Bağ-Kur ve GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu olanlara sağlanan geçici sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi ile yevmiye defterinin kapanış tasdiki için de son başvuru tarihinin 30 Haziran 2016 olduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili olarak bilgi veren MMMBD (Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği) Keşan Şubesi Başkanı Haluk Kaba, Bağ-Kur ve GSS prim borcu olanlara sağlanan geçici sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının süresi 30 Haziran tarihi itibariyle sona erdiğini söyledi. Kaba, bu tarihten itibaren GSS prim borcu olan vatandaşların, sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarını kaybedeceğini ifade ederek, “30 Haziran son tarih olarak belirlendi 30 Haziran tarihine kadar GSS prim borcu olanlar sanki borçları yokmuş gibi kamu hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Ancak 30 Haziran tarihinden sonra GSS prim borcu bulunan vatandaşlar kamudaki sağlık imkanlarından yararlanma haklarını kaybetmiş olacaklar. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için gelir testi yaptırmak gerekiyor Bu tarihe kadar gelir testinden geçerek borçlarını yapılandıran vatandaşlar ise yeniden GSS prim borçlarına rağmen kamu sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sürdürecekler.” diye konuştu.

25 YAŞ VE ALTININ GSS PRİM BORÇLARI SİLİNECEK

Türkiye genelinde 25 yaşından büyük olup da bir işte çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan GSS olarak tescili yapılan gençlerin sayısının, son verilere göre 5 milyon 113 bin olarak belirlendiğine dikkat çeken Kaba, “25 yaş ve altının GSS prim borçları silinecek. 1 Ekim 2015 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile SGK’ya prim borcu olan vatandaşlar Bağ-Kur’lular ile GSS prim borcu olan gençlerin ve diğer kişilerin 31 Aralık 2015 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekleri bilgisi paylaşıldı. Türkiye genelinde silinecek olan GSS borçlarından ise sadece 25 yaş ve altı olan gençler yararlanabilecekler. 25 yaşından büyük gençlerin ise sadece 25 yaşına kadar olan borçları silinecek. Ay sonuna kadar yeni bir karar alınmadığı sürece GSS prim borcu bulunan vatandaşlar 30 Haziran tarihinden sonra SGK’dan sağlık hizmeti alamayacak. 25 yaşından büyük olanların da 25 yaşına kadar yazılan borçları silinecek GSS prim affından yararlanma yaşı 25 olarak belirlendi. Ancak sadece 25 yaşındaki kişilerin değil o yaş aralığında hanesine borç yazılan her yaş grubundan kişi bu hizmetten faydalanabilecek. 30 yaşında olan bir vatandaşın da 25 yaşına kadar hanesine yazılan GSS prim borçları silinecek. Diğer borçları ise ödenmesi gerekecek. İsteyen vatandaşlar sosyal hizmetlerden yararlanmayı sürdürebilmek için borçlarını ödeyecek ya da borç yapılandırmasına giderek taksitle ödeme yolunu seçebilecekler.” şeklinde konuştu.

KAPANIŞ TASDİKİ YAPILMASI ZORUNLUDUR

Yevmiye defterleri hakkında mükellefleri bilgilendiren Haluk Kaba, son olarak şunları kaydetti: “Yevmiye defterlerinin kapanış tasdiki yapılması zorunludur. Bunun için son gün 30 Haziran 2016’dır. Bunu yapmayan mükelleflere, Türk Ticaret Kanunu’na göre 5 bin 209 TL cezai işlem uygulanacak.”