Keşan Belediyesi ile Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen kalorifer kazanı denetimleri dün de sürdü.  

Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi’nden Hasan Tahsin Avcı, Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Keşan Temsilciliği Yetkilisi Tanşu Şapçı, Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Çevre Mühendisi Arzu Akbunar’dan oluşan heyet, Keşan’daki bazı binalarda, kalorifer kazanı denetlemelerinde bulundu.

AVCI: AMAÇ, HAVA KİRLİLİĞİNİ EN ASGARİ DÜZEYE ÇEKMEK       

Denetimlerin esas amacının kalorifer kazanlarının yanması sırasında oluşan hava kirliliğinin en asgari düzeye çekmek olduğuna vurgu yapan Avcı, “Denetimlerimizde kazanların temizliği, genel olarak sistemin standartlara uygunluğu, kömüre kireç karıştırılıp karıştırılmadığı, güvenlik borularının konumlarının doğruluğu, kazan dairesinin fiziki durumu ve kalorifer kazanlarının ateşçiler tarafından yapılması gereken temizliğinde dikkat edilmesi gereken kuralları yerinde görüp inceliyoruz.” dedi.

“daha ucuza yakma ve yaktırma yerine kurallara uyulmalı”

Kalorifer ateşçisi, apartman yöneticisi haricinde apartmanda yaşayan her kişinin bir anlamda kalorifer kazanının yakılması ve bakımından sorumlu olması gerektiğine işaret eden Hasan Tahsin Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalorifer ateşçiliği ve kalorifer kazanları hiç de basite indirgenecek konular değildir. Yanlış yakım ve kurallara uyulmaması sonucu ortaya çok ciddi, hatta ölümlere varan kötü sonuçlar çıkabilir. Apartman yöneticileri ve diğer sakinler, kalorifer kazanını daha ucuza yakma ve yaktırmanın formülleri yerine kurallara uymalılar. Yönetici ve ateşçiler, kazanın en sağlıklı ve verimli şekilde yanması için birlikte hareket etmeliler. Kalorifer ateşçileri de daha fazla para kazanmak için 5-6 kazanı aynı anda yakmaya çalışmamalı. Ateşçiler birbirine yakın olan yerlerde 2 adet kalorifer yakabilir. Ayrıca bir ateşçi sadece 30 daire üzerinden kazan yakma hakkına sahip. Ancak ateşçiler maalesef bu kurallara pek uymuyorlar.”

şapçı: Denetimler sonrası hava kirliliğiNİN azaldığını görüyoruz

Daha sonra söz alan Şapçı ise açıklamasında şunları dile getirdi: “Hem Keşan Belediyesi hem de Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilciliği, Keşan’da daha temiz bir hava yaratmak için mücadele veriyor. Denetimler sayesinde hem ateşçilerin hem de yöneticilerin kurallara daha fazla uyduğunu gördük. Kazan daireleri tam manasıyla Keşan’ı ilgilendiriyor. Yanan fazla kömür ve yakma koşullarına tam riayet edilmemesi ilçenin havasının kirlenmesine neden oluyor. Bizler de bu nedenle Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Makine Mühendisleri Odası olarak denetimlerimizi daha sık ve daha dikkatli yapıyoruz. Keşan’daki hava kirliliğini azaltmak istiyoruz. Denetimler sonrası Keşan’daki hava kirliliğinin %30-40 oranında azaldığını hep birlikte görüyoruz. Kontrollerin daha da sıklaşmasıyla Keşan’a doğal gaz gelmeden dahi Keşan’ın havasının düzeleceğini düşünüyorum.”

Akbunar:  20 aralık’TA ATEŞÇİ VE YÖNETİCİLERE YÖNELİK seminer DÜZENLENECEK

Son olarak konuşan Akbunar da hem Keşan Belediyesi hem de Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilciliği’nin Keşan’ın hava kirliliğini azaltmak ve insanların sağlığını korumak için elinden gelen gayreti gösterdiğini vurguladı ve 20 Aralık Cuma günü Belediye Düğün Salonu’nda saat 14.00’te, kalorifer ateşçileri ve apartman yöneticilerine yönelik bir seminer düzenleneceği de ifade etti. Arzu Akbunar, kalorifer kazanı yakımı ve kazan dairesinin fiziki yapısının kurallara uymaması halinde hem ateşçi hem de apartman yöneticilerine ciddi oranda yaptırımları olacağını anlattı. Akbunar, kazan dairesinde, 6 kilogramlık yangın söndürücü, kalorifer ateşçi belgesinin fotokopisi, kömür üretim izin belgesi, kazan bakım defteri, kazan işletme ve bakım talimatının bulunmasının şart olduğunu da dile getirdi.