HABER MERKEZİ

Çevreyi korumakla yükümlü ve görevli bir kamu kurumundan Danıştay 6.Daire kararlarına aykırı bir ÇED (Çevre Etkisibaşvuru dosyası duyurusu daha yayınlandığını ifade eden Kaçar, “Duyuru başlığı ya çok özensizce yazılmış ya da hiçbir şey anlaşılmasın diye böyle yazılmış. Çünkü bu duyuru başlığı ciddiyet kavramı ile asla uyuşmuyor.” dedi.

KIYIYA KADAR İSKELE ÜSTÜ BORU HATTI SİSTEMİ KURULACAK

Saros FSRU Gemi İskelesi projesi kapsamında yaklaşık 52,3 ha’lık yani 523 dönüm proje alanı belirlendiğini söyleyen Kaçar, projeyle eleştirilerine şöyle devam etti: “Proje alanı içerisinde yaklaşık 270 m uzunluğunda iskele ve iskele uç kısımda oluşturulacak dolfenler ile 100.000 DWT kadar gemilerin yanaşabileceği özellikte inşa edilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında kurulacak iskeleye yanaşması düşünülen FSRU gemileri ile getirilecek doğal gazın BOTAŞ’a ait doğal gaz ana iletim hattına bağlantısı için, FSRU gemisinin bulunduğu noktadan kıyıya kadar iskele üstü boru hattı sistemi kurulacak ve devamında ise ana iletim hattına kadar kara boru hattı ile taşınacaktır.”

TRAKYA İÇİN, DOĞA İÇİN, GELECEĞİMİZ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİDİR

Kaçar, gerekli itirazları kurumlara yapacakları bilgisini verdikten sonra eleştirilerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Proje alanı yakın çevresinde yer alan yerleşim merkezleri; kuşuçuşu yaklaşık 3,4 km kuzeydoğusunda yer alan Sazlıdere Köyü ve kuşuçuşu yaklaşık 3,7 km kuzeybatısında yer alan Gökçetepe Köyü’dür. Proje alanına en yakın hane kuşuçuşu yaklaşık 130 m mesafede yer almaktadır. FSRU gemilerinin yanaşma alanında görev alacak olan römorkörler için yapılacak dolgu platformu ile iskele müştemilatlarının üzerine kurulacağı dolgu yapısının toplam
dolgu alanı yaklaşık 13.500 m2’lik yüzey büyüklüğüne sahip olacaktır. Bu kapsamda yapılması planlanan toplam dolgu miktarı 85.000 m3 olarak hesaplanmıştır.

Bu duyuruyu ve ÇED başvuru dosyasını hepimizin inceleyip görüş ve itirazlarımızı Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına (ilçelerde Kaymakamlık aracılığıyla ) yazılı olarak bildirmek Trakya için, doğa için, geleceğimiz için son derece önemlidir.”

Projenin tamamını okumak için BURAYA TIKLAYINIZ