Edirne’de yaşanan taşkınlarına son verecek kanalın 3.300 metresinin tamamlandığı belirtildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafındanyapımı devam eden Karaağaç KA-1 Tahliye Kanalı (Kanal Edirne) Projesi’nde çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Toplam uzunluğu 7.800 metre olan kanalın 3.300 metresi tamamlandı.

Kanal Edirne Projesi’nin Türkiye-Yunanistan sınırını çizerek akan Meriç Nehri’nin Edirne merkezinde meydana getirdiği taşkın zararlarını önlemek amacıyla geliştirildiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Toplu makinalı çalışma kapsamında bu projenin yapımına 11 Ağustos 2015 tarihinde başladık. 70 metre genişlikte ve 7.800 metre uzunluğunda inşa edilen Kanal Edirne Projesi’nde 1,5 milyon m3taşımalı kazı yapılacak.” değerlendirmesinde bulundu.

SİGORTA GÖREVİ ÜSTLENECEK

Edirne’de yaşanan taşkınları önlemek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak ne gerekiyorsa yapacaklarının altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bugüne kadar kanalın 3.300 metrelik kısmını açarak tamamladık. Proje ile Karaağaç mevkiinikoruyacağız ve aynı zamanda Meriç Nehri’ne gelebilecek yüksek debideki suyun bir kısmını tahliye kanalına aktaracağız. Böylelikle meydana gelebilecek büyük bir taşkında sigorta görevi üstlenecek olan Kanal Edirne’ye belli bir aşamadan sonra suyun fazla olan kısmı aktarılacak ve Meriç Nehri’nden geçecek büyük debilerin tahliyesine katkı sağlayacak.” dedi.

PROJE YILSONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Taşkın anında Meriç Nehri’nin fazla suyunu taşıyacak olan Kanal Edirne vasıtasıyla saniyede 773 m3 suyun aktarılabileceğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, Şiddetli mevsim yağışlarıyla oluşan
ani debi artışlarından ve taban suyunun düşmemesinden dolayı kazı çalışmalarına şu an için ara verdik. Mevsim şartlarına göre 1 ila 2 hafta içerisinde çalışmalarımıza tekrar başlayacağız ve projeyi yılsonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.”
dedi.

MERİÇ TAŞKIN DEĞİL BEREKET GETİRECEK

Meriç Nehri’nin diğer bölgelerinde de ıslah çalışmalarının devam ettiğini birçok projenin ise tamamlandığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ayrıca nehir üzerindeki tarihi köprüler zamanla biriken kumlardan temizleniyor ve eski muhteşem görüntüsüne kavuşturuluyor. İnşallah Meriç bundan sonra taşkın değil bereket getirecek.”