Sonay CAN

 

Kale Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Kale Un, geçen cumartesi günü düzenlenen bir kokteylle, 30’uncu kuruluş yıldönümünü kutladı.

Keşan İpsala Karayolu üzerindeki Kale Un Fabrikası Tesisleri’nde gerçekleştirilen ve saat 11.30 sıralarında başlayan tanıtım kokteyline; Kale Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Kale, Kale Un Başkanı Kadir Kale, Dış Ticaret Direktörü Savaş Kale, Kale Un Direktörü ve Genel Müdürü Barış Kale, Kale Un Üretim Müdürü Gıda Mühendisi Meltem Dibek Günday ile Kale çalışanları katıldı.

BASIN MENSUPLARI, FABRİKAYI GEZDİ

Programda ilk olarak Kale Un fabrikası gezilerek basın mensuplarına üretim aşamaları hakkında bilgi verildi. Daha sonra ihracat birimi tarafından verilen brifingin ardından, yaş günü pastası kesildi. Ardından Kale Un bünyesinde10 yıldan fazla çalışanlara plaketleri ve çeşitli ödüller verildi. Program, sucuk ekmek partisiyle sona erdi.

BARIŞ KALE: BÖLGEMİZ BUĞDAYLARINI KULLANIYORUZ

Fabrikada üretim hakkında bilgi veren Barış Kale, günde 300 ton üretim kapasiteli tesisin, 15 bin ton buğday stoku yapabilecek alana sahip olduğunu belirterek şöyle dedi: “Üretim tesisimiz Kale Un Fabrikası günde 300 ton un üretimi kapasitesine sahiptir. Ham maddemiz olan buğdayı 15 bin ton olarak saklama kapasitesine de sahibiz. 20 çeşit un üretimi yapıyoruz. Gıda güvenliği, sağlık ve hijyen açısından her türlü ekipmana sahibiz. Günümüzde her türlü modernizasyon gerçekleştirildikten sonra, halkımızın gönül rahatlığıyla tüketebileceği otomasyon sistemine sahibiz. 1, 2, 5, 10, 25 ve 50 kilogramlık un üretmekteyiz. Üretimimizde, üreticilerimize de destek olmak için bölgemiz buğdaylarını kullanıyoruz. Bunlar yetmediği takdirde, ülkemiz genelinden ve yurt dışından da hammadde ihtiyacımızı karşılıyoruz. Teknoloji olarak tesisimiz en son 3 yıl önce yapılan modernizasyon ile yenilenmiştir. Ülkemizdeki en iyi teknolojiyi kullanıyoruz. Ürünlerimizi de önce bölgemiz ve İstanbul olmak üzere, ülkemizin her yerinde halkımızın beğenisine sunuyoruz. Un üretimimizin %50’si iç piyasaya, %50’si de dış piyasaya yöneliktir. İç piyasada en büyük pazar İstanbul’dur. Bu nedenle Marmara Bölgesi ve ardından da Ege Bölgesi’ne sevkiyatlarımız sürmektedir. Yurt dışında da 22 ülkeye ihracat yapmaktayız. Buğdaylık un dışında kepek ve razmol da üretmekteyiz. ”

ALİ OSMAN KALE: KALE UN’UN KALE ŞİRKETLER GRUBUNDAKİ PAYI %35 CİVARINDA

Daha sonra söz alan Ali Osman Kale, Kale Un’un, Kale Şirketler Grubu’ndaki payının %35’ler civarında olduğunu söyledi. Ali Osman Kale, Kale Un’un Kale ailesinde uzun devam etmesini istediklerini sözlerine ekledi.

BARIŞ KALE: İHRACATTA UNA, VİTAMİN VE MİNERAL İLAVE EDİYORUZ

Meltem Dibek Günday, fabrikanın buğday kırım, elek ve katkı bölümlerinde tanıtım yaptıktan sonra yeniden söz alan Barış Kale, ihracat yapılan ülke sağlık bakanlıklarının standartları doğrultusunda una çeşitli mineral ve vitaminlerin katıldığını söyledi. Barış Kale, “İhracatta, o ülkenin sağlık bakanlıklarının belirlediği bazı doneler var. Örneğin bir ülke, kendi vatandaşlarında çinko eksikliği tespit etmişse, ekmeğe, yani una çinko ilave ettiriyor. Bu durum bizim ihracat yaptığımız ülkedeki bayilerimizin de önerilerini dikkate alarak gerçekleştiriliyor. Ülkemizde de geçen yıllarda benzer bir uygulama başlatıldı. Ekmek ve unla ilgili tebliğler değiştirildi. Biz daha önce tip 600 ve tip 550 türü ekmeklik unu üretiyorduk. Bu halkın deyimiyle fırınlara satılan ekmeklik un. Klasik halk tipi dediğimiz ekmek. Buna çeşitli vitamin katkısı yapıldı. Kepek oranları da artırıldı. Biz de bu tür üretime geçtik. Şimdi son tebliğe göre bir market ya da fırın, reyonunda beyaz ekmek satarken, tam buğday ve kepek ekmeği de bulundurmak zorunda.”

