Kadın Girişimciler Kurulu Edirne İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimcileri Marmara Bölgesi 2. Zirve Toplantısı, 7 Ocak 2013 Salı günü Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) gerçekleştirildi.

Toplantıya; Edirne Valisi Hasan Duruer, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Meclis Başkanı Mehmet Eren, Edirne TB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, İpsala T Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Uzunköprü TSO Başkanı Ercan İhtiyar, Uzunköprü TB Başkanı Egemen Aslan, T.Ü İ. İ. Bölümler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Edirne Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Ebru Boyacıoğlu, TOBB Girişimciler Kurulu Marmara Bölge Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal, Edirne İl İcra Komitesi Başkanı Elmas Aslan, Edirne İl İcra Komitesi üyeleri ile Türkiye'deki 81 ilin 7 bölgesindeki Kadın Girişimciler Bölge Temsilcileri katıldı.

Edirne İl İcra Komitesi Başkanı Elmas Aslan’ın koordinatörlüğünü üstlendiği toplantıya Keşan’dan Edirne İl İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Berrin Tanyolaç ve yönetim kurulu üyeleri katılırken toplantının sunumunu ise Kadın Girişimciler Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Berna Tanyolaç yaptı.

Toplantıda ilk olarak Edirne İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi Başkanı Elmas Aslan konuştu.

Aslan,  kadınların iş dünyasından uzak tutulmasının insan gücünün israf edilmesi anlamına geldiğini, toplumun cinslerinden yalnızca birinin çağdaşlaşmasının o toplumu yarı yarıya güçsüz kılacağını söyledi. Aslan, kadınların girişimciliğe teşvik edilmesini ve ufuklarının açılması gerektiğini söylerken, amaçlarının bayan girişimcilerin sayısının artmasına katkıda bulunacak zeminleri oluşturmak olduğunun altını çizdi.

Aslan sözlerine şu şekilde devam etti:

“Artık, günümüz ekonomi dünyası, nitelikli iş gücüne ve insan kaynağına önem verenlerin elinde yükseliyor. Büyük ekonomiler artık, ham maddeye değil, insan kaynağına önem veriyor. Genelde tüm ülkelerde insan nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınları iş dünyasından uzak tutmak demek, insan gücünü israf etmek anlamına gelmektedir. 

Bir toplum, cinslerinden yalnızca birinin çağdaşlaşması ile yetinirse o toplum yarı yarıya güçsüz kalmış demektir. Kadınlarımız, girişimcilikleriyle çok önemli ekonomik başarıların mimarı olabilirler. Ülkemizde bunun güzel örnekleri mevcuttur. Yapılması gereken, kadınlarımızı girişimciliğe teşvik etmek ve onların ufuklarını açmaktır. Edirne Kadın Girişimciler Kurulu ilimizin kadınlarının kalkınması noktasında önemli misyonlar üstlenmiştir. Bizlerin amacı, özellikle bayan girişimcilerimizin sayısının artmasına katkıda bulunacak zeminleri oluşturup istifadelerine sunmaktır.” 

Aslan'ın konuşmasının ardından toplantı Edirne Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi'nin 23 Aralık 2012 tarihinde yapılan seçimlerden bugüne dek olan faaliyetlerini slayt eşliğinde sunumuyla devam etti.

Daha sonra konuşma yapan Marmara Bölgesi Başkanı Hatice Güner Dinçbal Kal konuşmasında, Türkiye'de kadınların genellikle 50'li yaşlardan sonra girişimci olmaya karar verdiklerine işaret etti ve erkek çocuklarına verilen değerin kız çocuklarına da verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk de konuşmasında Türkiye'nin dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olması için kadınları işgücüne katması gerektiğini vurgularken, kadınların toplumun her kademesinde temsil edilmesi gerektiğini söyledi.

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ise yaptığı konuşmada Türkiye'nin iktisadi refahının yükseltilmesinin, ancak ve ancak, hem yeni yetişen kadın girişimciler, hem varolan kadın girişimci ve yönetici potansiyellerinin geliştirilmesi, hem de kadınların çalışma hayatına daha etkin katılımlarının sağlanmasıyla mümkün olacağını vurguladı. Zıpkınkurt, konuşmasında şunları söyledi: “TÜİK rakamları Türkiye'de sadece 72 bin kadın girişimcinin faaliyet gösterdiğini ortaya koymaktadır. Kadınların genel nüfus oranına kıyasla, kadın girişimci oranının bu denli düşük olmasının ve girişimciliğin kadınlar arasında Türkiye'de hak ettiği sempatiyi görememesinin altında finansman sorunları, iktisadi krizler ve en çok da toplumsal bakış, kültürel yapı ve ailevi nedenlerin yattığı söylenebilir. Girişimcilik kültürünü geliştiremeyen toplumlar, şüphesiz ki, küresel iktisadi düzenin gerisinde kalır. Bir ülkenin gerek sosyal, gerek toplumsal, gerekse ekonomik gelişimi kadınsız düşünülemez. Kadınların geleneksel iş kollarındaki başarısını gözönünde bulundurduğumuzda, kültürel varlığımızı da ancak ve ancak onlarla sürdürebiliriz. Günümüzde artık, kadın girişimciliği bir moda değil zorunluluktur.”

DURUER: “KADINLAR GİRİŞİMCİLİĞE TEŞVİK EDİLMELİ”

Toplantıda son olarak konuşan Vali Hasan Duruer, Trakya'da yapılan araştırmada girişimci sayısının kadınlar da dahil olmak üzere yüzde 3,5 olduğunu ve bunun çok az bir rakam olduğunu vurguladı. Duruer, konuşmasında şunları söyledi:

“Trakya Bölgesi biliyorsunuz Türkiye'nin en batısında fakat Avrupa'nın da en doğusunda olan bir bölgemiz. Kalkınma Ajansının yaptığı tespitlere göre kadınlar da dahil olmak üzere girişimci sayısı sadece yüzde üç buçuk. Meslek icabı Türkiye'nin çok muhtelif yerlerini gezdik, dolaştık ve çok sayıda törene katıldık. Bunlarda dikkatimi çeken konulardan bir tanesi, özellikle okullarda yapılan aktivitelerde kızların hep ön planda olduğunu görüyorum. Bazen tamamı kızlardan oluşuyor. Üniversite mezuniyetine baktığımızda yine kızlar hep bir, iki ve üçe giriyorlar. Fakat gerçek hayata geldiğimiz zaman kadınları ve kızlarımızı maalesef göremiyoruz. Bunları siyasette de farkediyoruz. Edirne'de üç yüz muhtardan sadece bir tanesi kadın, 34 Belediye Başkanı'ndan yalnızca biri kadın, il genel meclisinde kadın yok. Dolayısıyla toplum önünde kadın yok. Maalesef çok kadın girişimci göremiyoruz. Eğer kadınları iş gücüne dahil edemezsek, kadınları çalışma hayatına dahil edemezsek, girişimciliklerini ön plana çıkaramazsak, siyasette yer edindiremezsek, Türkiye'nin dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma şansını ne kadar yakalayabiliriz bunu takdirlerinize sunuyorum.”

Toplantının ardından Türkiye'nin hemen her yerinden gelen kadın girişimciler, Edirne'de şehir turu gerçekleştirdi ve Lalezar Restaurant’ta verilen akşam yemeğine katıldı.