Keşan Belediyesi ve Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilciği işbirliğinde kalorifer ateşçileri ve apartman yöneticilerine yönelik toplantı dün yapıldı.

Saat 14.00’te başlayan ve Köşk Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Keşan Belediye Başkan Vekili İbrahim Dinç, Keşan Belediyesi’nin Çevreden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Arslan Aydın, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Arzu Akbunar, Keşan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Muharrem Özşay, Keşan Belediyesi İtfaiye Müdürü Yasin Paçaman, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şube Başkanı Yaver Tetik, Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilcilik Yürütme Kurulu Üyeleri Tanju Şapçı ve Mehmet Ali Şahin ile Keşan’daki apartman yöneticileri ile kalorifer ateşçileri katıldılar.

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkililerinin; hava kirliliğinde mevcut durum, İl Mahalli Çevre Kurulu kararları, bu kararlara uyulmaması durumunda uygulanacak idari yaptırımlarla ilgili bilgilendirmeler yaptığı toplantıda ilk olarak konuşan Aydın, Keşan Belediyesi olarak 2008’den bu yana Keşan’daki hava kirliliğinin azaltılması amacıyla çeşitli çalışmalar yapmaya başladıklarını belirterek “Bu kapsamda kömürcülerimiz, kalorifer ateşçilerimiz ve apartman yöneticilerimiz ile toplantılar yapmaya başladık. Kendilerini bilinçlendirdik. Kazan denetimleri yapmaya başladık. Makine Mühendisleri Edirne Odası ile yaptığımız sözleşme gereği bu çalışmalarımızı daha da geliştirdik. Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Özcan bu çalışmalarımızı İl Mahalli Çevre Kurulu’na taşıdı. Kömürcülerle yaptığımız görüşmede kömürlerin kireçle kullanılması konusunda görüş birliğine vardı. Kömürcülerimiz sattıkları kömürün yanında, sattığı kömürün % 4’ü kadar kireç vermeye başladılar. 2013 yılında 600’lerde olan hava kirliliğimiz 400’lere düştü. Bu nedenle bu çalışmalarda bizlere destek veren Edirne Makine Mühendisleri Odamıza, kömür firması sahiplerimize, apartman yöneticileri ve kalorifer ateşçilerimize teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Aydın’dan sonra söz alan Keşan Belediye Başkan Vekili İbrahim Dinç de bu konuya duyarlılık göstererek toplantıya katılan apartman yöneticilerine ve kalorifer ateşçilerine teşekkür etti.

Dinç’ten sonra söz alan Yaver Tetik ise, kazanların nasıl yakılacağı konusundaki tekniklere dikkat çeken bir sunum gerçekleştirdi.

Tetik sunumu sırasında Keşan Belediyesi’nin çalışmaları ile bir ilke imza attığını belirterek bu konuda büyük duyarlılık gösteren Keşan Belediyesi’ne teşekkür etti.

Tetik’in ardından söz alan Arzu Akbunar da Keşan’ın 2013 yılında Marmara Bölgesi’nin hava kirliliği konusunda en kirli ilçe olduğunu vurgulayarak “ Yaptığımız çalışmalarla bu kirliliği bir hayli düşürdük. Apartman yöneticilerimiz kömür alırken 4800 kaloriden düşük kömür almamalılar. Dış ortam sıcaklığı 15 dereceye düştüğünde, 06.00- 09.00 ve 16.00- 19.00 saatleri dışında kaloriferler yakılabilir. Bu yıl Keşan Belediyesi olarak Belediye Encümenimizin 1 Eylül 2015 tarih ve 1303 saylı kararına istinaden küllerimizi evsel atıklardan ayrı olarak toplama kararı alındı. 19.00-07.00 saatleri arasında yakıcı arkadaşlarımız kazandan çıkan kömürleri çuvallayarak konteynerlerin yanına bırakmalıdırlar. Kendilerine külleri almaya gelen arkadaşlarımız tarafından makbuz verilecek ve bu arkadaşlarımız verilen bu makbuzlarla, kömür satın aldıkları firmaya giderek dışarıya çıkardıkları her bir çuval için 25 kuruş alacaklar ve böylece kendilerine ekonomik anlamda bir katkı da sağlanmış olacaktır.” dedi.

Toplantı konuşmaların ardından gerçekleşen soruların yetkililer tarafından cevaplandırılması ile sona erdi.