir altyapımız olmadan, hazırlık yapılmadan, büyük bir enerji patlamasıyla, EMİT fuarlarında bölgemizi tanıttı. Şu anda şahsımıza ait evlerimiz olduğu halde çıkıp denize giremiyoruz. Sahillerde evleri olan arkadaşların, çadır yığınlarının, pisliklerin içinde denize girmeye çalıştığı yerde, biz kalkmışız turizmi konuşuyoruz. Daha kendi kendimize idare edemediğimiz, temizleyemediğimiz bölgemizi turizme açmaya çalışıyoruz. Eriklide altyapıyı mı bitirdik? Konaklamak için yeni oteller mi yaptık? Hayır, yeni günübirlik alanlar mı yarattık? Hayır. Biz Saros’un kuzeyindeyiz. Saros’un güney kısmında neden böyle bir talan olmadı? Oralar neden fuarlarda tanıtılmadı? Millet İttifakı olarak bizleri suçlayanlara verecek bir cevabımız yok. Sadece bir kez daha düşünmelerini istiyoruz. Çünkü amaçlar belli. Sazlıdere’den başlayıp Yayla’ya kadar uzanan bölgeyi turizm adı altında talan ettirmek. Orası halkındır ve halkın kalacaktır. İptal davasını belediye açmazsa biz, ittifak olarak, vatandaş olarak açacağız. Biz artık bu talanın karşısındayız. Nehir Gergin, 'Biz Ankara’dan elimiz boş dönmedik’ diyor. Evet, 20 bin lira kiralama bedeli ile döndünüz. Çanakkale’de rakamlara baktığın zaman 6 bin lira, bizde ise 20 bin lira. Bir de orada '700 bine alacağız, halka bedava kullandırtacağız ve belediyeye zarar ettireceğiz. Kamuya zararı olmuş olacak çünkü bir gelir elde etmeyeceğiz' dediler. Hayır efendim, halkın çıkarına kullanılan bir şey zarar etmiş sayılmaz. Halka hizmet sunmuş olacaksınız. Bu işin sorumlusu olarak bizi gösteriyorlar. Fakat biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Erikli’nin girişinden çıkışına kadar 11 alanı tek tek parselleyecekler. Keşanlı günübirlik gelen adam ne yapacak? Parası yoksa denize girme hakkı olmayacak mı? Sahillerimizin parsel parsel elimizden gitmesini engellemek için elimizden geleni yapacağız. Burası halkındır, burası bizimdir, kimseye peşkeş çektirmeyeceğiz, nöbet tutacağız diyeceğiz. Ayrıca, Gürcan Kılınç'ın açıklamasını okuyan çocuk kollarımız, kendisini kınadıklarını söyledi. Ayrıca, parti binasının alt katında esnaflar ellerinde pet şişe ile tuvalet arıyorlar. Aşağı insin ve daha ciddi konularla uğraşsın." diye konuştu.

TÜMER: "SUYUN İÇİNİ İHALEYE ÇIKARMAK NEDİR?"

Konuyla ilgili söz alan Keşan Belediye Meclisi'nin CHP'li Üyesi Feridun Tümer ise şunları söyledi; "Belediye başkanı; ‘Ben bunu alayım, üzerine fiyat koyayım, başka insanlara ihale edeyim, başkasına açayım’ diyor. Zaten ortada bir b planı da yok. Burada bir sürü parsel var. En azından, ‘ben yedi parseli alayım, beşini halk plajı yapayım, ikisini ekonomik değerlendirelim’ deseler tamam. Ama başkan, ‘Ben bunu alayım, ihale edeyim’ derdinde. Belediye Meclisi'ni hükümetin özelleştirme planını tasdikler hale getirmenin derdindeler. Bir de denizin içinde yerler var. Resmen suyu ihaleye çıkarabiliyoruz. Mücavir alan içindeki yerleri belediye denetler. Şimdi topu herkes birbirine atıyor. Suyun içini ihaleye çıkarmak nedir? Mustafa Helvacıoğlu, toplantı sonrasında basın mensuplarına, 'Alsaydık da bedelsiz verseydik’ diyor. Biz bunu kendilerine önerdik zaten. Burası belediyedir. İnsanların tatil yapma hakkı, plajı kullanma hakkı vardır ve bu hakkı bütçemiz el veriyorsa, halkımıza vermek bir kamu hizmetidir, her şey para değildir."

ERKAN: "TARTIŞILAN KİRALAMALAR HUKUKA AYKIRIDIR"

Toplantının devamında söz alan Keşan Belediye Meclisi'nin CHP'li Üyesi Volkan Erkan, bahse konu kiralamaların iptaliyle ilgili alınan emsal kararların bulunduğuna dikkat çekerek, "Kıyı kenar çizgisi ve sahil şeridinin ilk 50 metresinin kiralanmasının mümkün olmamasıyla ilgili bir karar var. Bu tartışılan kiralamalar hukuka aykırıdır." dedi.

YILMAZ: "3 GÜN SONRA BARIŞIRLAR VE 'MEGRİ MEGRİ' DİYE AĞLARLAR"

Toplantının devamında söz alarak, AK Parti Keşan ilçe Başkanı Gürcan Kılınç'ın, dün yaptığı açıklamalara değinen İYİ Parti Edirne İl Teşkilatı Mahalli İdarelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Gökhan Yılmaz, şunları kaydetti; "İlçe Başkanı'nın partimize lakap taktığını okudum. İYİ Parti'nin isminin kısaltılması yoktur. Kendisine, bu tür davranışlardan uzak durmasını tavsiye ediyorum. Yoksa misli ile karşılık bulur ki bu durum siyaset yapan bizler olarak kamuoyunu gereksiz meşgul etmiş oluruz. HDP'nin Grup Başkan Vekili'nin yakıştırmalarını söylüyor. Bizler, Diyarbakır'da ağlayanları biliyoruz. Bize HDP ile bir yakıştırmada bulunmasın. Kendi eks ittifakları ile aralarında olan duygusal problemler bizi ilgilendirmez. 3 gün sonra barışırlar ve 'Megri Megri' diye ağlarlar."