SAVAŞ KALE: ASYA VE AFRİKA’DA 22 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Fabrikanın gezilmesinin ardından, merkez binaya gidilerek, ihracat departmanı tarafından basın mensuplarına brifing verildi. Kale Un Fabrikası’nın 2007 yılına başladığı ihracat çalışmasında 2010 yılında farklı bir boyuta ulaştığının altını çizen Savaş Kale, şunları söyledi: “2007 yılında 167 ton ve bir ülkeyle başladığımız ihracatımız, 2010 yılında ihracat departmanımızın kurulmasıyla gelişti. 2012 yılında 12 bin 700 tona çıktı. 2013’te ise ihracatta uygulanan kotalar nedeniyle 9 bin ton seviyesinde gerçekleşti. 2013 yılında ihracatımızın %70’ini Uzakdoğu ülkelerine gerçekleştirdik. Bunlar, Tayland, Filipinler, Endenozya, Singapur’a oldu. %30 ihracatımız ise Afrika ülkelerine oldu. 2013’te ise Afrika ülkelerine ihracatı hedefledik ve bu oran %50’ye çıktı. Sierra Leone, Liberya, Angola’ya ihracat gerçekleştirdik. Şu anda Kale Un markası ve kalitesini 22 ülkeye tanıtma fırsatı bulduk. Bu yılkı hedefimiz ise 15 bin ton ve üzerinde un ihracı gerçekleştirmek ve ülke sayısını 22’den 25 ve üzerine çıkartmak. Bu yılın ilk 3 ayında ise ihracatımız 4 bin tonu aştı. Ve bu oran geçen yılın aynı dönemine göre %100 arttı. Kota ve antidamping davaları nedeniyle Güneydoğu Asya’dan rotamızı Afrika’ya çevirdik. Avrupa’ya ihracat yapamamamızın nedeni ise bu ülkelerdeki sıkı tarım politikaları ve kotalar yüzündendir.”

KADİR KALE: AMERİKA PATATESÇİ, AVRUPA VE AFRİKA BUĞDAYCI, ASYA İSE PİRİNÇÇİ

Brifing sırasında söz alan Kadir Kale, Ekvator kuşağında buğday üretiminin yapılmadığını belirterek, bunun nedenini ise iklimsel bir olguya bağladı. Kadir Kale, şöyle dedi: “Buğday üretimi, Ekvator’un kuzeyi ya da güneyindedir. Kuzey yarım kürenin her yerinde buğday üretiliyor. Bu nedenle ihraç etme şansınız yok. Bu nedenle güney yarımküreye ihracat yapmak zorundasınız. Bu da Afrika’yı da içine alan Pasifik’ten, Brezilya’ya kadar olan kuşağın olduğu bölgedir. Afrika, ihracat bakımından Avrupa’nın sıkı denetimi altında. Bunları yıkmakta zorlanmaktayız. Libya, İtalya’nın, Fas ve Cezayir ise Fransa’nın ihracat kıskacı altındadır. Ekvatorun etrafındaki ülkeler bizim için potansiyel müşteridir. Dünyada kıtaları 3 çeşit temel yiyecek sınıflandırmasına tabi tutabiliriz. Amerika patatesçi, Avrupa ve Afrika buğdaycı, Asya ise pirinççidir! Beslenme şekilleri buna göredir.”    

ÇALIŞANLARA PLAKETLER VERİLDİ

Brifingin ardından plaket ve ödül törenine geçildi. Kale Un Fabrikası’nda 10 yıl ve daha fazla çalışan 18 kişiye plaketleri ve çeşitli ödüller verildi. Daha sonra 30’uncu yıl pastası kesildi, ardından da sucuk ekmek partisi düzenlendi. Partinin ardından program sona erdi.