Uzunköprü Kent Konseyi ve Ergene Platformu üyeleri düzenledikleri ortak eylemle, Ergene Nehri'nin kirliliğine bir defa daha dikkat çektiler. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 6 Mayıs 2011’de açıkladığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, nehrin ıslahı için gözle görünür hiçbir çalışma yapılmadığı' iddiasıyla gerçekleştirilen eyleme; Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden kent konseyi üyeleri ve çevreciler, Edirne CHP İl Teşkilatı yönetimi ve üyeleri,CHP Uzunköprü İlçe teşkilatının yöneticileri, Edirne Doğa Sporları Kulübü üyeleri ile Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İşbilen'in de katıldığı eyleme Tekirdağ Doğa Sporları ve Havacılık Kulübü üyeleri paramotor ile taşıdıkları afişle destek verdiler. Ergene Platformu üyesi Av. Bülent Kaçar yaptığı açıklamada "Yeter artık! Ergene hayata dönsün!" dedi
Ergene Platformu ve Uzunköprü Kent Konseyi üyeleri, Ergene Nehri kenarında, uygulamaya konulan 'Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın (Şafak Harekatı) üzerinden 2 yıl gibi bir zaman geçmesine rağmen yapılan çalışmaların yetersiz olduğu ve bu anlamda Ergene Nehri'nin ıslahı için daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulamak amacıyla bir eylem gerçekleştirdi. Eylem öncesinde katılımcılardan oluşan heyet Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği, Uzunköprü Ziraat Odası ve Uzunköprü Belediyesi'ne ziyaretlerde bulundular. Ergene Platformu üyeleri ziyaret ettikleri kurumlarda katıldıkları toplantılarda, platformun çalışmaları hakkında bilgiler vererek yaptıkları eylemlere destek istediler. Platform üyeleri Uzunköprü Belediyesi'ne gerçekleştirdikleri ziyaretten sonra yapacakları eylem için Ergene Nehri kenarında toplandılar. 
Platform üyesi Av. Bülent Kaçar kirliliğin en güçlü ve kesin kanıtı olan Ergene Nehri kenarında bir basın açıklaması yaptı. Kaçar, Ergene Platformu adına yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: 
"Zamanın Çevre ve Orman Bakanlığının 6 Mayıs 2011’de açıkladığı Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın üzerinden 2 yıl geçti. Ergene Platformu olarak Ergene Nehri ile ilgili her türlü gelişmeyi takip edeceğimizi ve süreci değerlendireceğimizi belirtmiştik.Kâr ve rant uğruna topraklarımız, sularımız, insanımız her gün daha fazla kanserle tanışıyor. Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda bölgemizde yetişen ürünlerde ağır metaller tespit ediyorlar. Çiftçilerimiz yıllardır kirlilik nedeniyle nehir suyuyla çeltik ekememekte, büyük ürün zararları yaşamaktadırlar. Trakya halkına 20 yıldır değişik yetkililer, siyasetçiler sözler ve vaatler veriyor. Hiçbir yetkilinin, hiçbir siyasetçinin açıklamalarını hiçbir zaman unutmadık. 2013 yılı sonunda nehir kirliliğinin %50 azalacağını söyleyen, Ergene Nehrinde ciddi iyileşme başladığını söyleyen, 2013 sonuna kadar nehirde balık tutulup yüzüleceğini söyleyen yetkililer de oldu. Ancak yetkililerden 2012 yılında Ergene Nehri kirlilik ölçüm sonuçlarını yazılı olarak istediğimiz halde bizlere ve kamuoyuna kirlilik değerleri hala açıklanmamıştır. 
Çiftçiye üretme diyen bu kararı alabilen siyasi iktidar Ergene nehrindeki kirliliğin derhal önlenmesi için neden 10 yıldır bekliyor? Açıklanan TRAKAB bölge planının üzerinden 4 yıl, Ergene havzası koruma eylem planının üstünden iki yıl geçtiği halde Ergene’de neden ciddi iyileşme yok? Havzada yaşayan insanlarımızın, tüm canlıların yaşamı tehlike altındadır. Sağlık Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi acilen bölgede sağlık taramaları yaparak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı havzadaki toprakların analizlerini yapmalıdır. Ergene Nehrinin kirletilmesi sebebiyle çiftçilerin yaşadığı tarımsal gelir kayıpları Çevre Kirliliği Önleme Fonundan karşılanmalıdır. 
Ergene Platformu olarak yeni vaatler yeni sözler duymak istemiyoruz. Yıldız Dağları yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile Trakya’nın yaşam kaynağıdır. Ergene bu kaynakların atardamarıdır. Yıldız dağlarındaki Ergene kaynakları işletmeye açılan maden ve taş ocakları nedeniyle tehdit altındadır. Ergene kaynakları derhal koruma altına alınmalıdır.Bu sorun herkesten önce Trakya Belediyelerinin, Çiftçi ve Üretici Birliklerinin, Ziraat Odalarının, Kooperatiflerin, TOBB’nin, Esnaf örgütlerinin, Meslek Odalarının sorunudur. Trakya’da bize yaşatılan ve insanımıza ve toprağımıza ve suyumuza kasteden vahşiliğe dur demek için yetkisi olan herkes sorumludur.Doğamızı ve yaşamımızı savunmak için kirletenlerin ve göz yumanların yargılanması için mücadelemiz devam edecektir. Tüm çiftçi örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini etkin bir çaba ve dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz. Kirlilik çiftçinin ekmeğinin, bölge ekonomisinin ve yaşamımızın baş düşmanıdır."

Eyleme katılan sivil toplum kuruluşları ve dernekler Kaçar'ın açıklaması sırasında "ERGENE HAYATA DÖNSÜN" "ERGENE NEHRİNİ KİRLETENLER YARGILANSIN !" şeklinde sloganlar attılar.Yapılan basın açıklamasının ve atılan sloganların ardından katılımcılara pilav ayran ikram edildi. Eylem grubun sessizce dağılmasıyla son buldu. (İHA)