Sonay CAN

Kipa Aile Kulübü tarafından, “14 Şubat Sevgililer Günü”nde “Kadına Şiddete Hayır” etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe; CHP Keşan İlçe Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Kanışkan, Keşan Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Salim Şevik, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Komitesi Başkanı Berrin Tanyolaç ve Yönetim Kurulu üyeleri, CHP Kadın Kolu Başkanı Ürfet Ürkmez, AK Parti Kadın Kolu üyeleri, kipa Aile Kulübü Uzmanı Günnur Yavaş Topaloğlu ile az sayıda kadın katıldı.

Saat 13.00’te başlaması gereken etkinlik, AK Parti Kadın Kolu üyelerinin geç gelmesi yüzünden yarım saat gecikmeyle start aldı. Sunuculuğunu Kipa Aile Kulübü Uzman Yardımcısı Ayşe Şevik’in yaptığı programda ilk olarak Ürkmez söz aldı.

ÜRKMEZ: 1 MİLYAR KADININ DANS ETMESİ DEVRİMDİR!

“Bugün 1 milyar kadın ayaklanıyor.” diyerek sözlerine başlayan Ürfet Ürkmez, kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetin, tecavüz, ensest, seks köleliğinin sona erdirilmesi için mücadele eden aktivist hareketin kuruluş yıldönümü olan 14 Şubat’ın tüm dünyanın küresel ayaklanmaya çağırıldığı gün olduğu tespitini yapan Ürkmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüzde, her 3 kadından biri şiddet görüyor ve tecavüze uğruyor. 1 milyar kadının haklarının ihlal edilmesi zulümdür. 1 milyar kadının dans etmesi ise devrimdir! Şiddete uğrayan kadınlar ve onları destekleyenleri, sokağa çıkmaya, yürümeye, dans etmeye ve <Şiddete Hayır!> demeye davet ediyoruz. Kolektif gücü, çoğunluğu ve sınırları aşan dayanışmayı, tüm dünyanın görmesini istiyoruz. Bu küresel bir direniş. Dansa davet; kadına ve erkeklere tecavüz ve tecavüz kültürü sona erene kadar, statükoyu reddetmeleri için bir çağrıdır. Dansa davet, yeni bir zaman ve var oluş biçimidir.”

GÜNDOĞDU: KADINLAR PARASIZ KALMAKTAN KORKTUKLARINDAN BOŞANAMIYOR

AK Parti Kadın Kolu adına söz alan Şengül Gündoğdu, kadınların, maalesef dünya var olduğundan beri, şiddet gördüğünü ve görmeye devam ettiğini belirterek, kadınlar olarak, kendilerine yöneltilen şiddete hayır dediklerini ve bunun için mücadele ettiklerini söyledi. Gündoğdu, şöyle dedi: “Ancak görüyoruz ki katılımcılarımız gerçekten az. Bununla fazla mücadele etmek istemiyorlar gibi görünüyor. Kadına şiddet çeşitleri de çok fazla. Bunlardan, fiziksel şiddet, yani dayak, sürekli uygulanan ve sürekli önde olan bir şiddet türü. Duygusal şiddet ise kadını küçümsemek, yapabileceklerini görmemek. Ekonomik şiddet ise kadının maddi imkanlarını keserek uygulanan bir şiddet olmasına rağmen, genelde görmezlikten gelinen bir şiddettir. Cinsel şiddet de günümüzde sürekli uygulanıyor. Kadınlar, parasız kalmaktan korktukları için boşanamıyor. demekle iş bitmiyor. Kadına şiddet sorunları giderilmeli.”

AKTAN: KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE, TÜRKİYE, DÜNYA İKİNCİSİ

Son olarak kürsüye gelen Keşan TSO Kadın Komitesi Üyesi Derya Aktan, Kipa Aile Kulübü’nün bu etkinliğine, yürekten destek verdiklerini ifade ederek, kadınlarla ilgili çeşitli verileri paylaştı. Aktan, şunları söyledi: “Türkiye’de 640 bin kız çocuğu okula gönderilmiyor. Doğu ve Güneydoğu’da kadınların %50’si rızası olmadan evlendiriliyor. Kadına yönelik şiddette ülkemiz dünya ikincisi, kadın-erkek eşitliği sıralamasında da 134 ülke arasında maalesef 129. sırada bulunuyor. Polis kayıtlarına göre günde yaklaşık 138 aile içi şiddet olayı yaşanıyor. Tüm kadınların %25’i fiziksel şiddete uğruyor. Cinayet sonucu ölen kadınların %40 ile %70’i eşi tarafından öldürülüyor. Tecavüze uğrayan kadınların %50’si 18 yaş altında ve bunlardan %10’u erkek çocuk, gerisi kız çocuktur. Her 4 kız çocuktan birisi cinsel şiddete uğramaktadır. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk, “Bzim dinimiz hiçbir vakit kadınların erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir. Allah’ın emrettiği şey, erkek ve kadının beraber olarak ilim ve bilgiyi kazanmasıdır.” demiş ve kadının önemini ve değerini her zaman her yerde vurgulamıştır.”

ETKİNLİĞE DAVET

Derya Aktan, sözlerini, 8 Mart’ta düzenlenecek etkinlik hakkında bilgi vererek sonlandırdı:

“Bu güzel etkinliğin vesilesiyle sizleri komitemizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği  konulu ödüllü kompozisyon yarışmasına katılmaya davet ediyorum. Detaylı bilgiyi odamızdan alabilirsiniz. Komitemiz her zaman olduğu gibi, bundan böyle de üreten, bilgiyi, eğitimi seven, paylaşan kadının yanında olmaya ve onlara yol göstermeye devam edecektir. Bu güzel etkinlikte bizlere de söz verdiğiniz için teşekkür eder, komitemiz adına hepinize saygılar sunarım.”

DANSLA PROTESTO ETTİLER

Konuşmaların ardından, kadına şiddeti içeren bir slayt gösterisi izlendi. Son olarak dans eğitmenleri Beyza Atlı ve Gizem Çatkın eşliğinde, etkinliğe katılan kadınlar hep birlikte dans ederek, kadına şiddeti protesto etti. Dansın ardından etkinlik sona erdi.