HABER MERKEZİ 

Kuru Tutal, Erdoğan’ın “Bunların yerli, milli hiçbir şekilde vatanın yanında yer almak gibi bir durumu yok, tam aksine karşımızda durma teröristlere sahip çıkma gibi durumu var” şeklindeki açıklamasının oldukça üzücü olduğunu söyledi. Kuru Tutal açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada Türk Tabipler Birliği ile Türkiye Barolar Birliğinin adından ‘Türk ve Türkiye’ ibareleri çıkmalı demiştir.  Gerekçe olarak da ‘bunların yerli, milli hiçbir şekilde vatanın yanında yer almak gibi bir durumu yok, tam aksine karşımızda durma teröristlere sahip çıkma gibi durumu var’ demesi oldukça üzücüdür. 

Türkiye Barolar Birliği, bütün Baroların katılımı ile oluşan, kamu kurumu niteliğinde, tüzel kişiliği haiz bir üst meslek kuruluşudur. Avukatlık Kanunu’nun 109. Maddesinde de ; Türkiye Barolar Birliği’nin Türkiye’deki bütün Baroların katılması ile oluşan bir kuruluş olduğu açıkça düzenlenmiştir. Barolar Birliğinin başındaki ‘Türkiye ‘ ibaresi 79 İl Barosunun ortak paydasıdır.

Baroların çatı örgütü olan, hukukun üstünlüğünü sağlamak ve insan haklarını korumak görevini üstlenen; Türkiye avukatlarını, vatandaşını ve savunma makamını temsil eden Türkiye Barolar Birliği’nin  teröristlere sahip çıkmakla itham edilmesi kabul edilemez. Türkiye Barolar Birliği terör ve teröristlerle yan yana getirilemeyecek kadar temizdir.  Söz konusu vatan olduğunda üzerine düşeni bugüne kadar yapan ve yapacak olan Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Barolarıdır. Buna rağmen kurumun başındaki ‘Türkiye’ ibaresinin kaldırılması , o kurumun saygınlığını ve vatanseverliğini yok edemeyecektir.

Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipler Birliği gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin önündeki ‘TÜRK ve TÜRKİYE ’ ibarelerini kaldırmayı düşünmek  kanaatimizce  fayda sağlamayacaktır. 

AK Parti Hükümetinin daha önceki uygulamalarında  gördüğümüz; ilkokullarda okunan ANDIMIZ’ı , kamu bankaları ve  resmi kurumların tabelalarından TÜRKİYE CUMHURİYETİ (TC) ibaresini kaldırmasının ve  Adliye Bina tabelalarını ‘ADALET SARAYI’ haline dönüştürmesinin  Sayın Cumhurbaşkanının son açıklamasındaki gerekçelerinden hangisine uyup uymadığını ; ülkemizin ve milletimizin birlik ve beraberliğine ne gibi bir fayda sağlayıp sağlamadığını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”