Türkiye gündemini bugünlerde çokça bir şekilde basında yer edinen iş kazaları ile başlamak istiyorum. Kaza sonrası kaza geçiren çalışanların hukuki durumlarını ele almaya çalışacağım.

     Çalışan, iş kazası sonucu yaralanabilir veya ölebilir. Yaralanması halinde işçiye geçici veya sürekli iş göremezlik ödeneği bağlanır. Ölmesi durumunda yakınlarına kanunda belirtilen şartlarda bir gelir sağlanabilir. Mali sorumluluğun esas amacı, zarar gören işçinin bütün zararlarını karşılamaya yöneliktir. İşverene karşı açılabilecek davalar:

     MADDİ TAZMİNAT DAVASI

     Kişilerin yada kuruluşların uğradıkları zararların tazminine yönelik olup, işçinin çalışma sırasında bedensel bir zarara uğraması veya mesleki hastalık nedeniyle yitirdiği çalışma gücünün telafisi bağlamında, bunda kusuru bulunan işverene veya üçüncü kişiye karşı açtığı davadır. İşçi bu davayla kaybettiği kısmi veya tam çalışma gücünden ekonomik olarak karşılaşabileceği zararların ödenmesini talep eder buna İş Görememezlik Tazminatı denir. İşçinin uğramış olduğu gelir kaybı ve yıpranmanın işverenin ödemesi gereken bir tazminattır. İşveren kusurluluğu oranında işçinin maruz kaldığı zararı tazmin eder. Bu davayı sadece iş kazasına uğrayan işçi açabilir, yakınları dava açamaz.

     MANEVİ TAZMİNAT DAVASI

     İş kazası veya meslek hastalığı veya ölüm nedeniyle iş görenin, ölümü halinde yakınlarının üzüntü duymaları, üzüntülerini gidermeye yönelik açılan davadır. Bu davanın kazanılması işverenin kusuru veya ortak kusurunun bulunması gerekir. Manevi tazminat davasının bölünmezliği esas olup, ancak kazazedenin açabileceği davadır. Kazazede davayı açtıktan sonra ölmüşse, dava sonucu yakınlarına geçer.

     DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI DAVASI

     İş kazası veya mesleki hastalık sonucunda işçinin ölmesi halinde bu işçinin desteğinden yoksun kalan kimselerin talep ettikleri ödemeye ilişkin açtığı davalardır.

     SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA AÇILAN RÜCU DAVASI

     Sosyal güvenlik kurumu, işçinin iş kazası yâda meslek hastalığı nedeniyle uğradığı maddi kayıpları öncelikle karşılar. Daha sonra yapmış olduğu masrafları, kusurlu olan işveren, üçüncü şahıs veya işgörene karşı rücuan tazmin edilmek üzere dava açar.

     İş verenlerin bu ağır yükler altında kalmaması için iş sağlığı ve güvenliğine önem vermelerini dilerim.

     TÜM İŞVERENLER ile ÇALIŞANLARA KAZASIZ GÜNLER DİLEKLERİMLE…