SONGÜL KONAR

“ÇED RAPORUNU MAALESEF YETERLİ BULMUŞTUR”

Kaçar açıklamasında, “Çevreyi korumakla görevli olan Bakanlık, koruması altında olduğunu zannettiğimiz Saros körfezine dev kargo gemilerini sokmak ve denize, ormanlara büyük zararlar verecek Liman ve Boru hattını yapmak için son şekli verilen ÇED raporunu maalesef yeterli bulmuştur.” dedi.

“İNCELEME VE DEĞERLENDİRME KOMİSYONU KURULMASI BAŞLI BAŞINA HUKUKSUZLUKTUR”

Halkın yüzlerce itiraz dilekçesinin toplantıda teslim alınmadığını ve itiraz konuşmalarının tutanağa geçirilmediğini belirten Kaçar, sözlerini şöyle sürdürdü: “BOTAŞ-BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A.Ş. tarafından yapılması planlanan SAROS FSRU GEMİ İSKELESİ projesi ile ilgili olarak hazırlanan son şekli verilen ÇED Raporu, Bakanlık bünyesinde oluşturulan ve hiçbir itirazı gözetmeyen İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunmuş olup, nihai kabul edilmiştir. Komisyonun sonuçlandırdığı Çevresel Etki Değerlendirme Raporu mevzuat gereği mecburen halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on (10) gün görüşe açılmıştır. ÇED Yönetmeliğine göre halkın yüzlerce itiraz dilekçesi toplantıda teslim alınmadığı ve itiraz konuşmaları dahi tutanağa geçirilmediği için yapılamamış sayılması gereken ÇED halkın katılımı toplantısı iptal edilmesi gerekirken İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu kurulması başlı başına hukuksuzluktur. İnceleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısının 31 Ocak 2019 günü Ankara'da yapılacağı öğrenildikten sonra Keşan Kent Konseyi'nin ve Keşan Belediyesinin toplantıya katılma istemine olumlu yanıt verilmemesi de Bakanlığın ciddiyetini ve biz yurttaşlara ne kadar değer verdiğini göstermiştir.”

“TRAKYA BÖLGESİNE YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜKLERDEN BİRİDİR”

Bakanlığın doğayı katletmek için termik santralleri ısrarla Trakya'nın her köşesine kurmak için yıllardır çabaladıklarını belirten Kaçar: “ÇED Halkın Katılımı Toplantısını usulüne uygun yapamayan, itirazları almayan, başvuruya rağmen komisyon toplantısına halkın örgütünü çağırmayan Bakanlık ÇED raporunu nihai kabul ederek hukuksuzluk zincirini devam ettirmiştir. Koruma altındaki Saros körfezine sanayi ve gemi faaliyetini sokmak Trakya bölgesine yapılacak en büyük kötülüklerden biridir. Ergene nehri kirliliğini kaynağı olan fabrikalarda engelleyemeyen, halk sağlığını ve doğayı katleden termik santralleri ısrarla Trakya'nın her köşesine kurmak için yıllardır çabalayan Bakanlık şimdi de Trakyalılara, Saros körfezinde yaşayanlara karşı, en önemlisi kendi mevzuatına, çevre düzeni planlarına aykırı olarak yapmak için bürokratik adımlara devam ediyor.” şeklinde konuştu.

“HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN BİR GÜN GERÇEKLEŞECEĞİNE DAİR İNANCIMIZ VAR”

Kaçar, bireysel itiraz dilekçelerini Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne göndereceklerini belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Artık sondan ikinci aşamadayız. 10 gün içinde nihai olarak kabul edilen ÇED raporuna karşı yaygın bir şekilde kurumsal ve bireysel itiraz dilekçelerimizi Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bizzat veya Kaymakamlıklar aracılığıyla göndereceğiz. Sevgili Trakyalılar, sevgili Saros'lular, biz daha önce bu konuda yüzlerce itiraz dilekçesi gönderdik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı halk iradesi, çevre, doğa, deniz dinlemiyor diyor olabilirsiniz. Haklı da olabilirsiniz ancak unutmayın onlarda yetki varsa bizlerde de hukukun üstünlüğünün bir gün gerçekleşeceğine dair inanç var, yıkım projelerine karşı birlikte mücadele azmi var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sesleniyoruz; yaşam hakkımıza, doğamıza, denizimize yönelmiş bu projeye dair ÇED Olumlu kararını asla vermemelisiniz.”